Assisteer mij
Assisteer mij

Voorkom een plotselinge hartdood

01 apr

Helaas komt een erfelijke hartaandoening pas na plotseling overlijden van een familielid van jonger dan 50 jaar aan het licht. Er is dan in vijftig tot zeventig procent van de gevallen sprake van een erfelijke hartziekte.

Bert Baars, genetisch cardioloog bij het UMC Utrecht en algemeen cardioloog bij Bergman Clinics in Bilthoven vertelt: “Het is van groot belang dat in geval van plotselinge hartdood van een jong familielid, alle eerstegraads familieleden zich laten onderzoeken op een hartaandoening. Een eventuele hartafwijking kan dan tijdig worden gesignaleerd. Tevens kunnen maatregelen worden genomen ter voorkoming van ernstige hartproblemen. Ook onderzoek naar hartafwijkingen bij het slachtoffer zelf is van levensbelang voor de directe familie, zij lopen immers risico op een hartafwijking. Daarnaast moet er weefsel worden afgenomen voor DNA onderzoek. Dit gebeurt beiden nog veel te weinig".

Onderzoek erfelijke hartaandoening
Wanneer komt u in aanmerking voor een erfelijkheidsonderzoek? Er zijn een aantal hartaandoeningen die aanleiding vormen voor erfelijkheidsonderzoek:
- plotse dood van een eerstegraads familielid jonger dan 50 jaar
- hartspierziekte (verschillende vormen)
- primair elektrische hartziekten (hartritmestoornissen)
- bindweefselziekten
- aangeboren hartafwijkingen
- hartziekten veroorzaakt door een afwijking in de kransslagaders

Als cliënt heeft u de keuze tussen een (terugkerend) cardiologisch onderzoek of een DNA diagnose (erfelijkheidsonderzoek).

Multidisciplinair team
De polikliniek voor erfelijke hartziekten in Bilthoven is uitgerust met een multidisciplinair team van hartspecialisten. Er zijn diverse onderzoeken die helpen vaststellen of er sprake is van een hartziekte:
- bloedonderzoek
- inspanningstest (fietstest)
- echocardiogram (hartecho)
- electrocardiogram (ECG, met behulp van electroden)
- holteranalyse (24-uurs ECG)

We werken zoveel mogelijk volgens het one stop shop principe; het diagnostisch onderzoek vindt op dezelfde dag plaats als het consult.
U hoeft hiervoor dus geen aparte afspraak te maken.

Preventie
Als een hartafwijking wordt geconstateerd, dan treft de behandelend arts samen met de cliënt maatregelen. Denk hierbij aan het aanpassen van leefregels, preventieve medicatie of, bij ernstige afwijkingen, een medische ingreep.

Verzekerde zorg
Bergman Clinics heeft met alle zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Alle onderzoeken op het gebied van erfelijke hartziekten worden volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. U dient wel rekening te houden met het eigen risico. De rekening wordt rechtstreeks door ons naar uw zorgverzekeraar gestuurd. U heeft voor de polikliniek erfelijke hartziekten wel een verwijzing van uw huisarts of van uw behandelend cardioloog van een ander ziekenhuis nodig.

 (drs. Bert Baars, Cardioloog)Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.