Assisteer mij
Assisteer mij

Meten is weten

25 sep

Afgelopen week (16 t/m 20 september 2014) was ik vanuit de Kliniek voor Inwendige Zorg, samen met de Kliniek voor Vrouwenzorg en het UMC Utrecht, aanwezig op de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs Utrecht. Vele bezoekers hebben onze stand gevonden, want wat was het “ONTZETTEND” druk! Op de stand van het UMC Utrecht hadden de bezoekers de mogelijkheid om diverse metingen te laten doen. Zo kon de bloedsuiker, bloeddruk, handknijpkracht en reactie snelheid worden getest en was er de mogelijkheid om de lichaamsverhoudingen middels de BMI (Body Mass Index) en vetpercentage te laten meten. Deze laatste test is de bezoekers aangeboden door Bergman Clinics.

De aanloop naar de UMC Utrecht stand was groot. Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen interesse hadden in een BMI en vetpercentage meting. Erg goed om te zien en horen dat er toch veel belangstelling is voor het hebben van een gezond gewicht en gezonde samenstelling van het lichaam. Tijdens deze beurs dagen hebben er veel mensen bij mij op de weegschaal gestaan met een te hoog BMI (>30) en vetpercentage. Ook heb ik veel dames gesproken die wel een gezond gewicht (BMI < 25) maar een te hoog vetpercentage hebben. Dit betekent een lage spiermassa.

Bij de meeste vrouwen heeft dit te maken met de overgang. In de overgangsperiode daalt het oestrogeengehalte in het lichaam. Door het tekort aan oestrogeen verbrandt het lichaam minder calorieën. Ook het testosteron daalt in deze levensfase. Dit zorgt voor verlies van spiermassa en een toename van de vetmassa. Wat kun je hieraan doen? Deze verandering in het lichaam betekent ook dat de eetgewoontes moeten worden aangepast op de behoefte van het lichaam. Naast het aanpassen van de eetgewoontes is het belangrijk een opbouw te creëren van het spiermassa door beweging en dan met name spiertraining. Hoe ouder je wordt hoe belangrijk beweging/sporten wordt om op gewicht te blijven en dat geldt nog meer als je wilt afvallen.

Ook viel mij het hoge percentage aan mensen met ondergewicht op. Hoe lastig het is om ondergewicht te hebben wordt vaak onderschat. Deze mensen willen erg graag wat kilo’s aankomen, maar wanneer je alles probeert te eten of tegen de zin in moet eten, wordt het er niet leuker op. Dit is voor veel mensen een zware opgave.

Daarnaast was er nog een grote groep mensen met over- of ondergewicht die daarbij ook te kampen hebben met lichamelijke klachten. De vraag is dan bijvoorbeeld of het wel verstandig is om nog intensiever te gaan bewegen, ook al wil je afvallen. Wat is belangrijker een gezond gewicht of geen klachten van de reuma? Dat zijn allemaal dingen die je dan tegen elkaar moet afwegen en waar je een goede balans in moet vinden zodat het past bij jouw lichaam en leven.

Gelukkig was er ook nog een hele grote groep mensen met een gezond gewicht en zonder lichamelijke klachten. Zo sprak ik een meneer van 75 jaar die recentelijk nog halve marathons heeft gelopen. Dit zijn mooie verhalen.

Al met al waren dit een paar intensieve maar zeer gezellige en interessante dagen. Hopelijk heb ik veel mensen enthousiast kunnen maken om iets meer te gaan bewegen en iets gezondere keuzes m.b.t. de voeding te maken.

- Marja Gijgink

Marja Gijgink - Diëtist / GewichtscoachInformatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.