Voorkom een plotselinge hartdood

01 apr '14

Als een familielid jonger dan 50 jaar overlijdt aan hartfalen, is er meestal sprake van een erfelijke hartaandoening. Maar hoe wordt duidelijk of dit ook voor u en de rest van uw familie geldt? Onderzoek helpt om dit vast te stellen én eventueel maatregelen te kunnen nemen.

Helaas komt een erfelijke hartaandoening pas na plotseling overlijden van een familielid van jonger dan 50 jaar aan het licht. Er is dan in vijftig tot zeventig procent van de gevallen sprake van een erfelijke hartziekte.

Bert Baars, genetisch cardioloog bij het UMC Utrecht en algemeen cardioloog bij Bergman Clinics in Bilthoven vertelt: “Het is van groot belang dat in geval van plotselinge hartdood van een jong familielid, alle eerstegraads familieleden zich laten onderzoeken op een hartaandoening. Een eventuele hartafwijking kan dan tijdig worden gesignaleerd. Tevens kunnen maatregelen worden genomen ter voorkoming van ernstige hartproblemen. Ook onderzoek naar hartafwijkingen bij het slachtoffer zelf is van levensbelang voor de directe familie, zij lopen immers risico op een hartafwijking. Daarnaast moet er weefsel worden afgenomen voor DNA onderzoek. Dit gebeurt beiden nog veel te weinig".

Onderzoek erfelijke hartaandoening
Wanneer komt u in aanmerking voor een erfelijkheidsonderzoek? Er zijn een aantal hartaandoeningen die aanleiding vormen voor erfelijkheidsonderzoek:
- plotse dood van een eerstegraads familielid jonger dan 50 jaar
- hartspierziekte (verschillende vormen)
- primair elektrische hartziekten (hartritmestoornissen)
- bindweefselziekten
- aangeboren hartafwijkingen
- hartziekten veroorzaakt door een afwijking in de kransslagaders

Als cliënt heeft u de keuze tussen een (terugkerend) cardiologisch onderzoek of een DNA diagnose (erfelijkheidsonderzoek).

Multidisciplinair team
De polikliniek voor erfelijke hartziekten in Bilthoven is uitgerust met een multidisciplinair team van hartspecialisten. Er zijn diverse onderzoeken die helpen vaststellen of er sprake is van een hartziekte:
- bloedonderzoek
- inspanningstest (fietstest)
- echocardiogram (hartecho)
- electrocardiogram (ECG, met behulp van electroden)
- holteranalyse (24-uurs ECG)

We werken zoveel mogelijk volgens het one stop shop principe; het diagnostisch onderzoek vindt op dezelfde dag plaats als het consult.
U hoeft hiervoor dus geen aparte afspraak te maken.

Preventie
Als een hartafwijking wordt geconstateerd, dan treft de behandelend arts samen met de cliënt maatregelen. Denk hierbij aan het aanpassen van leefregels, preventieve medicatie of, bij ernstige afwijkingen, een medische ingreep.

Verzekerde zorg
Bergman Clinics heeft met alle zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Alle onderzoeken op het gebied van erfelijke hartziekten worden volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. U dient wel rekening te houden met het eigen risico. De rekening wordt rechtstreeks door ons naar uw zorgverzekeraar gestuurd. U heeft voor de polikliniek erfelijke hartziekten wel een verwijzing van uw huisarts of van uw behandelend cardioloog van een ander ziekenhuis nodig.

 (drs. Bert Baars, Cardioloog)

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door.