Lenswissel

Bij een lenswissel wordt uw natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens. Een andere naam voor deze behandeling is PRELEX (Presbyopic Lens Exchange) of RLE (Refractive Lens Exchange). Er is een breed assortiment aan kunstlenzen, namelijk monofocale-, bifocale-, trifocale- en extended vision lenzen. De kunstlenzen beschikken over unieke eigenschappen waarbij uw afhankelijkheid van een bril sterk vermindert. De meest gebruikte lens is de multifocale kunstlens. Deze corrigeert het zicht op alle afstanden (dichtbij, tussenafstand en veraf).


Behandelingstraject:


Memira by Bergman Clinics is het label voor refractiechirurgie (ooglaseren & lensimplantaten)

Ga voor meer informatie of het maken van een afspraak naar onze website.

Ga direct naar: 
Over de lenswissel-behandeling
Herstel van een lenswissel-behandeling
Is een lenswissel iets voor u?
Resultaat en bijverschijnselen
Risico's
Contact / maak een afspraak

Over de lenswissel-behandeling

Er zijn verschillende soorten kunstlenzen. Het verschil tussen deze lenzen zit vooral in het zicht op de verschillende afstanden: dichtbij, de tussenafstand en veraf. Bergman Clinics maakt gebruik van de volgende typen kunstlenzen.

1. Monofocale lens (torisch)
Met een monofocale lens wordt het zicht ingesteld op veraf, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Voor dichtbij behoudt u de leesbril.

2. Bifocale kunstlenzen (torisch)
Met een bifocale lens wordt het zicht ingesteld op 2 afstanden, veraf en dichtbij, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. In sommige omstandigheden kan het zijn dat u een leesbril nodig heeft, bijvoorbeeld in schemerige lichtomstandigheden of een afwijkende leesafstand.
 
3. Trifocale kunstlenzen (torisch)
Met een trifocale lens wordt het zicht ingesteld op 3 afstanden, veraf, dichtbij en een tussenafstand, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Het kan zijn dat u het voor bepaalde taken prettiger vindt om en lichte brilsterkte te dragen, denk daarbij aan lezen in schemerlicht.
 
4. Extended vision / LENTIS Comfort lens
Met een extended vision / LENTIS Comfort lens worden twee afstanden goed gecorrigeerd: veraf en tussenafstand. Tevens wordt de nabij-afstand licht ondersteund, tenzij anders besproken met uw oogarts. Het kan zijn dat u het voor bepaalde taken prettiger vindt om een lichte brilsterkte te dragen. Bespreek tijdens het vooronderzoek uw persoonlijke situatie en verwachtingen met uw oogarts. Deze bepaalt samen met u welk type vervanglens het beste resultaat geeft in uw dagelijks leven.

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden

Vragen

Ben ik na een lensimplantatie volledig van mijn bril en contactlenzen af?

Een lenswissel helpt u – afhankelijk van het lenstype – voor het grootste deel van uw brilafhankelijkheid af. Ga er echter niet vanuit dat u helemaal geen bril meer nodig zult hebben. Voor langdurig lezen, of voor precies vertezicht kan wat brilsterkte overblijven.

Bij welke ziektes / aandoeningen kom ik niet in aanmerking voor lensimplantaten?

Om voor een lenswissel (RLE) in aanmerking te komen dienen uw ogen verder gezond te zijn. Onder meer screenen we op hoornvlies afwijkingen, glaucoom en netvlies afwijkingen, zoals bij diabetes en maculadegeneratie. Ook een lui oog of eerdere oogoperaties behoeven extra aandacht. Wanneer u meer informatie zou willen hebben over uw specifieke situatie, neem dan contact met ons op.

Hoe gaat een lenswissel behandeling precies?

De behandeling gaat als volgt:

  • Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels of met een prikje bij het oog (vergelijkbaar met verdoving bij de tandarts). De wijze van verdoven wordt op het spreekuur met u besproken.
  • Indien mogelijk en wenselijk kunnen beide ogen op een dag worden behandeld. Zo niet dan is er een tussenpoos van een week. Dit wordt bij het vooronderzoek met u besproken
  • U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een klein sneetje in uw oog.
  • De oogarts verpulvert de lens en zuigt deze weg door het sneetje en plaatst de vervangende lens. Het sneetje is zo klein dat het niet gehecht hoeft te worden. Zodra de lens goed zit, is de behandeling klaar.
  • Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.
  • Indien er 2 ogen op 1 dag behandeld worden herhaalt bovenstaande zich nogmaals.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Ik heb (beginnende) staar. Kom ik in aanmerking voor een lenswissel?

