Assisteer mij
Assisteer mij

Bewegen

Wervelkanaalvernauwing (stenose)

Tekst a|A     Contrast +|--

Zoals beschreven is de wervelkolom opgebouwd uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels, het stuitbeen en het staartbeen. Al deze wervels zijn volgens eenzelfde patroon opgebouwd. Tussen alle wervellichamen ligt een tussenwervelschijf. Deze schijven verhogen de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom. Ze fungeren als een soort schokdemper van de wervelkolom.

Een vernauwing van het wervelkanaal kan op ieder niveau voorkomen. In de nek is er meestal sprake van een vernauwing tussen de vierde en zevende nekwervel, onder in de rug meestal tussen de tweede en de vijfde lendenwervel. Omdat de klachten, maar ook de behandeling verschillen, vind u op aparte pagina's een beschrijving.

De klachten bij de vernauwing in de nek en onder in de rug zijn verschillend. Een vernauwing in de nek kan dove of prikkelende gevoelens in de armen geven of een onzeker looppatroon. Doordat druk op het ruggenmerg plaatsvindt kunnen verschijnselen zowel aan de armen als aan de benen optreden. Soms treden prikkelingen op bij het sterk voor- of achterover buigen van het hoofd. Een vernauwing onder in de rug veroorzaakt pijn in beide benen die vaak erger wordt bij het lopen. Er kan sprake zijn van een doof gevoel of krachtsvermindering. In rust en bij bukken of hurken verdwijnt de beenpijn meestal weer.

Omdat de behandeling, maar ook het natraject verschillen afhankelijk of de vernauwing zich in de nek of onderrug bevindt, leest u de informatie op aparte pagina's.


Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.