GA TERUG
Voorzetlensimplantatie
Open Dag op zaterdag
15 september
Open Dag op zaterdag 15 september
Ooglaseren en/of Cosmetische ChirurgieOoglaseren en/of Cosmetische ChirurgieMeer weten
Het zijn jouw ogen.. Het zijn jouw ogen..
Dus als je ze laat laseren,
dan echt niet zo maar ergens.
Dus als je ze laat laseren, dan echt niet zo maar ergens.

Toon submenu

Voorzetlensimplantatie

Hebt u een sterke oogafwijking, dan is ooglaseren voor u waarschijnlijk minder geschikt en adviseren we een voorzetlensimplantatie. Daarbij implanteren we een extra lens in uw oog. Een soort contactlens. Deze lens blijft permanent zitten en gaat een leven lang mee. De voorzetlenslens kan er wel uit: de behandeling is helemaal omkeerbaar.
Voorzetlens iets voor u?

Een voorzetlens of contactlensimplantatie is iets voor u als u om scherp te zien bent aangewezen op een bril of contactlenzen, en als u niet in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling. Het is vooral een goede keus bij middelzware tot zware bijziendheid of verziendheid: het corrigeert van -8.00 tot ruim -20.00 en van +2.00 tot +14 dioptrie.

Voorzetlensimplantatie stap voor stap

 1. Uw oog is voor de behandeling verdoofd door een prikje, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts. Het duurt ongeveer 15 minuten voor de verdoving goed is ingewerkt. Omdat het helemaal verdoofd is, kunt u het oog niet meer bewegen.
 2. U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een sneetje in uw hoornvlies. De grootte varieert van 5 à 6 mm tot maar 3,2 mm. Door dat sneetje schuift hij de kunstmatige lens op zijn plek.
 3. De oogarts maakt de lens vast aan uw iris of het regenboogvlies.
 4. Krijgt u een Artisan-lens, dan wordt het sneetje in uw hoornvlies gehecht. Bij andere lenzen is het sneetje zo klein dat hechten niet hoeft.
 5. Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.

Bij een voorzetlensimplantatie behandelen we altijd één oog per keer. Zodra dat hersteld is, kunt u terugkomen voor het andere oog. Dat kan al na een week.

Drie soorten voorzetlenzen

Wij gebruiken meestal een van deze drie types voorzetlenzen. Elk heeft zijn eigen kenmerken.

 • Artisan-lens
  De Artisan-lens is gemaakt van perspex en heeft een doorsnede van 5 à 6 mm. Deze lens wordt vastgemaakt aan het regenboogvlies. Daarna wordt het sneetje gehecht.
 • Artiflex-lens
  De Artiflex-lens is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Opthec. Hier bestaan verschillende types van. Wij gebruiken vaak de Artiflex Torische lens. Voor het implanteren van deze lens is een sneetje nodig van maar 3,2 mm. Dat hoeft niet gehecht te worden. Binnen een paar uur is uw zicht al goed.
 • ICL (Implantable Contact Lens)
  De ICL is gemaakt van collageen-acrylaat en is heel dun en flexibel. De lens wordt opgerold en door een sneetje van slechts 2,5 à 3 mm in uw oog gebracht. De ICL komt achter uw pupil. Het sneetje hoeft niet gehecht te worden en na een dag is het zicht al behoorlijk goed.

Herstel na een voorzetlensimplantatie

Na een voorzetlensimplantatie moet u 4 weken oogdruppels gebruiken om uw behandelde oog te beschermen. In principe kunt u binnen 24 uur weer goed zien en uw normale ritme oppakken. Na ongeveer 6 weken is uw zicht stabiel. Door de behandeling van 1 oog per keer kunt u wel een tijdelijke onbalans ervaren.

Resultaat en risico's

Het resultaat van een lensimplantatie is blijvend. De lens kan uw leven lang mee. In ongeveer 5% van de gevallen is het resultaat met alleen een voorzetlensimplantatie nog niet optimaal. Het kan zijn dat u een bijbehandeling met laser nodig hebt. Er is ook een kleine kans dat de correctie u niet bevalt. De contactlenzen kunnen dan weer verwijderd worden.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij voorzetlensimplantatie kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. Bekijk alle risico's.


Plan online afspraak Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Behandel video - Voorzetlensimplantatie

Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Plan nu online een afspraak voor Oogzorg

U wilt een afspraak maken in één van onze Oogklinieken. U heeft de keuze uit een Quicktest of Vooronderzoek. Door het beantwoorden van de volgende vragen vindt u uit welk type afspraak het beste bij u past.

1) Is uw oogsterkte sinds minimaal één jaar stabiel?

2) Bent u tussen de 18 en 60 jaar oud?

3) Is de sterkte van uw ogen tussen -10 en +4?

4) Draagt u lenzen?

Neemt u alstublieft telefonisch contact met ons op voor het inplannen van de juiste afspraak. Wij zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 088-9000 500 (optie 1, Oogzorg) van maandag t/m donderdag van 8.00 t/m 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 t/m 18.00 uur.

Wij verzoeken u vriendelijk om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken, via telefoonnummer: 088-9000 500

Wij adviseren u een Quicktest in te plannen. Dit is een kosteloos en vrijblijvend onderzoek dat 20 minuten duurt en door een Optometrist wordt uitgevoerd. De resultaten geven voor 90% inzicht voor uw geschiktheid voor een behandeling. Voordeel is dat u voorafgaand aan het onderzoek uw lenzen niet hoeft uit te doen en uw ogen niet gedruppeld worden. Bij gebleken geschiktheid komt u in aanmerking voor het uitgebreide vooronderzoek. Dit is noodzakelijk voor de behandeling.

Wij adviseren u een vooronderzoek in te plannen. Dit is een twee uur durend onderzoek dat door een optometrist én een oogarts wordt uitgevoerd. De meetresultaten worden gebruikt bij uw eventuele behandeling. Omdat er oogdruppels tijdens dit onderzoek worden gebruikt moet u er rekening mee houden dat u niet zelf naar huis kunt rijden omdat u van dichtbij niet scherp kunt zien. Klik hier voor de kosten voor het vooronderzoek.

Zachte lenzen mag u 2 weken aaneengesloten voorafgaand aan het vooronderzoek niet dragen

Harde lenzen mag u 4 weken aaneengesloten voorafgaand aan het vooronderzoek niet dragen