Bescherm jezelf tegen de zon: advies van onze dermatoloog Carlijn Voorbij-Vierstra

1 mei 2024

De warme stralen van de zon lokken velen naar buiten voor een verkwikkende dosis vitamine D en een gezonde gloed. Echter, dermatologen waarschuwen dat onbeschermde blootstelling aan de zon de grootste risicofactor is voor het ontwikkelen van huidkanker. Hoe kunnen we dan toch genieten van de zon zonder onze gezondheid in gevaar te brengen? Dermatoloog Carlijn Voorbij-Vierstra deelt haar deskundige advies om de kans op huidkanker te minimaliseren.

De impact van UV-Straling

UV-straling, met name UV-B en UV-A, dringt door de atmosfeer en bereikt onze huid. Hoewel een gezonde hoeveelheid zonlicht zorgt voor vitamine D-productie en algemeen welzijn, kan overmatige blootstelling leiden tot ernstige gevolgen voor de huidgezondheid. Huidkanker, waaronder melanoom, is een van de meest voorkomende vormen van kanker wereldwijd en wordt sterk geassocieerd met UV-straling.

Effectieve zonbescherming en praktische smeertips

Het gebruik van zonnebrandcrème met een voldoende hoge SPF (Sun Protection Factor) is essentieel. SPF 30 of SPF 50 bieden beide goede bescherming tegen UV-stralen. En extra bescherming, zoals UV-werende kleding, hoedjes en parasols, kan nooit kwaad, vooral tijdens lange blootstelling aan de zon. Maar ook in de schaduw kun je verbranden, omdat zonlicht reflecteert. Dus blijven smeren is belangrijk. Maak daarnaast een zon-pauze tussen 11:00 en 15:00 uur, wanneer de zon op zijn felst schijnt.

Het correct aanbrengen van zonnebrandcrème is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste SPF. Carlijn benadrukt het belang van een royale hoeveelheid crème om een optimale bescherming te garanderen. Bij een lichaam van normaal postuur is de hoeveelheid van een golfballetje een goede richtlijn. Begin minstens 30 minuten voor blootstelling aan de zon met smeren en herhaal dit elke twee uur. Doe dit ook na zwemmen of sporten, ook al is de zonnebrand waterproof.

Extra tips van onze dermatoloog Carlijn

  1. Vervang elk jaar je zonnebrandcrème want de houdbaarheid is beperkt en dan neemt de beschermingsfactor af
  2. Vergeet niet je oren en handruggen in te smeren
  3. Smeer zonder kleding aan om geen plekjes over te slaan
  4. Zonlicht kan weerkaatsen! Op sneeuw of water wordt de zonkracht nog sterker, dus wees extra voorzichtig
Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!