Michel - 33 jaar

Melanoom

Michels huisarts verwees hem naar Bergman Clinics | Huid & Vaten, waar de plek meteen werd weggesneden en op kweek gezet. De uitslag, enkele dagen later, kwam hard aan: een melanoom, de agressiefste vorm van huidkanker. Een tweede operatie was daarom noodzakelijk, ditmaal in Noordwest Ziekenhuisgroep. Hierbij werd meer omringend weefsel weggehaald en werden klieren in oksel en nek onderzocht. De opluchting was groot toen bleek dat er verder geen uitzaaiingen waren. Michel werd schoon verklaard, maar bleef daarna wel onder controle bij Bergman Clinics | Huid & Vaten voor een regelmatige moedervlekcheck.

Toch uitzaaiingen…

Eind goed, al goed? Helaas niet. Een jaar later belandde hij met een vervelend hoestje bij de huisarts, die hem doorstuurde naar de longarts. Dat leverde weer een schokkende boodschap op voor Michel: op zijn rechterlong was een uitgezaaid melanoom ontdekt. Vanaf dat moment werd het vechten voor zijn leven. Opereren was niet mogelijk en chemotherapie zou waarschijnlijk niet effectief genoeg zijn. Michel had nog één kans: immuuntherapie in het Antoni van Leeuwenhoek. Natuurlijk ging hij ervoor, ook al was er geen enkele garantie op succes. Gelukkig sloeg de behandeling, toen nog in de studiefase, meteen goed aan. Hij werd fitter en sterker, en binnen een jaar was alles weg.

Littekens van buiten en van binnen

Dus uiteindelijk toch dat happy end? Ja en nee. Lichamelijk is Michel inmiddels boven jan. Hij werkt fulltime en is in goede conditie. De therapie heeft wel een zichtbare herinnering achtergelaten: ‘Aan het eind van de rit begonnen de medicijnen mijn pigment aan te vallen. Ik kreeg lichte vlekken op mijn huid en ook mijn wenkbrauwen werden spierwit.’ Maar het grootste litteken zit dieper: ‘Ik heb echt gedacht dat ik aan de beurt was. Dat ik mijn gezin misschien zou moeten verlaten. Doodsbang was ik. En dat ben ik nog niet kwijt. Ik vertrouw mijn lichaam totaal niet. Als ik iets heb, al is het maar een verkoudheidje, gaan meteen alle alarmbellen af.’

Smeren, smeren, smeren

Michel weet eigenlijk zeker dat hij zijn melanoom te danken heeft aan slechte bescherming tegen de zon. Want zonnebrandcrèmes, daar deed hij niet aan. Niet op zijn werk en niet in zijn vrije tijd. ‘Nu roep ik tegen mensen: goed smeren hè? Soms als geintje, maar ik meen het wel. Het moet in je systeem komen, net als tandenpoetsen. En niet bakken en braden. Want de zon is heerlijk, maar dat is-ie ook als je onder een parasol zit.

Meer weten over de behandeling bij Bergman Clinics | Huid & Vaten? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
  • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
  • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
  • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.