Wervelkanaalvernauwing in de nek

Behandelingstraject
4

De behandeling

Slijtage van de wervelkolom is op zich geen reden tot neurochirurgisch ingrijpen. Vele ouderen vertonen tekenen van slijtage aan de halswervelkolom, terwijl de meesten geen klachten of verschijnselen van ruggenmerg- of zenuwbeknelling hebben. Ook wordt de aanwezigheid van klachten niet beschouwd als een reden tot ingrijpen zolang het ziektebeeld stabiel blijft. Neurochirurgisch ingrijpen is nodig wanneer de verschijnselen toenemen of er volgens de scans ook tekenen van ruggenmergbeknelling zijn. Er kan ook sprake zijn van acute verergering van de klachten en symptomen. Zo kunnen mensen een val doormaken, waarna ze (tijdelijk) uitvalverschijnselen hebben. Als dit blijkt te berusten op een vernauwd halswervelkanaal, dan moet er chirurgisch worden ingegrepen om de bestaande klachten en symptomen niet verder te laten verergeren.

In principe bestaat de operatie uit het creëren van meer ruimte voor het ruggenmerg. Dit kan op twee verschillende manier plaatsvinden: vanuit de voorzijde en vanaf de achterzijde. De neurochirurg legt vooraf uitgebreid uit hoe de operatie zal verlopen en welke techniek in uw geval het beste kan worden toegepast.

Benadering van achteren

Bij de benadering van achteren wordt bij de cliënt (die op de buik ligt) een overlangse snede gemaakt over het gebied waar het wervelkanaal verwijd moet worden. Door de achterste nekspieren af te schuiven worden de wervelbogen vrij gelegd. De betreffende wervelbogen worden verwijderd (dit noemt men een laminectomie) en vervolgens het teveel aan bindweefsel. Daarna wordt de wond weer gesloten.

Benadering van voren

Bij de benadering van voren ligt de cliënt op de rug op de operatietafel, met het gezicht recht omhoog. Er wordt een snee gemaakt in de hals, naar voorkeur van de chirurg links of rechts van het midden. Dan worden de spieren en de andere structuren die in de hals lopen (zoals de bloedvaten, de luchtpijp, de slokdarm en de stembandzenuwen) opzij gehouden, om uiteindelijk precies op de voorkant van de halswervelkolom uit te komen. De tussenwervelschijf wordt verwijderd totdat men aan de voorzijde van het wervelkanaal is beland. Dan wordt het ruggenmerg ontkneld door overtollig herniaweefsel of botrichels te verwijderen. Daarna wordt een 'cage' geplaatst in de tussenwervelruimte.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Bij welke vestigingen kan ik terecht?

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!