GA TERUG
Schouder
Nieuw! Kliniek voor Orthopedie regio Den Haag Nieuw! Kliniek voor Orthopedie regio Den Haag
OK-centrum in RijswijkOK-centrum in RijswijkMeer weten
Je hebt maar één linkerschouder Je hebt maar één linkerschouder
Kies je voor een ziekenhuis of
een focuskliniek?
Kies je voor een ziekenhuis of een focuskliniek?Meer weten
Evelien van Heusden - 57, gewrichtskapsel 'frozen shoulder' Evelien van Heusden - 57, gewrichtskapsel 'frozen shoulder'
"Ik had m'n schouder toen meteen laten opereren, ik heb echt m'n leven weer terug!""Ik had m'n schouder toen meteen laten opereren, ik heb echt m'n leven weer terug!"

Toon submenu

Schouder

De schouder wordt gevormd door de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. De schouder is het meest bewegelijke gewricht van het lichaam, waardoor de stabiliteit soms tekort komt.   

                      illustratie schouderslijtage

klik op de afbeelding om te vergroten

De schouderkop van de bovenarm beweegt in een kleine kom die vast zit aan het schouderblad (scapula). De schouderkom wordt wat vergroot door een ring van bindweefsel (het labrum). Om de schouderkop in de kom te houden worden zij omgeven door een gewrichtskapsel. Dit is een soort jasje van bindweefsel. Direct buiten dit kapsel ligt een aantal spieren dat de schouderkop met enige kracht in de kom drukken. Deze spieren vormen bij de aanhechting aan de kop één peesblad en worden gezamenlijk de rotator cuff genoemd.

Al de genoemde structuren dragen bij aan de stabiliteit en de functie van de schouder. De bovenarm en het schouderblad zijn via het sleutelbeen en een groot aantal spieren verbonden met de romp. De schouder krijgt zijn beweeglijkheid vanuit het gewricht tussen bovenarm en schouderblad, maar ook door het glijden van het schouderblad over de ribbenkast.

                     

klik op de afbeelding om te vergroten
Schouderpijn en schouderklachten

Schouderpijn kan diverse oorzaken hebben. Binnen Bergman Clinics | Bewegen kunt u terecht voor alle mogelijke aandoeningen. Veel schouderklachten worden veroorzaakt door instabiliteit, een schouder die gedeeltelijk of geheel uit de kom is, inklemmingen, een peesscheur (van de spier), een frozen shoulder (vastzitten in de schouder) of schouderslijtage, zowel tussen kop en kom als tussen het sleutelbeen en het dak van de schouder.

Schouder instabiliteit

Er is sprake van instabiliteit van de schouder wanneer deze over bewegelijk is (hyperlaxiteit). Dit betekent dat de schouder bijna of helemaal uit de kom kan gaan. Schouderinstabiliteit kan ontstaan doordat de schouder bij een ongeluk uit de kom is gegaan en het kapsel rondom het schoudergewricht is uitgerekt of ingescheurd. Daarnaast kan het ook zo zijn dat door verkeerd bewegen de schouder gedeeltelijk uit de kom gaat. Door deze klachten bestaat de angst dat de schouder opnieuw uit de kom gaat, vooral bij armbewegingen boven het hoofd. 

Wilt u meer weten over schouderinstabiliteit en de behandeling ervan in onze kliniek? Klik dan op de volgende link: schouderinstabiliteit

Cuff ruptuur (peesscheur)

Een cuff ruptuur is een scheur in de pees van de spieren die rondom het schoudergewricht liggen.

Wilt u meer weten over cuff ruptuur en de behandeling ervan in onze kliniek? Klik dan op de volgende link: cuff ruptuur

Inklemming (impingement)

Er is sprake van inklemming (impingement) als in de schouder structuren ingeklemd zijn onder het schouderdak. De schouderpijn straalt in dat geval van de voorkant van de schouder uit naar de bovenarm.

Wilt u meer weten over inklemming en de behandeling ervan in onze kliniek? Klik dan op de volgende link: inklemming

Schouderslijtage

Schouderslijtage kan eveneens schouderpijn veroorzaken. Schouderslijtage treedt op indien er kraakbeenverlies is, meestal gaat dit samen met artrose. Acromioclaviculaire slijtage is slijtage die voorkomt tussen het acromion (schouderdak) en clavicula (sleutelbeen).

Wilt u meer weten over schouderslijtage en de behandeling ervan in onze kliniek? Klik dan op de volgende link: schouderslijtage

Frozen shoulder

Er is sprake van een frozen shoulder indien het gewrichtskapsel verstijfd en verkort is. Een frozen shoulder kan optreden zonder aanwijsbare oorzaak.

Wilt u meer weten over frozen shoulder en de behandeling ervan in onze kliniek? Klik dan op de volgende link: frozen shoulder

Op deze pagina leest u meer over de verschillende schouderaandoeningen en behandelingen die bij Bergman Clinics worden uitgevoerd. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u gerust even bellen: 088 9000 500


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

mg-0343s01.jpg

Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.