Een lenswissel is dezelfde behandeling als bij staar. Dus ja, als u (beginnende) staar heeft komt u hiervoor in aanmerking. Na de lenswissel heeft u geen staar meer en kan deze zich ook niet meer ontwikkelen.

Indien u reeds een verwijzing heeft van uw huisarts / optometrist voor staar, wordt de behandeling met een monofocale lens zelfs vergoed door uw zorgverzekeraar. Als uw voorkeur uitgaat naar een multifocale lens en het blijkt dat u hiervoor in aanmerking komt, kunnen wij ook een multifocale lens plaatsen. U hoeft dan alleen de extra kosten t.o.v. de staarbehandeling zelf te betalen.

Ik wil van mijn leesbril af, kan dat door middel van een lenswissel?

Ja, dat kan. Een lenswissel kan u van uw leesbril afhelpen. Of u hiervoor in aanmerking komt kan tijdens een uitgebreid vooronderzoek bepaald worden.

In het buitenland zijn lensimplantaten goedkoper, kan ik daar ook naartoe gaan?

Dat kan, maar de Nederlandse Vereniging van Oogartsen raadt het af om in het buitenland lensimplantaten te laten plaatsen, omdat niet bekend is welke eisen er in het buitenland worden gehanteerd en omdat er geen toezicht op is. In Nederland zijn er allerlei strenge kwaliteitseisen en normen. In het buitenland weten we dat niet precies. In Nederland is er ook een certificeringssysteem voor oogartsen. Alleen oogartsen die aan bepaalde eisen en regels voldoen, krijgen een certificaat.

Is een lensimplantatie terug te draaien? M.a.w. kunnen de lenzen er weer uit?

In principe kan dat, maar het is niet wenselijk.

Is een lenswissel pijnlijk?

Nee. Uw ogen zijn verdoofd en daarmee is de behandeling pijnloos. Het kan zijn dat uw ogen enkele uren na de behandeling licht irriteren.

Is een lenswissel veilig? Zijn er risico’s?

De lenswissel wordt al sinds 1950 uitgevoerd. Het werkt precies hetzelfde als een staaroperatie, de meest uitgevoerde medische ingreep ter wereld.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij lensimplantaties kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. 

Is het resultaat van een lenswissel blijvend?

Het resultaat van een lenswissel is blijvend. De lens kan uw leven lang mee. In ongeveer 5% van de gevallen is het resultaat met alleen een vervangende lens nog niet optimaal. Het kan zijn dat u een bijbehandeling met laser nodig hebt om helemaal scherp te zien. Deze behandeling is dankzij onze unieke 5 jaar garantie bij de prijs inbegrepen.

Kan er na een lenswissel nog staar ontwikkelen in mijn ogen?

Nee, bijkomend voordeel van deze ingreep is dat er na een lenswissel kan er geen staar meer kan ontwikkelen in uw ogen.

Kan ik autorijden / werken / sporten / na een lensimplantatie?

Gelukkig herstellen de meeste mensen na heel snel een lenswissel. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet meteen zelf kunt autorijden. Wij vragen u dan ook altijd iemand mee te nemen die u kan rijden. Meestal kunt u na 1 à 2 dagen alweer zelf rijden en werkzaamheden hervatten. Sporten mag weer vanaf een week na de behandeling.

Kan ik zelf kiezen welke lensimplantaten ik wil?

U bespreekt met de oogarts uw wensen en levensstijl. Op basis van uitgebreid vooronderzoek wordt vervolgens bepaald welke lenzen het meest geschikt zijn voor uw ogen. De uiteindelijke beslissing neemt u gezamenlijk met de oogarts.

Moet ik voor de lenswissel mijn contactlenzen uit?

Voordat uw lenswissel kan plaatsvindt moeten uw contactlenzen inderdaad een tijdje uit.

  • Voor het vooronderzoek & de behandeling zachte lenzen 2 weken uit
  • Voor het vooronderzoek & de behandeling harde lenzen 4 weken uit
  • Voor het vooronderzoek & de behandeling nachtlenzen minimaal 6 weken uit

Voor wie is een lenswissel (PRELEX/RLE) geschikt?

