Ook zo’n zin in iets zoets om 16:00 uur?
Heb jij vaak last van grote pieken en dalen in je gevoel van energie? Hunker je vaak naar zoetigheid? Ben je vaak onverklaarbaar moe na het eten? Slaan de kilo's die je aankomt zich op rond je heupen? Grote kans dat jouw suikerspiegel uit balans is. Een stabiele bloedsuikerspiegel ondersteunt je hormoonhuishouding en je hongergevoel. Dit voorkomt de behoefte naar zoete en vette snacks. Hier lees je hoe je jouw bloedsuikerspiegel weer in balans krijgt.
Heb jij vaak last van grote pieken en dalen in je gevoel van energie? Hunker je vaak naar zoetigheid? Ben je vaak onverklaarbaar moe na het eten? Slaan de kilo's die je aankomt zich op rond je heupen? Grote kans dat jouw suikerspiegel uit balans is. Een stabiele bloedsuikerspiegel ondersteunt je hormoonhuishouding en je hongergevoel. Dit voorkomt de behoefte naar zoete en vette snacks. Hier lees je hoe je jouw bloedsuikerspiegel weer in balans krijgt.
Bloedsuikerspiegel
Om te begrijpen waarom je eetpatroon deze symptomen kan veroorzaken hier een kleine inleiding over het uit balans raken van de bloedsuiker. Door een onregelmatig eetpatroon of het te vaak en te veel eten van suikers en geraffineerde koolhydraten verstoor je de balans van je bloedsuikerspiegel. Je krijgt eerst een piek in je bloedsuiker en daarna ontstaat er al snel een dal. Dit dal zorgt ervoor dat je moe bent, maar ook dat je honger krijgt en weer wilt eten. Daarnaast verstoort stress je bloedsuiker omdat deze je van energie berooft. Na het drinken van koffie kan je bloedsuikerspiegel ook stijgen. Dit komt door de aanwezigheid van cafeïne. Cafeïne zorgt voor een stijging in de stress hormonen cortisol en adrenaline om jou in een staat van paraatheid te brengen. Hier reageert overigens iedereen verschillend op.
Koolhydraten/ suiker
Het bloedsuiker stijgt wanneer wij koolhydraten eten. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Ze zitten in producten zoals brood, rijst, aardappelen en pasta, maar ook in fruit, zuivel en peulvruchten. Koolhydraten zijn de verbindingen van suiker. In je lichaam worden deze verbindingen afgebroken tot kleine suikers die opgenomen worden in je bloed. Eenmaal in je bloed voorzien ze je hersenen en de rest van je lichaam van energie. Geraffineerde koolhydraten zoals witte rijst hebben veel minder verbindingen dan zilvervliesrijst. Hierdoor gaat de afbraak in je lichaam veel sneller waardoor je bloedsuiker ook sneller stijgt. Suiker uit de suikerpot bevat geen verbindingen en wordt daarom rechtstreeks opgenomen in je bloed. Hierdoor ontstaat een suikerpiek.
Insuline, het vethormoon
Wanneer er suiker in je bloed komt krijgt je alvleesklier een seintje om insuline aan te maken. Insuline is een hormoon en zorgt ervoor dat de suiker uit het bloed naar de spier- en hersencellen wordt gebracht. Insuline wordt ook wel het vet hormoon genoemd. Een overschot aan suiker wordt namelijk omgezet in vet en helaas vaak opgeslagen als reserve rond de heupen.
Ongevoelig voor insuline
Een voortdurend hoge insuline productie verstoort je stofwisseling, waardoor je ongevoelig wordt voor de werking van insuline. Wanneer je de hele dag door koolhydraat rijke producten eet, snoep of koekjes 'graast' blijft er insuline in je bloed rond circuleren. Je lichaam kan daardoor geen vet verbranden. In plaats van je spier- en hersencellen worden je vetcellen gevoed, waardoor jij suikers blijft eten omdat je een energietekort voelt.
Van 'grazen', naar genieten
De oplossing is om je bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen. Zonder pieken en dalen in je bloedsuiker krijgt je lichaam weer de mogelijkheid om vet te gaan verbranden. Met onderstaande tips ben jij al een heel eind op de goede weg.
- Ontbijt! Zorg voor een ontbijt rijk aan eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten. Hierdoor leg je de basis van een constante toevoer van energie naar je spier- en hersencellen. Dit voorkomt snoepen later op de dag.
- Verdeel de maaltijden goed over de dag! Zorg voor 3 hoofdmaaltijden en 2 à 3 tussendoormomenten houd je bloedsuikerspiegel in balans en voorkomt dus honger. Wees voorbereid op verleidingen onderweg! Neem een voorraadje gezonde snacks mee in de trein of in de auto. Vers fruit, noten, snack groenten, een groene smoothie, een rijstwafel of volkoren cracker met gezond beleg.
- Wees gematigd met suiker! Niet alleen suiker, maar ook honing, agavesiroop, maple siroop, kokosbloesemsuiker en andere mooie woorden voor suiker hebben hetzelfde snel stijgende effect op de bloedsuikerspiegel.
- Wees geduldig en lief voor jezelf! Als je al 20 jaar overgewicht hebt kun je daar écht ook op je 50ste wat aan doen maar het zal wat meer tijd vergen. Ga je wel eens voor de bijl voor een stuk chocola? Dat gebeurd ons ook wel eens! Geniet ervan en pak de draad gewoon weer op. Met een mooi doel voor ogen kun je de motivatie altijd weer oproepen.
- Ontspan! Stress is een energievreter en verstoort je suikerspiegel balans. Bouw daarom voldoende tijd in voor ontspanning.
- Beweeg! Bewegen zorgt ervoor dat gevoeligheid voor insuline verbeterd. Daardoor daalt het suiker in het bloed sneller en gemakkelijker. Regelmatige, matig intensieve beweging heeft het beste effect!
Bij Bergman Clinics denken we niet in crash diëten of in maaltijd vervangende eiwitshakes. Bij ons staat jouw vitaliteit en gezondheid centraal. Wil je graag persoonlijke begeleiding van de diëtist, eventueel in combinatie met de psycholoog?
Lees dan meer over het unieke zorgprogramma Gezond Gewicht.
Marja Gijgink - Diëtist / Gewichtscoach