Crash diëten leiden niet tot blijvend gewichtsverlies

30 jul. 2015

Loop jij warm voor reclame uitspraken als: ‘10 kilo verliezen in 2 weken, dat kun jij ook!’ of ’Binnen 2 weken 10 kilo lichter en klaar voor de zomer!' In deze blog leg ik je uit wat deze uitspraken je écht beloven.

Loop jij warm voor reclame uitspraken als: ‘10 kilo verliezen in 2 weken, dat kun jij ook!’ of ’Binnen 2 weken 10 kilo lichter en klaar voor de zomer!' In deze blog leg ik je uit wat deze uitspraken je écht beloven.

Spaarstand, crisisstand

Deze uitspraken zijn herkenbaar bij reclamemakers voor een crash dieet. Een crashdieet is gebaseerd op het tot je nemen van extreem weinig calorieën (energie) , in verhouding tot wat je lichaam eigenlijk nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Denk aan maaltijdvervangers, eiwitshakes, poedertjes en pillen. Stuk voor stuk beloven ze jou het lichaam dat je altijd al wilde.

Wanneer je start met een crash dieet merkt jouw lichaam direct dat het te weinig energie via de voeding binnenkrijgt en zal, om jou te beschermen en om geen energie te verspillen, in de slaapstand ofwel ‘crisisstand’ gaan. Als je lichaam in crisisstand staat, vertraagt je stofwisseling en gaat je lichaam veel zuiniger met de energie om die het binnenkrijgt via voeding. Hierdoor verbruik je steeds minder energie en dien je steeds minder te eten om te blijven afvallen. Een enorme aanslag op je energieniveau dus! Daarnaast duurt ook het spierherstel langer en is je concentratievermogen  minder. In de meeste gevallen verlies je wel veel kilo's, maar is dit meer te danken aan hetgeen je juist wilt behouden: vocht en spieren! Je hersenen, je longen, je hart en alle andere organen en lichaamsfuncties hebben namelijk (alle beschikbare) energie nodig om te kunnen functioneren. Wanneer het lichaam dus zo weinig energie via de voeding binnenkrijgt, gaat het spierweefsel afbreken.
 

Snel afvallen = snel aankomen

Op het moment dat je weer een normale hoeveelheid calorieën begint te eten zal je lichaam door deze crisisstand alle voorraden opnieuw willen aanvullen en komen de kilo's er dubbel zo snel aan. Je bent dus binnen een korte tijd weer klaar om opnieuw te starten met een crash dieet. Het welbekende jojo-effect. Een crash dieet kan jou hoop, dromen en overtuigingen brengen, die jou niet op een duurzame manier naar een gelukkig en gezond lichaam helpen.  

 

Stappenplan naar gezondheid

Wil jij op een gezonde en duurzame manier gewicht verliezen? Wij staan achter het stappenplan naar een nieuwe eet- en leefstijl, waarin jij als persoon centraal staat. Er bestaat geen dieet, pil of wat dan ook die je in korte periode 20 kilo ‘blijvend’ kan laten afvallen. Is jouw doel een blijvend gezond gewicht? Breng dan juist de stofwisseling omhoog door meer en regelmatig te bewegen, gezond te eten en geen maaltijden over te slaan. Eén kilo spieren vraagt dagelijks ongeveer tien keer zoveel energie om in stand te blijven als een kilo vet. Meer spieren betekent dus, meer calorieën verbranden! Go burn those calories!

 

 - pasfoto-vivian.jpg

 Vivian Meijer, diëtist – Bergman Clinics | Inwendige Zorg

 

Bron: Blog: crash diëten | Bergman Clinics Inwendige Zorg

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!