Bewegen

Marijke Bolwaard -56, eigenaar van balletstudio

"Ik had die heupoperatie al veel eerder moeten doen!"

Voorbereiding op een heupoperatie

Tekst a|A     Contrast +|--

Met een verwijzing van de huisarts kunt u direct een afspraak maken met een heupspecialist van Bergman Clinics | Bewegen. U zet daarmee de eerste stap naar pijnvrij bewegen met een nieuwe heup. Kiest u voor een operatie, dan komt u daarna nog één of twee keer bij ons op gesprek. Ook kunt u zich thuis alvast goed voorbereiden. U herstelt daarmee het snelst.

Een heupprothese krijgen is geen kleinigheid. Het is een grote operatie met een lange herstelperiode. Het is belangrijk dat u zich dat vooraf goed realiseert. Hoe beter uw conditie en hoe beter de spieren van de benen getraind zijn voorafgaand aan de ingreep, des te beter verloopt deze herstelperiode na het verkrijgen van een heupprothese.
Voor een heupoperatie bij Bergman Clinics | Bewegen gelden een aantal voorwaarden. Geldt onderstaande voor u, dan kunt u direct een afspraak maken met een van onze heupspecialisten:

 • U bent jonger dan 80 jaar
 • Uw BMI is tussen 18 en 35
 • U heeft geen pacemaker
 • U heeft geen obstructief slaapapneusyndroom (OSAS)
 • U heeft een doorverwijzing van uw huisarts

Consult heupspecialist

Tijdens het eerste consult onderzoekt onze heupspecialist of uw pijnklachten ook echt van uw heup komen, en bekijkt hij of zij de mate van slijtage op een röntgenfoto. De specialist geeft uitleg over de verschillende behandelmogelijkheden en alles wat bij een eventuele operatie komt kijken. Soms volgt er nog een tweede consult. De uiteindelijke keuze voor een operatie is natuurlijk aan u.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

 • De verschillende manieren van opereren
 • De types protheses die geplaatst kunnen worden
 • De eventuele risico’s
 • De voorbereiding op de operatie
 • Het herstel na de operatie
 • Het resultaat dat u kunt verwachten

Preoperatieve screening met de anesthesieassistent

Voor u een afspraak maakt voor de operatie, komt u langs voor een preoperatieve screening (POS). Tijdens dat gesprek wordt gekeken naar uw medische achtergrond, de verdoving en u krijgt advies voor thuis na de operatie. Neem naar deze afspraak een actueel medicatieoverzicht mee, dat u kunt opvragen bij uw apotheek. Gebruikt u bloedverdunners, dan is het belangrijk dat u dat aan de operatieassistente meldt. Meldt het ook als u overgevoelig of allergisch bent voor medicijnen of andere stoffen, als u diabetes hebt of voor een andere aandoening of ziekte onder behandeling bent bij een arts.

Gesprek met de operatieplanner

Na de preoperatieve screening spreekt u een datum af voor de operatie. Hierbij wordt informatie gegeven over de opname, bespreekt u uw thuissituatie en wordt u geadviseerd over eventuele thuiszorg. Enkele dagen voor de opname wordt u gebeld om door te geven hoe laat we u precies verwachten in onze kliniek.

Begin alvast met voorbereidingen thuis

Zodra de operatie is gepland kunt u zich thuis voorbereiden op de operatie. Bij een heupoperatie heeft die voorbereiding enorme invloed op het resultaat en op de snelheid van uw herstel. Lees daarom alvast wat u zelf kunt doen.

Informatie: rechten en plichten

U hebt recht op eerlijke en volledige informatie over uw behandeling. Uw chirurg en anesthesieassistent(e) informeren u daarom over alles wat bij uw behandeling komt kijken. Het is belangrijk dat u de informatie goed begrijpt en dat u zich houdt aan de voorschriften die u krijgt. Lukt dat niet of heeft u nog vragen, neem dan contact op met Bergman Clinics | Bewegen. U bent verplicht om ons alle informatie te geven die we nodig hebben voor een goede en veilige behandeling: informatie over uw gezondheidstoestand, medicijngebruik en uw klachten.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 14 oktober zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.