Behandeling
Het beschadigde kraakbeen is helaas niet te herstellen maar er zijn wel behandelingen mogelijk, gericht op het dragelijk maken van de pijn.
De behandeling
Duimbasis-slijtage is te behandelen door spalktherapie of een operatie.
Spalktherapie
Een op maat gemaakte duimspalk kan vaak al voldoende pijnstillend werken. Deze duimspalk hoeft niet de hele dag gedragen te worden. Alleen bij die activiteiten die pijnlijk zijn of die aan het einde van de dag pijn geven.
Operatie
Mocht de spalktherapie onvoldoende pijnstillend helpen dan is de volgende stap vaak een operatie. De volgende operaties zijn mogelijk:
- Trapezectomie
Hierbij wordt het botje (trapezium) verwijderd zodat de botten waar het kraakbeen van verdwenen is, niet meer tegen elkaar kunnen schuren. Het voornaamste doel van de ingreep is pijnreductie. Daarnaast behoudt u na deze ingreep de beweeglijkheid van de duim. - Vastzetten van het duimbasis-gewricht
In sommige gevallen kan het beter zijn om het duimgewricht vast te zetten (artrodese). Hierbij wordt alleen het versleten gewricht van de duimbasis vastgezet met een plaat of schroeven. De andere twee gewrichten van de duim kunt u nog steeds na de operatie bewegen.
De operatie
De ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm of volledige narcose, uitgevoerd door de anesthesist. Bij een volledige narcose moet u nuchter zijn en deze vindt plaats in dagbehandeling.
De ingreep start met een sneetje (incisie) in de duimmuis. Vervolgens wordt de spier opzij gehouden en wordt het gewricht opengemaakt. Na identificatie van het trapeziumbotje wordt dit botje in stukjes verwijderd. Omdat dit botje vastzit met bandjes kan het er niet in zijn geheel uitgehaald worden. Hierna wordt via een klein sneetje in de onderarm een stukje van de polsbuigpees (flexor carpi radialis, FCR) onderhuids losgemaakt. Deze wordt gebruikt om de holte die is ontstaan na het verwijderen van het trapeziumbotje op te vullen en het gewrichtskapsel te verstevigen. Alle lagen worden onderhuids weer gesloten. De huid op de onderarm wordt gesloten met oplosbare hechtingen. De huid van de duimmuis wordt met niet oplosbare hechtingen gesloten. Deze worden na 8 tot 10 dagen poliklinisch verwijderd. U krijgt een drukverband, een gipsspalk en een mitella.
Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.