Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Wat is huidkanker
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Wat is huidkanker

Huidkanker ontstaat wanneer gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. Aangezien huidkanker een zeer zichtbare vorm van kanker is, is het vaak mogelijk om vroeg een diagnose te stellen en de kanker te behandelen. Bij ernstige vormen van huidkanker, zoals het melanoom, kan vroege herkenning en behandeling levensreddend zijn. Het is belangrijk dat elke plek op de huid die groeit of verandert door een arts wordt beoordeeld. Mensen met een lichte huidskleur die snel verbranden en mensen die de huid veelvuldig aan zonlicht en kunstmatig zonlicht blootstellen hebben een hoger risico op huidkanker. Er zijn verschillende soorten huidkanker, waarvan een drietal soorten: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom zeer frequent voorkomen. Actinische keratose is het voorstadium van huidkanker en wordt beschouwd als voorloper van plaveiselcelcarcinoom.

Actinische keratose

Actinische keratose wordt beschouwd als het voorstadium van kanker. Actinische keratosen zijn kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid. De plekjes zich lichtrood tot roodbruin gekleurd. Aangezien de bovenste laag van de huid (de hoornlaag)  is verdikt, voelen de plekjes ruw aan. Soms zijn de plekjes gevoelig bij aanraking. Actinische keratosen ontstaan daar waar de huid aan zonlicht blootgesteld wordt, met name in het gelaat, de handrug, onderarm en schedelhuid. Actinische keratosen kunnen o.a. worden behandeld door middel van oppervlakkige bevriezing, het onder lokale verdoving wegschrapen en chirurgisch verwijderen.

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is een goed te genezen vorm van huidkanker aangezien deze vorm vrijwel nooit uitzaait. Een basaalcelcarcinoom groeit langzaam en kan jaren aanwezig zijn. Het basaalcelcarcinoom kenmerkt zich als een huidkleurig bultje. Soms ziet het bultje er licht glanzend uit en zijn kleine bloedvaatjes waarneembaar. Het bultje kan ook knappen en de vorm van een zweertje aannemen.  Er zijn ook varianten met een vlak oppervlak maar het basaalcelcarcinoom is toch te herkennen aan kleurveranderingen, roodheid of schilfering.

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor van de huid. Het plaveiselcarcinoom is in staat om uit te zaaien naar de rest van het lichaam. Ook onder de huidtumor gelegen kraakbeen of bot kan door de kanker worden aangetast. Plaveiselcelcarcinoom is een vaak wratachtige verhoorning van huid die ontstaat op huiddelen die veelvuldig aan zonlicht en/of kunstmatig zonlicht zijn blootgesteld. Actinische keratose wordt in het algemeen beschouwd als voorloper van het plaveiselcelcarcinoom. Aanvankelijk is het plaveiselcarcinoom niet pijnlijk maar naarmate de tumor groeit, kunnen pijnklachten ontstaan. Bij het vermoeden van een plaveiselcelcarcinoom zal eerst een klein proefstukje van het weefsel worden weggenomen en onderzocht.

Melanoom

 Een melanoom is een agressief groeiende, kwaadaardige tumor.  De kans dat de afwijkende  cellen zich door het lichaam verspreiden is aanzienlijk groot en daarom is melanoom een levensbedreigende aandoening. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt is de kans op een succesvolle behandeling groot. Bij het vermoeden van een melanoom zal eerst een klein proefstukje van het weefsel worden weggenomen en onderzocht. Wanneer de diagnose wordt bevestigd, moet de melanoom operatief verwijderd worden. 

Op de onderstaande pagina's leest u meer over het onderzoeken van u zelf en hoe u eventuele verdachte plekjes vroegtijdig herkent.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

webbuttons-222px4(26).jpg


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.