Een lenswissel is mogelijk als u:

  • U bent ouder dan 50 jaar en hebt een bijziendheid afwijking (slecht zicht in de verte) groter dan – 3.00 of een verziendheid afwijking (slecht zicht dichtbij) groter dan +1.00. Indien u een cilinderafwjjking heeft tot XX kunnen wij deze mee corrigeren door middel van een torische lens.
  • U bent jonger dan 50, verziend (slecht zicht op korte afstand), maar een ooglaserbehandeling of voorzetlenzen zijn bij u niet mogelijk.
  • U hebt (beginnende) staar, een vertroebelde ooglens

Of uw ogen geschikt zijn voor deze behandeling en voor welk type lens u in aanmerking komt hangt daarnaast van enkele andere zaken af, zoals uw levensstijl en de afwijking, vorm en dikte van uw hoornvlies, de bouw en gezondheid van uw ogen en de toestand van uw netvlies. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Waar staat PRELEX/RLE voor?

Een lenswissel wordt ook wel PRELEX of RLE genoemd. RLE staat voor Refractive Lens Exchange. PRELEX staat voor Presbyopic Lens Exchange.

Wat is een lenswissel precies?

Bij een lenswissel wordt uw natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens, met als doel om u weer (zoveel als mogelijk) zonder bril en lenzen door het leven te laten gaan.

Wat is het verschil tussen monofocale en multifocale lenzen?

Monofocaal betekent dat u met de geimplanteerde kunstlens maar op 1 afstand scherp ziet, meestal in de verte. U heeft dan ondanks uw nieuwe kunstlens toch nog een (lees)bril nodig. Een multifocale lens corrigeert het zicht op meerdere afstanden, waardoor u geheel (of zoveel als mogelijk) brilonafhankelijk bent.

Wat kost een lenswissel?

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welk type implantlenzen biedt Bergman Clinics aan?

Er zijn verschillende soorten kunstlenzen, namelijk monofocale en multifocale kunstlenzen. Het verschil tussen deze lenzen zit vooral in het zicht op de verschillende afstanden: dichtbij, de tussenafstand en veraf. Memira maakt gebruik van de volgende typen kunstlenzen.

  • Monofocale lens (torisch)

Met een monofocale lens wordt het zicht ingesteld op veraf, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Voor dichtbij behoudt u de leesbril. De torische variant wordt geplaatst indien u een cilinderafwijking (astigmatisme) heeft.

  • Monofocaal met monovisie

Hetzelfde als hierboven, waarbij een oog voor veraf wordt gecorrigeerd en een oog voor nabij.

  • Bifocale kunstlenzen (torisch)

Met een bifocale lens wordt het zicht ingesteld op 2 afstanden, veraf en de tussenafstand, ook als u een cilinderafwijking heeft.
Bij deze variant wordt veraf en tussenafstand (dashboard, computer, telefoon) goed gecorrigeerd maar zult u voor dichtbij een leesbril nodig heeft, bijvoorbeeld in schemerige lichtomstandigheden of een afwijkende leesafstand. De torische variant wordt geplaatst indien u een cilinderafwijking (astigmatisme) heeft. Soms kan hier door lichte monovisie toe te passen het zicht op korte afstand ook worden verbeterd.

  • Trifocale kunstlenzen (torisch)

Met een trifocale lens wordt het zicht ingesteld op 3 afstanden, veraf, dichtbij en een tussenafstand, ook als u een cilinderafwijking heeft. Deze lenzen geven het grootste bereik aan zicht zonder bril. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Echter ook hierbij kan het zijn dat u het voor bepaalde taken prettiger vindt om en lichte brilsterkte te dragen, denk daarbij aan lezen in schemerlicht. De torische variant wordt geplaatst indien u een cilinderafwijking (astigmatisme) heeft.

U bespreekt met de oogarts uw wensen en levensstijl. Op basis van uitgebreid vooronderzoek wordt vervolgens bepaald welke lenzen het meest geschikt zijn voor uw ogen. De definitieve beslissing ligt hierbij altijd bij de oogarts.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Wordt een lenswissel vergoed?

Indien u reeds een verwijzing heeft van uw huisarts / optometrist voor staar, dan wordt de staarbehandeling vergoed. Bij deze behandeling wordt standaard een monofocale lens geplaatst. Als uw voorkeur uitgaat naar een multifocale lens en het blijkt dat u hiervoor in aanmerking komt, kunnen wij ook een multifocale lens plaatsen. U hoeft dan alleen de extra kosten t.o.v. de staarbehandeling zelf te betalen.

Toon alle items

Maak een afspraak
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!