Bewegen

Wervelkanaalvernauwing (stenose)

Tekst a|A     Contrast +|--

Zoals beschreven is de wervelkolom opgebouwd uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels, het stuitbeen en het staartbeen. Al deze wervels zijn volgens eenzelfde patroon opgebouwd. Tussen alle wervellichamen ligt een tussenwervelschijf. Deze schijven verhogen de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom. Ze fungeren als een soort schokdemper van de wervelkolom.

Een vernauwing van het wervelkanaal kan op ieder niveau voorkomen. In de nek is er meestal sprake van een vernauwing tussen de vierde en zevende nekwervel, onder in de rug meestal tussen de tweede en de vijfde lendenwervel. Omdat de klachten, maar ook de behandeling verschillen, vind u op aparte pagina's een beschrijving.

De klachten bij de vernauwing in de nek en onder in de rug zijn verschillend. Een vernauwing in de nek kan dove of prikkelende gevoelens in de armen geven of een onzeker looppatroon. Doordat druk op het ruggenmerg plaatsvindt kunnen verschijnselen zowel aan de armen als aan de benen optreden. Soms treden prikkelingen op bij het sterk voor- of achterover buigen van het hoofd. Een vernauwing onder in de rug veroorzaakt pijn in beide benen die vaak erger wordt bij het lopen. Er kan sprake zijn van een doof gevoel of krachtsvermindering. In rust en bij bukken of hurken verdwijnt de beenpijn meestal weer.

Omdat de behandeling, maar ook het natraject verschillen afhankelijk of de vernauwing zich in de nek of onderrug bevindt, leest u de informatie op aparte pagina's.


Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 1 december zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Wanneer u ouder bent dan 12 jaar, dient u een mondkapje te dragen in de kliniek.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.

 - Banners - untitled-design-3.png