Assisteer mij
Assisteer mij

Borstverkleining vergoed door zorgverzekeraar

Bij de 28-jarige Martha zitten grote borsten in de familie. Haar moeder en tantes zijn er blij mee, maar voor Martha is het eerder een last dan een lust. Ze ondergaat een borstverkleining en gaat van een F-cup naar een D-cup.

Martha: “Ik vind mijn borsten te groot en te zwaar. Ik heb last van mijn rug en nek en in de sportschool heb ik bijvoorbeeld moeite met een aantal oefeningen. Dat is wel vervelend.”

Kleiner, lichter en mooier
“Het is frustrerend dat mensen eerst naar je borsten kijken en dan naar jou zelf. Ik wil dat mensen me zien zoals ik ben en niet zo van ‘oh, daar komen een stel borsten’ en daarna ‘oh, dat is Martha’. Meestal verberg ik mijn borsten met donkere kleding en goede bh’s. Ik wil niet zo overkomen als ‘kijk mij eens met m’n grote borsten’. De ideale borsten voor mij zijn kleiner, lichter en mooier. Gewoon mooier.”

Je borsten meer in verhouding tot de rest van je lichaam
Een borstverkleining kan om verschillende redenen gedaan worden. Veel vrouwen vinden een mooi decolleté belangrijk. Je voelt zich wellicht prettiger bij een cupmaat, die kleiner is dan je huidige maat? Je borsten zijn dan meer in verhouding tot de rest van je lichaam en je bovenkleding valt mooier. De wens tot borstverkleining kan ook een niet-esthetische redenen hebben. Grote, zware borsten kunnen immers nek- en rugklachten veroorzaken. In al deze situaties is een kleinere cupmaat vaak een hele opluchting, door het verwijderen van vet- en klierweefsel en overtollig huidweefsel worden je borsten kleiner. Ook kan, indien gewenst, de tepelhof worden verkleind. Door deze ingreep krijgen je borsten ook een nieuwe vorm. Een borstverkleining is daarom meestal ook een borstlift. De belangrijkste voorwaarde voor operatie is dat je borsten volledig volgroeid zijn. Een borstverkleinende of borstcorrigerende operatie is tot op hoge leeftijd mogelijk.

Waarom een borstverkleining?
Een borstverkleining/versteviging laten vrouwen uitvoeren vanwege de last die ze hebben van de te zware borsten, maar ook omdat ze vaak ontevreden zijn met de vorm (te slap). Om de borst te verkleinen, zodat de borst kleiner/steviger wordt, zodat de vorm mooier wordt en zodat de littekens zo min mogelijk zichtbaar worden, zijn een aantal operatietechnieken ontwikkeld, waaronder de sleutelgat-methode, die de Bergman Kliniek exclusief uitvoert. Op basis van de littekens worden twee methodes onderscheiden: de "ankermethode" en de "sleutelgatmethode".

De ankermethode
Vanwege de grootte van Martha's borsten is bij haar gekozen voor de ankermethode. Bij de traditionele ankermethode wordt een zogenaamd ankerlitteken gebruikt. Dit litteken loopt rondom de tepelhof, van de tepelhof recht naar beneden en in de plooi onder de borst, van het borstbeen tot aan de oksel.

De sleutelgatmethode
De andere methode is de sleutelgatmethode. Deze methode is ontstaan omdat gezocht is naar een methode, waarbij de littekens zo klein mogelijk worden. Bij deze borstcorrectie wordt de huid zo losgemaakt van het borstweefsel dat er minder huid verwijderd hoeft te worden zodat het litteken beperkt kan worden tot een sleutelgat.

Nazorg
Na de operatie zijn je borsten nog verbonden, zodat je het resultaat niet meteen kunt zien. Het verband wordt na enkele dagen gewisseld. Vanaf dat moment draag je een speciale beha, die je draagt tot de zwellingen en blauwe plekken zijn verdwenen. De borsten voelen de eerste weken pijnlijk aan. Ze kunnen gevoelloos zijn. Maak je daar geen zorgen over. Bij de meeste vrouwen komt het gevoel na enkele weken of maanden terug. In extreme gevallen, kan het langer duren.

Na ongeveer twee weken kun je weer aan het werk. Je mag echter nog geen zware dingen tillen. Probeer zoveel mogelijk rust te nemen. Na de operatie heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. De littekens die aanvankelijk rood en gezwollen zijn, zullen na verloop van weken of maanden steeds meer vervagen. De foto's van Martha's borstverkleining die je hier ziet, zijn genomen na 6 weken. Het litteken zal steeds minder zichtbaar worden en het resultaat steeds mooier. Het is een misverstand dat mensen met een getinte huid een groter risico lopen dat er met een operatie als deze een keloïd kan ontstaan.


Litteken nabehandeling
Met een litteken nabehandeling zullen de littekens die ontstaan zijn na de operatie nog minder zichtbaar worden.

Het resultaat
“Het voelt anders aan, het is sowieso lichter en mooier. Het klopt meer met mijn lichaam en is meer in verhouding. Ik ben er absoluut blij mee. De maat is goed, het is niet te weinig. Ik vind het gewoon perfect eigenlijk. Eerst was ik nog een beetje bang dat de littekens op mijn borsten heel duidelijk te zien zouden zijn, maar dat is me heel erg meegevallen.”

“Ik heb deze week iets blauws aangetrokken naar mijn werk en nu heb ik iets grijs aan, dus ik kan vaarwel zeggen tegen mijn zwarte kleding periode. Ik vind dat mensen veel minder naar mijn borsten kijken. Ik zit nu zelfverzekerder in mijn vel en voel me gewoon goed. Ik heb ook geen last meer van mijn rug. De eerste dag dat ik op stond voelde ik meteen dat mijn borsten veel minder zwaar waren. Ik ben ook erg blij dat de behandeling door mijn zorgverzekering wordt vergoedt”

“Tegenwoordig kijk ik vaker in de spiegel en dan denk ik ‘you, go girl’, maar verder ben ik gewoon dezelfde gebleven.”Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.