Onderzoek & diagnose heupslijtage
Om de diagnose te stellen wordt een röntgenfoto gemaakt van het heupgewricht. Ook hiervoor kunt u bij Bergman Clinics | Bewegen terecht. De laag kraakbeen van de heup is op een röntgenfoto niet direct zichtbaar. Tussen de heupkop en heupkom is slechts een donkere ruimte zichtbaar.
De orthopedisch chirurg herkent een gezonde heup aan de gladde en gelijkmatige vorm van de kraakbeenlaag in het gewricht. Indien deze ruimte smal is of niet aanwezig, dan is het kraakbeen aangetast en de heup versleten. Artrose van het heupgewricht is helaas ongeneeslijk. Niet operatieve behandelingen (heup operaties) kunnen alleen de pijn verlichten of de behandeling uitstellen.
De behandeling van heupslijtage
Mensen die last hebben van heupslijtage gaan vaak anders bewegen, er wordt een houding aangenomen waarbij de pijn minder voelbaar is. Door de andere manier van bewegen kunnen spieren korter en stijver worden. Het is belangrijk het heupgewricht zoveel mogelijk te bewegen met zo min mogelijk kracht.
Fysiotherapie (of eventueel manuale therapie) kan helpen om de spieren te trainen en op lengte te houden. Ook het voorkomen van overgewicht is belangrijk indien sprake is van gewrichtsslijtage. Ook contactsporten kunnen beter worden vermeden, omdat deze het heupgewricht verder kunnen beschadigen. Ontstekingsremmende pijnstillers kunnen helpen om de pijn te verlichten, maar om de klachten definitief weg te nemen zal het heupgewricht moeten worden vervangen door een heupprothese.
Er is echter maar een effectieve behandeling mogelijk bij heupslijtage en dat is een nieuwe heup.
Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.