Bewegen

Informatie Coronavirus

Vanaf begin mei breiden wij onze zorg weer stap voor stap uit. We doen dit volgens de urgentie- en prioriteitsrichtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de richtlijnen van het RIVM. Veel afspraken zijn nog telefonisch. Hiermee waarborgen we de 1.5 meter afstand in de kliniek. In onze klinieken zijn maatregelen getroffen om u veilig te verwelkomen.

Behandeling van rughernia

Last van je rug en veel beenpijn? Blijf er niet onnodig lang mee lopen.

Wervelkanaalvernauwing (stenose)

Tekst a|A     Contrast +|--

Zoals beschreven is de wervelkolom opgebouwd uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels, het stuitbeen en het staartbeen. Al deze wervels zijn volgens eenzelfde patroon opgebouwd. Tussen alle wervellichamen ligt een tussenwervelschijf. Deze schijven verhogen de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom. Ze fungeren als een soort schokdemper van de wervelkolom.

Een vernauwing van het wervelkanaal kan op ieder niveau voorkomen. In de nek is er meestal sprake van een vernauwing tussen de vierde en zevende nekwervel, onder in de rug meestal tussen de tweede en de vijfde lendenwervel. Omdat de klachten, maar ook de behandeling verschillen, vind u op aparte pagina's een beschrijving.

De klachten bij de vernauwing in de nek en onder in de rug zijn verschillend. Een vernauwing in de nek kan dove of prikkelende gevoelens in de armen geven of een onzeker looppatroon. Doordat druk op het ruggenmerg plaatsvindt kunnen verschijnselen zowel aan de armen als aan de benen optreden. Soms treden prikkelingen op bij het sterk voor- of achterover buigen van het hoofd. Een vernauwing onder in de rug veroorzaakt pijn in beide benen die vaak erger wordt bij het lopen. Er kan sprake zijn van een doof gevoel of krachtsvermindering. In rust en bij bukken of hurken verdwijnt de beenpijn meestal weer.

Omdat de behandeling, maar ook het natraject verschillen afhankelijk of de vernauwing zich in de nek of onderrug bevindt, leest u de informatie op aparte pagina's.


Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.