Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Hartritmestoornissen / boezemfibrileren bij Bergman Clinics

15 sep '14

Boezemfibrilleren, ook wel Atrium Fibrilleren (AF) genoemd, is wereldwijd de meest voorkomende hartritmestoornis. In Nederland lijden ongeveer 300.000 patiënten aan deze aandoening. Hieronder steeds meer ouderen; maar liefst twintig procent van alle 80-plussers. Daarnaast wordt boezemfibrilleren jaarlijks vaker vastgesteld. Het vormt daarmee een van de belangrijkste kostenposten in de gezondheidszorg.

Boezemfibrilleren, ook wel Atrium Fibrilleren (AF) genoemd, is wereldwijd de meest voorkomende hartritmestoornis. In Nederland lijden ongeveer 300.000 patiënten aan deze aandoening. Hieronder steeds meer ouderen; maar liefst twintig procent van alle 80-plussers. Daarnaast wordt boezemfibrilleren jaarlijks vaker vastgesteld. Het vormt daarmee een van de belangrijkste kostenposten in de gezondheidszorg.

In eerste instantie geeft boezemfibrilleren (AF) meestal weinig of geen klachten. Dit is de reden waarom tot wel dertig procent van de mensen met AF niet bekend zijn bij hun huisarts. De hartritmestoornis blijkt echter vaak aan de basis te liggen van verhoogd risico op hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk, hartinfarct, hartfalen en vooral beroerte. Bij dertig procent van de patiënten met een herseninfarct blijkt boezemfibrilleren de onderliggende oorzaak te zijn, zonder dat hier eerder sprake van was. Vooral in verband met dit risico en de ingrijpende gevolgen is het geven bloedverdunningsmiddelen een van de belangrijkste behandelingen zodra de diagnose AF gesteld is.

Het stellen van de diagnose is echter niet altijd eenvoudig. AF is in principe een chronische ziekte. Toch komt het vaker in aanvallen en wordt pas echt chronisch in een gevorderd stadium. Bovendien kan AF ook een onderliggende hartziekte betekenen zoals een lekkende hartklep of kransslagadervernauwing. De behandeling van AF is dan ook vaak complex en voor elke patiënt verschillend. Naast medicijnen zijn de pogingen om patiënten met een ingreep zoals laseren te genezen, de laatste jaren steeds succesvoller. Met name als de ziekte nog niet te lang bestaat.

Om deze redenen is gebleken dat patiënten met AF het beste geholpen kunnen worden middels de AF poli. Dit is een cardiologisch spreekuur speciaal voor patiënten met boezemfibrilleren.

Wat kan een cliënt van het spreekuur verwachten?
Bij de aanmelding ontvangt de cliënt een uitgebreide vragenlijst over alles wat met AF te maken kan hebben. De verpleegkundig specialist bespreekt deze lijst tijdens het eerste polibezoek. Na dit gesprek vinden diverse onderzoeken plaats zoals lichamelijk onderzoek, bloedafname, ECG en een echo van het hart. Daarnaast wordt altijd een holter (24-uurs ritmeonderzoek) ingepland.

De cardioloog bespreekt vervolgens de resultaten van de onderzoeken met de cliënt. Als de diagnose en eventueel bijkomende diagnosen gesteld zijn, wordt in goed overleg de beste behandeling ingezet. Dit alles volgens de laatste (internationale) richtlijnen en nieuwste inzichten. Na de behandeling of inzet hiervan volgt, als er geen bijzonderheden zijn, controle en zorg weer bij de huisarts. Soms kan dat al na een eerste bezoek.

In verhouding tot het toenemend aantal patiënten zijn er te weinig AF poli’s in Nederland. Op vrijdag 5 september is Bergman Clinics in goede samenwerking met Cardiologie UMC Utrecht dan ook een AF poli gestart op de locatie Inwendige Zorg te Bilthoven. Wij hopen de huisartsen in onze regio enthousiast te maken voor deze optimale vorm van zorg voor het groeiende aantal patiënten met boezemfibrilleren. Daarmee kunnen we veel toekomstig leed voorkomen.

Meer informatie AF poli Bilthoven
Meer informatie over de AF poli is verkrijgbaar via de huisarts of de Kliniek voor Inwendige Zorg op telefoonnummer 088 – 9000 500 of via mail: info@bergmanclinics.nl

 

Bron: Drs. Clemens Fauser, Cardioloog. (UMC Utrecht en Bergman Clinics | Inwendige Zorg)

Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.