Heupdysplasie

De medische term 'heupdysplasie' beschrijft een misvorming van de heupkom die vanaf de geboorte aanwezig is. Bij een heupdysplasie is er sprake van een ondiepe kom met als gevolg dat de heupkop niet voldoende overkapt wordt. Hierdoor ontstaat aan de bovenkant van het gewricht een te grote kracht op het kraakbeen, waardoor het eerder slijt en tot beperkingen kan leiden.


Heupdysplasie operatie

Wanneer hier niets aan wordt gedaan, dan kan de heupafwijking al op jonge leeftijd leiden tot artrose. Met moderne onderzoeksmethoden kan heupdysplasie vroegtijdig worden gediagnosticeerd. Indien bloedvaten die het bot van bloed voorzien, beschadigd raken, kan de heupkop afsterven (necrose van de heupkop). In deze gevallen is een operatie noodzakelijk. Tijdens zo’n heupdysplasie operatie wordt vaak een heupprothese geplaatst.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden

Vragen

Bij welke vestigingen kan ik terecht?

Gaan de metaaldetectiepoortjes af op luchthavens?

Ja, waarschijnlijk gaan bij u voortaan de metaaldetectiepoortjes af op luchthavens en andere beveiligde plekken. U kunt bij de kliniek een zogenaamd heupprothesepasje aanvragen. Daarmee kunt u laten zien dat u een kunstheup hebt. U wordt dan mogelijk nog wel gefouilleerd.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Hoe lang gaat mijn nieuwe heup mee?

Afhankelijk van factoren zoals uw leeftijd, uw gewicht, hoe actief u bent en wat u precies doet, gaat uw heupprothese ongeveer vijftien tot twintig jaar mee. Zie hiervoor ook de informatie over het resultaat.

Hoe lang moet ik in de kliniek blijven?

De meeste cliënten blijven één of twee nachten in de kliniek. Zodra de wond droog is en de fysiotherapeut tevreden is over hoe u loopt en hoe u met de krukken overweg kunt, mag u naar huis. Zie hiervoor ook de informatie over de operatie en het herstel.

Hoe ontstaat heupslijtage?

De oorzaken van heupslijtage zijn divers en uiteenlopend. Heupslijtage kan onder andere ontstaan door een aangeboren heupafwijking, maar ook door overbelasting. Ook door een trauma of ziekte (denk hierbij aan reumatoïde) kan het kraakbeen sneller slijten dan normaal, waardoor slijtage aan de heup ontstaat. 

Is de heupoperatie nodig?

Heupen met weinig of geen slijtage vervangen wij niet. De arts adviseert alleen een heupoperatie bij ernstige slijtage van uw heupgewricht en bij invaliderende klachten. Hij of zij onderzoekt de slijtage vooraf met röntgen en soms een CT of MRI-scan en vraagt naar uw klachten.

U kunt erop vertrouwen dat de arts alleen een operatie adviseert als er ernstige slijtage is en hij of zij verwacht dat uw klachten flink zullen verminderen met een heupprothese.

Mag ik alles doen met een nieuwe heup?

U mag en kunt bijna alles weer doen met een nieuwe heup. De beste oefening en beweging voor uw heup is fietsen, maar na de herstelperiode kunt u allerlei sporten doen. Wilt u een sport weer oppakken, dan is het verstandig samen met een fysiotherapeut een programma voor sporthervatting te maken.Zie hiervoor ook de informatie over herstel en resultaat.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Waar zijn heupprotheses van gemaakt?

De meeste protheses die we gebruiken zijn van titanium, met een kop van keramiek. Op het titanium zit een coating die helpt bij het vastgroeien in het bot. Zie ook onze informatie over moderne kunstheup.

Wat is de gemiddelde leeftijd voor een nieuwe heup?

De meeste cliënten zijn tussen de 60 en 80 jaar. In uitzonderlijke gevallen worden heupprotheses ook bij 20- en 30-jarigen geplaatst.

Wat is een metaal-op-metaal heupprothese?

Bij deze protheses kwam er een metalen kap op de eigen heupkop in combinatie met een metalen cup waarin de kap draaide.

Metaal-op-metaal protheses gebruiken we al sinds 2010 niet meer, vanwege dat deze prothese op den duur niet erg goed bleef zitten. Ook kwamen er hele kleine metaaldeeltjes vrij, door wrijving tussen de twee metalen delen.

Wat is heupslijtage (artrose)?

Heupslijtage, ook wel artrose genoemd, betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen achteruitgaat. Hierdoor wordt het bewegen van de heup lastiger en bovendien pijnlijker. 

Wat weegt de prothese?

Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Wat zijn veelvoorkomende heupklachten?

Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert, kan dat de volgende heupklachten veroorzaken:

  • Pijn, vaak in de lies maar ook in bil en bovenbeen;
  • Startpijn, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel;
  • Stijfheid, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het uit bed komen;
  • Niet ver kunnen lopen;
  • Vaak passen mensen met heupklachten hun manier van bewegen aan. Dit kan weer andere klachten geven zoals spierpijn of rugpijn.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Worden metaal-op-metaal heupprotheses nog gebruikt?

Nee, deze protheses gebruiken we al sinds 2010 niet meer. Deze prothese bleef op den duur niet erg goed zitten. Ook kwamen er hele kleine metaaldeeltjes vrij, door wrijving tussen de twee metalen delen.

Toon alle items

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!