BMI berekenen als handig leidraad.
Zo bespreken we tijdens de kerstdagen de goede voornemens voor het nieuwe jaar, en voor je het weet zit de eerste helft van 2015 er weer bijna op. De zomer komt er al aan. Dit is de periode van het jaar waarin de meeste mensen graag die overtollige kilo’s, waar aan het begin van het jaar over gesproken is, kwijt willen zijn. Het is nu een prima tijd om eens de balans op te maken, en na te gaan welke veranderingen of verbeteringen je hebt aangebracht in je leefstijl. Heb jij je streefgewicht al bereikt?
En hoe staat het inmiddels met het goede voornemen afvallen?
Zo bespreken we tijdens de kerstdagen de goede voornemens voor het nieuwe jaar, en voor je het weet zit de eerste helft van 2015 er weer bijna op. De zomer komt er al aan. Dit is de periode van het jaar waarin de meeste mensen graag die overtollige kilo’s, waar aan het begin van het jaar over gesproken is, kwijt willen zijn. Het is nu een prima tijd om eens de balans op te maken, en na te gaan welke veranderingen of verbeteringen je hebt aangebracht in je leefstijl. Heb je je streefgewicht al bereikt? Wat goed als het je gelukt is! Wees trots op jezelf, en houd dit vooral vast. Maak een plan voor jezelf om je behaalde resultaat te behouden. Is het je nog niet gelukt? Ga eens na voor jezelf waarom het niet gelukt is, maar vooral ook wat ga je er nu aan doen?
Waar sta je nu?
Heb je jouw BMI (Body Mass Index) al eens berekend? Op onze website staat een BMI calculator. Dit instrument kun je gebruiken om snel een antwoord te krijgen op de vraag of je lengte en gewicht in verhouding zijn met elkaar. De BMI score geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. Omdat enkel een BMI score geen zicht geeft op de verdeling van het lichaamsvet, is het meten van de buikomvang ook een belangrijk onderdeel. De buikomvang geeft je een indicatie van het lichaamsvet rond de gevarenzone, namelijk de buikholte. Overgewicht, een te grote buikomvang en vet rond de organen vergroot het risico op o.a. hart- en vaatziekten en diabetes. BMI scores:
Ben je een gespierde atleet of gewichtheffer? Dan geeft de BMI score je geen betrouwbare informatie, omdat een grote spiermassa er voor zorgt dat je gewicht veel hoger is dan de gemiddelde persoon. Ook voor zwangere vrouwen, jongeren onder de 16 en oudere boven de 70 is de BMI calculator niet geschikt. Voor alle andere mensen geeft de BMI een goede indicatie als handige leidraad. Maar let wel op, de formule houdt geen rekening met uw persoonlijke situatie, voor een correcte beoordeling raden wij u aan om contact op te nemen met een arts of diëtist.
De buikomvang
Hoeveel vet je in je lichaam opslaat wordt bepaald door erfelijkheid, hormonen, je leefstijl en je eetpatroon. De meeste mannen slaan vet rond de organen op, terwijl het vet bij vrouwen meestal net onder de huid zit. Je buikomvang kun je eenvoudig meten door een meetlint tussen je onderste rib en de bovenkant van je bekken (bij veel mensen het smalste deel) te leggen en deze rondom het lichaam heen te slaan. Meet de buikomvang als je hebt uitgeademd.
Een gezond gewicht en toch ongezond
Ongeacht de categorie waarin je valt, doe je er altijd goed aan om gezond te eten. Heb je een gezond gewicht, dan is het alsnog heel belangrijk om je lichaam en je organen goed te voeden en te bewegen. Ook met een gezond BMI kun je namelijk ongezond bezig zijn. Wanneer je veel bewerkt voedsel, slecht vet en suiker tot je neemt en weinig groenten, fruit en volkoren granen, dan kan vet zich opslaan rond de organen. Dit wordt ook wel het viscerale vet genoemd. De BMI score lijkt aan te geven dat je een gezond gewicht hebt, terwijl de viscerale vetmassa je kan vertellen dat je risico op hart- en vaatziekten vergroot is. Hierover willen we je in een volgende blog graag meer vertellen.
Een tevreden buik
Met gezonde voeding en beweging lukt het jou ook om je buikomvang te verminderen. Hieronder onze tips:
- Regelmaat in je eetpatroon geeft je lichaam rust, zorgt voor een goede stofwisseling en houd je bloedsuikerspiegel op peil. Zorg voor 3 hoofdmaaltijden en 2 of 3 gezonde tussendoortjes.
- Fruit is het perfecte tussendoortje tussen de hoofdmaaltijden in. Het zit vol met vitamines, mineralen, vezels en gezonde suikers waardoor de periode tussen de maaltijd prima wordt opgevangen.
- Eet langzaam en kauw goed. Je lichaam doet er ongeveer 20 minuten over om aan je hersenen door te geven dat je vol zit. Zorg dus voor voldoende rust tijdens de maaltijd.
- Laat het hoofdbestanddeel van je voeding bestaan uit groenten. Groenten zorgen voor een vol gevoel, zitten bomvol vitamines, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën. Een schepje extra dus!
- Vermijd geraffineerde suikers. Deze schoppen je bloedsuikerspiegel veel te snel omhoog en bevorderen juist vetopslag rond de buik.
Beweeg; afwisselend cardio en kracht oefeningen voor een optimale vetverbranding. Je kunt 20 minuten cardio en 40 minuten kracht aanhouden. Vetmassa zet zich dan om in spiermassa. Doordat je stofwisseling omhoog gaat, zul je ook in rust meer calorieën verbranden, zonder enige moeite! - Eiwitten zorgen voor een vol gevoel en zijn belangrijk voor weefsel herstel, en dus ook spierherstel. Eiwitten uit shakes of poeder zijn niet nodig. Je vindt ze in zuivel, vlees, vis, zuivel, noten, eieren, soja, peulvruchten en plantaardige melksoorten.
Ieder lichaam is uniek. Wil je weten wat jouw lichaam precies nodig heeft voor het behoud van je gewicht of om toch je goede voornemen weer op te pakken? De diëtist kan je meer vertellen, je een persoonlijk advies op maat geven en een betrokken begeleiding in het veranderen van je eetgewoonten. Weg met die kilo’s!