Assisteer mij
Assisteer mij

Gemakkelijk af van spataderen..

Het ontstaan van spataderen
Spataderen zijn verwijdde aderen en bevinden zich meestal in de benen. Onder invloed van de zwaartekracht staat vooral veel druk op de wanden van de aderen in de benen. Spataderen ontstaan doordat de klepjes in de aderen niet goed meer sluiten. Normaal gesproken zorgen deze klepjes ervoor dat het bloed naar de aderen stroomt en niet terug kan zakken. Wanneer de klepjes in de aderen niet goed sluiten stroomt het bloed minder goed omhoog en komt er meer druk op de ader te staan. Hierdoor wordt de ader wijder. Door de toegenomen druk op de ader zullen meer klepjes niet meer goed sluiten en uiteindelijk wordt dit zichtbaar als spatader.

Er wordt van spataderen gesproken wanneer aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en verdikte, meestal kronkelig verlopende, aderen aanwezig zijn.

Spataderen is een afwijking die erg veel voorkomt. Spataderen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Injecteren (scleroseren)
Door haar spataderen heeft Joyce vermoeide benen. Ze heeft moeite met trap lopen en hurken. Haar spataderen worden behandeld met injecties. Bij deze techniek wordt een soort 'lijm' in de spatader gespoten en vervolgens de ader dichtgedrukt. Hierdoor wordt de spatader afgesloten en uiteindelijk door het lichaam zelf opgeruimd. Vooral de kleine en middelgrote spataderen komen hiervoor in aanmerking. Na het inspuiten moet gedurende 1 à 2 weken een drukverband om het been worden gedragen, eventueel gecombineerd met een elastische kous.

Laserbehandeling
Charlotte heeft strechkousen en verschillende crèmes geprobeerd, maar geen van deze middeltjes bestreden de pijn van haar spataderen. Ze krijgt een laserbehandeling. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van katheters, voerdraden en andere instrumenten die via een prik in een bloedvat worden ingebracht om vasculaire afwijkingen te behandelen. Deze technieken zijn minder belastend voor de patiënt, minder beschadigend voor het lichaam en kunnen veelal met plaatselijke verdoving en poliklinisch worden verricht. Tevens brengen deze procedures grote cosmetische voordelen met zich mee omdat er geen sneden worden gemaakt.

Aanvullend onderzoek
Voordat de spatader wordt behandeld, stelt de vaatchirurg eerst vast om welke vorm van spataderen het gaat. Het betreft een algemeen onderzoek met Duplex ( = combinatie van echografie en pulsed Doppler). Met duplex onderzoek wordt functionele en anatomische informatie verkregen over het oppervlakkige en diepe veneuze vaatsysteem. Het geeft informatie over de doorgankelijkheid van bloedvaten, de stroomrichting van het bloed en de functie van de kleppen.Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.