Pijn bij het vrijen

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen is een veel voorkomende klacht bij vrouwen van alle leeftijden. Dit kan te maken hebben met  gynaecologische klachten zoals bijvoorbeeld langdurig of overmatig bloedverlies, afscheidingsklachten, bloedverlies na gemeenschap, ongewild urineverlies, verzakkingklachten of endometriose.

Gynaecologische klachten

Gynaecologische klachten kunnen niet alleen seksuele problemen veroorzaken, maar ook het gevolg ervan zijn. Een voorbeeld is terugkerende onderbuikpijn. Vaak zijn de bekkenbodemspieren dan overmatig gespannen. Dit wordt ook wel een hypertone bekkenbodem genoemd. Dan is het vaak moeilijk de blaas en/of darmen goed te legen; de spieren drukken als het ware de uitgang voor urine en ontlasting dicht. Dit kan klachten geven van veelvuldig kleine beetjes plassen of steeds terugkerende blaasontstekingen.

Vaak ervaren vrouwen ook problemen met de ontlasting zoals verstopping en diarree, aambeien of het gevoel dat er iets achterblijft. Vrouwen met dit soortklachten, kunnen in het verleden negatieve seksuele ervaringen hebben doorgemaakt. Ook kan er sprake zijn van vaginisme. Hierbij spannen vrouwen onwillekeurig de spieren van de bekkenbodem aan als iets de vagina nadert of als de vagina wordt aangeraakt. Bij een verzwakte bekkenbodem kunnen er klachten zijn zoals minder 'gevoel' hebben bij het vrijen, moeilijker tot een orgasme komen of urineverlies tijdens het vrijen of bij een orgasme. In het geval van een vaginale verzakking is het vrijen soms ook moeilijker of pijnlijker.

Juist omdat gynaecologische klachten en seksuele problemen nauw met elkaar samenhangen, is het belangrijk dat u seksuele problemen met uw huisarts of gynaecoloog bespreekt, ook al is dit niet altijd gemakkelijk. De arts kan er dan samen met u achter proberen te komen waardoor uw problemen veroorzaakt worden en in overleg met u naar een oplossing zoeken.

Psychische oorzaken

Het komt nogal eens voor dat vrouwen vrijen om hun partner een plezier te doen of om problemen te voorkomen, terwijl ze er eigenlijk geen of weinig zin in hebben. Soms zijn ze bang hun partner te verliezen of bang dat deze vreemd zal gaan. Misschien is de duur van het voorspel te kort, of vrijt uw partner op een manier die voor u niet prettig en opwindend is, of die u misschien zelfs tegenstaat. Mogelijk hebt u te veel afleidende gedachten om seksueel opgewonden te kunnen raken of blijven.

Angst voor het vrijen kan het gevolg zijn van negatieve ervaringen, seksueel en niet-seksueel. Dat kan bijvoorbeeld een vervelende seksuele ervaring in het verleden zijn, maar ook een onprettige ervaring met een inwendig onderzoek of bijvoorbeeld een bevalling.

Ook kunnen negatieve boodschappen ten aanzien van het eigen lichaam en seks, tijdens de opvoeding , aanleiding zijn voor het ontstaan van angst- of schuldgevoelens. In veel gevallen veroorzaken deze gevoelens (vaak onbewust) dat een vrouw geen zin (meer) heeft in seks of zelfs weerzin heeft. Daardoor raakt zij niet opgewonden, wordt de vagina niet vochtig en zijn meestal ook de spieren rondom de vagina aangespannen.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!