Bewegen

MRI en röntgen onderzoek

locatie Naarden

Onderzoek & diagnose heupslijtage

Tekst a|A     Contrast +|--

Om de diagnose te stellen wordt een röntgenfoto gemaakt van het heupgewricht. Ook hiervoor kunt u bij Bergman Clinics | Bewegen terecht. De laag kraakbeen van de heup is op een röntgenfoto niet direct zichtbaar. Tussen de heupkop en heupkom is slechts een donkere ruimte zichtbaar.

De orthopedisch chirurg herkent een gezonde heup aan de gladde en gelijkmatige vorm van de kraakbeenlaag in het gewricht. Indien deze ruimte smal is of niet aanwezig, dan is het kraakbeen aangetast en de heup versleten. Artrose van het heupgewricht is helaas ongeneeslijk. Niet operatieve behandelingen (heup operaties) kunnen alleen de pijn verlichten of de behandeling uitstellen.

De behandeling van heupslijtage

Mensen die last hebben van heupslijtage gaan vaak anders bewegen, er wordt een houding aangenomen waarbij de pijn minder voelbaar is. Door de andere manier van bewegen kunnen spieren korter en stijver worden. Het is belangrijk het heupgewricht zoveel mogelijk te bewegen met zo min mogelijk kracht.

Fysiotherapie (of eventueel manuale therapie) kan helpen om de spieren te trainen en op lengte te houden. Ook het voorkomen van overgewicht is belangrijk indien sprake is van gewrichtsslijtage. Ook contactsporten kunnen beter worden vermeden, omdat deze het heupgewricht verder kunnen beschadigen. Ontstekingsremmende pijnstillers kunnen helpen om de pijn te verlichten, maar om de klachten definitief weg te nemen zal het heupgewricht moeten worden vervangen door een heupprothese.

Er is echter maar een effectieve behandeling mogelijk bij heupslijtage en dat is een nieuwe heup. 

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 3 november zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.