Top kitesurfster Annie de Jong onderging een voorste kruisbandoperatie

Met het NK in aantocht wist ik dat ik me van de andere dames moest onderscheiden wanneer ik voor de titel wilde gaan. Ik besloot om naast technische tricks ook extreme sprongen te laten zien waaronder een extreme kiteloop. Ik wilde laten zien dat niet alleen jongens deze trick kunnen doen.

Tijdens een trainingsdag op Ameland werden mijn kiteloops hoger en harder. Op een gegeven moment stuurde ik mijn vlieger te langzaam weer omhoog, waardoor ik heel hard op het water terecht kwam. Normaal laat je je gewoon achterover vallen en is er niets aan de hand, maar ik stond waarschijnlijk te veel naar voren waardoor mijn knie opzij knikte. Ik wist meteen dat er iets mis was, zoveel pijn heb ik nog nooit gehad.

Mijn mediale kruisband herstelde heel snel. Na 5.5 week met een brace te hebben gelopen kon ik zonder brace verder revalideren. Al vanaf de MRI uitslag ging ik er vanuit dat ik, gezien mijn sport, een nieuwe voorste kruisband reconstructie nodig had. De orthopeed die mij in het ziekenhuis behandelde was terughoudend.

Hij wilde mijn kruisband niet gelijk vervangen en wilde afwachten en zo vaststellen of ik er hinder van ondervond. Hoewel ik zijn standpunt begreep, leek het mij geen goed idee om eerst af te wachten. Ik wilde het liefst zo snel mogelijk mijn sport weer met een goede knie beoefenen. Ik wilde er niet later alsnog moeten achterkomen dat het niet zou gaan of mijn knie nog meer beschadigen.

Via een bekende kwam ik in contact met de Bergman Kliniek waar ik een week later bij orthopedisch chirurg dr. van der Hoeven terecht kon. Gezien het type sport dat ik uitoefen gaf hij mij het advies om gelijk voor een voorste kruisband correctie te gaan. Ik heb hier uiteraard mee ingestemd en een week later kon ik al worden geopereerd. Dat klonk bijna te mooi om waar te zijn! Ik hoopte natuurlijk dat het snel kon, maar zo snel had ik eigenlijk niet verwacht.

Hoewel ik verpleegkundige ben en vaak bij operaties heb meegekeken, is zelf patient zijn toch even wat anders. Het was daarom mischien wel een goede ervaring om dit mee te maken. Ik was nog nooit eerder geopereerd, en ik keek best tegen de operatie op. Ik had gekozen voor spirale anesthesie (ruggenprik) omdat je lichaam hier sneller van herstelt en omdat ik weet dat mensen die een narcose hebben ondergaan zich slecht kunnen voelen.

Op 10 november 2009 stond de operatie gepland. Ik hoefde pas een uur van tevoren aanwezig te zijn. Een groot pluspunt! Normaal gesproken moet je in het ziekenhuis vaak erg lang wachten. Ik kreeg een bed toegewezen en er werden controles gedaan. Ik keek op tegen de prikken van de ruggenprik en de infuusnaald die ik zou krijgen. Ook was ik bang dat ik tijdens de ingreep nog wat zou voelen of dat ik de geluiden niet zou kunnen verdragen. De anesthesist wist me echter goed af te leiden en ik voelde minder van de prikken dan ik had verwacht. Ook de ruggenprik viel gelukkig erg mee. Langzaam werden mijn benen warm en zwaar en begon ik steeds minder te voelen.

Gedurende de kijkoperatie kon ik op het scherm meekijken en de orthopeed vertelde wat hij deed. De operatie veliep erg vlot en op de recovery afdeling kon ik al na ongeveer 10 minuten mijn benen weer wat bewegen. Op een machine die je been automatisch strekt en buigt kon ik na enige tijd zelf mijn knie weer 90 graden buigen. Na een overnachting en een vroeg ontbijt mocht ik na een bezoek van de fysiotherapeut naar huis. Voor de komende dagen kreeg ik een brief mee met duidelijk beschreven leefregels. Ook stond beschreven in welke gevallen met de kliniek contact opgenomen moest worden. Dezelfde dag werd bij mij thuis een CPM apparaat (buig-en strekapparaat) afgeleverd zodat mijn knie thuis ook soepel zou blijven.

De eerste nacht thuis werd ik steeds wakker van de pijn, ondanks de pijnstillers. De tweede dag mocht ik het verband eraf halen en alle wondjes zagen er heel goed uit. Mijn knie was nog wel dik en pijnlijk. Ik werd door een verpleegkundige van de Bergman Kliniek opgebeld. Zij vroeg hoe het ging en of ik nog verder vragen had. Ik vind dat er op deze manier goede nazorg wordt verleend, dit wordt in ziekenhuizen lang niet altijd gedaan.

Al met al is het me enorm meegevallen. De operatie verliep snel en voordat ik het wist stond ik weer buiten. Ik ben erg tevreden over de behandeling en ik ben erg blij dat ik de stap heb genomen om naar de Bergman Kliniek te gaan. Over een half jaar wil ik mijn favoriete sport weer kunnen beoefenen. Mijn doel is om met kitesurfen bij de top5 van de wereld te komen. Ik ga ervoor!

Inmiddels heeft de Jong haar sport weer helemaal opgepakt en is haar herstel uitstekend verlopen. "Eindelijk weer kiten!"

Mijn herstel is helemaal volgens schema verlopen. Ik heb iedere dag in de sportschool getraind om de kracht in mijn benen terug te krijgen. Geleidelijk aan werd de pijn in mijn knie steeds minder. Ik heb hardgelopen op de loopband en later ook buitenoefeningen gedaan.

Nu mag ik na al die tijd zonder kite eindelijk weer mijn favoriete sport beoefenen! De operatie is nu 6 maanden geleden en alles is gelukkig spoedig verlopen. De kracht in mijn been is nog niet helemaal terug maar dat komt vanzelf. Ik heb al twee keer met brace gekited en mijn knie voelt goed. Het is wel even wennen en soms nog een beetje eng. Na mijn laatste controle in Bilthoven zag alles er goed uit en ik mag weer alles doen! Ik heb de komende tijd nog wel fysiotherapie maar ik mag het kiten nu weer helemaal gaan opbouwen. Helemaal top! Ik ben echt stuperblij, mijn herstel had niet sneller kunnen gaan.

Voor meer informatie over Annie, haar sport en overige bezigheden: www.anniedejong.nl
 


Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
  • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
  • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
  • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.