Maagballon VS maagverkleining

26 mrt '15

Tijdens en na werk kom ik vaak in contact met mensen die al jaren worstelen met overgewicht en inmiddels meer diëten kennen dan ik. Mensen die op een punt beland zijn dat ze het echt ‘zat’ zijn en een chirurgische ingreep (bijvoorbeeld een Gastric Bypass) of een ander hulpmiddeloverwegen. Dat is een drastische beslissing die niet zonder enig risico gepaard gaat, maar toch ook voor velen een écht verschil kan maken.

 - marja-gijgink.jpg
Marja Gijgink - Diëtist / Gewichtscoach


Tijdens en na werk kom ik vaak in contact met mensen die al jaren worstelen met overgewicht en inmiddels meer diëten kennen dan ik. Mensen die op een punt beland zijn dat ze het echt ‘zat’ zijn en een chirurgische ingreep (bijvoorbeeld een Gastric Bypass) of een ander hulpmiddeloverwegen. Dat is een drastische beslissing die niet zonder enig risico gepaard gaat, maar toch ook voor velen een écht verschil kan maken.

Oriëntatieproces maagverkleining

Er zijn verschillende methoden om het doel van een maagverkleining te creëren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een chirurgische ingreep met een blijvende verkleining van de maag of voor een maagbandje. Echter komt niet iedereen hiervoor in aanmerking. Bijvoorbeeld als de BMI < 40. Een ander alternatief is de maagballon. De maagballon blijft maar 6 maanden zitten en is daarmee een tijdelijke verandering van de maag. In het oriëntatieproces krijg ik veel vragen over de risico’s van de verschillende methoden en de vraag waarom wij juist voor de maagballon methode kiezen.

Een maagverkleining d.m.v. een chirurgische ingreep is een relatief grote ingreep. Complicaties als trombose, infecties, nabloeding, ademhalingsproblemen en loslating van eventuele geplaatste nietjes met als gevolg lekkage spelen geregeld op. Een maagverkleining is een heel ingrijpende en blijvende ingreep. Een maagband is iets minder ingrijpend maar ook hier zitten risico’s aan vast. Er kunnen complicaties optreden als littekenvorming, de maagband kan verschuiven of verstoppingen veroorzaken en er kan maagbanderosie optreden.

Onze keuze

Wij staan daarom achter een kleine tijdelijke ingreep met grote resultaten in combinatie met goede begeleiding. Met name de begeleiding is van essentieel belang. Een maagballon is een tijdelijk hulpmiddel waar geen operatieve behandeling voor nodig is. Het betreft een eenvoudige endoscopische plaatsing en verwijdering. De zachte, silicone maagballon is erop gericht te leiden tot gewichtsafname door de maag gedeeltelijk te vullen en cliënten met overgewicht een verzadigd gevoel te geven. Doordat u sneller een vol gevoel heeft na een kleine maaltijd is het gemakkelijker de eetgewoonten en het eetgedrag te veranderen.

Eetgedrag

In het traject ‘Gezond gewicht met maagballon’ krijgt u alle ruimte om uw eigen vermogens te gebruiken in het verbeteren van uw eetpatroon en eetgedrag, zodat u resultaten bereikt uit energie, motivatie en kracht. Wanneer u er achter komt welke gedachten en gevoelens van invloed zijn op uw eetgedrag is dat confronterend maar tegelijkertijd ook bevrijdend. Door uw gedachten recht aan te kijken kunt u namelijk de leiding weer over nemen! Met de juiste inzet en mind set wordt u zich bewust van het effect dat voeding op uw lichaam en op uw brein heeft. Wij geloven hierin! Na 6 maanden voelt u zich daarom ook zonder maagballon in uw kracht staan.

Als u een maagballon of multidisciplinaire begeleiding overweegt zult u wellicht nog meer vragen hebben. Op onze website vertellen wij u meer over de mogelijke trajecten, maar ik beantwoord uw vragen ook graag tijdens een persoonlijk gesprek. Via ons contact en service center kunt u een (telefonisch) consult aanvragen of neem contact met mij op via de mail.

T:            088 9000 500
@:          m.gijgink@bergmanclinics.nl

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!