GA TERUG
Reacties van cliënten

Reactie van Leo van Kruining

Geplaatst op:
24-02-2016
Behandeling:
Staar
Naam:
Leo van Kruining
Leeftijd:
55

Reactie:

Februari 2016 staar-operatie Wat eraan vooraf ging. Op mijn 6e jaar kreeg ik mijn bril, op mijn 46ste ben ik gelazerd bij Eye Q vision (dr. Versteeg) in Amstelveen. Heerlijk zicht zonder bril. Het is nu 10 jaar later en ik heb inmiddels al 2 jaar een leesbril die mij steeds meer gaat irriteren. Dus op onderzoek naar mogelijkheden om dit te gaan verhelpen. Na een speurtocht op internet verschillende bedrijven gevonden die mijn probleem zouden kunnen verhelpen op verschillende manieren.

Een afspraak gemaakt in Rotterdam bij een kliniek, daar bleek na uitvoerige metingen dat ik beginnend staar had in beide ogen. Daardoor kwam de combinatie staar-lees/computer corrigerende operatie naar voren. Omdat dit nogal een ingrijpende methode is ben ik voor een second opinion naar Bergman Clinics gegaan. Daar moest ik opnieuw een vooronderzoek doen, ditmaal was het een nog uitgebreider onderzoek dan bij de vorige aanbieder. Omdat ik hierbij een goed gevoel had heb ik besloten om de operatie hier te laten doen.

Het is inmiddels 17 februari 2016, vandaag ga ik mijn linkeroog laten opereren. Om 10:45 uur een afspraak bij Drs. Luger, Bergman Clinics Utrecht, geparkeerd in de parkeergarage onder het pand. Bij de receptie een aantal zaken geverifieerd daarna wachten in de wachtruimte waar al diverse mensen aanwezig waren (allemaal setjes i.v.m. het niet alleen naar huis rijden). Mijn naam werd opgeroepen en ik loop met de meneer mee om mijn oog te druppelen en krijg 2 paracetamols om in te nemen daarna weer terug naar de wachtruimte. Na enige tijd roept de receptioniste me om mee naar de 1e verdieping te gaan. Daar wederom een wachtruimte met diverse mensen. Na enige tijd komt er een operatiezuster om mij mee te nemen naar de kleedruimte voor de operatie. Ik krijg een operatiejas, muts en overschoenen aan. Na het insmeren van mijn handen neemt de zuster mij mee naar de volgende ruimte, hier staan ligstoelen waar ik in moet gaan liggen om mijn ogen diverse malen te laten druppelen.

Na enige tijd verhuis ik naar de volgende ruimte waar een soort tandartsstoel staat, hier wordt de operatie voorbereidt door de anesthesist. Ik krijg een infuus in mijn rechter pols en een verdovend prikje onder mijn oog (best een naar gevoel en ik zie vanaf nu niet zoveel meer). Het prikje geeft hetzelfde gevoel alsof je bij de tandarts verdoofd wordt. Rondom mijn oog wordt het steeds gevoellozer. Daarna wordt mijn oog afgedekt met een warme drukballon. De operatieruimte is beschikbaar en ik ga op de behandelstoel liggen en krijg een deken over mij heen. Daar wordt rondom mijn oog jodium gesmeerd en wordt er om mijn oog een grote lap geplakt. Nu gaat het toch echt gebeuren, ik merk dat ik het hele operatiegebeuren toch wel wat licht opgevat heb en dit is toch wel zeer serieus. Ik ben best wel gespannen en de operatie gaat beginnen. Er wordt een lamp boven mijn oog gehangen, ik kan 2 kleine lampjes zien. De arts vertelt bij elke stap die hij doet wat er gaat gebeuren. Er wordt diverse keren vloeistof in mijn oog gespoten en ik voel wat gerommel aan mijn oog maar kan vrijwel niets zien, alleen wat contouren (het andere oog is ook afgedekt door de lap). Nadat het lensje geplaatst is wordt er gel in mijn oog gesmeerd en krijg ik een doorzichtig kapje over mijn oog wat vastgeplakt wordt. Volgens de arts is de operatie geslaagd en wordt ik onder begeleiding van de anesthesist door een smalle gang naar de volgende ruimte gebracht. Ik krijg te horen dat ik het kapje 4 uur op moet blijven houden. Omdat ik op dit moment alleen nog door mijn rechteroog kan zien zijn afstanden schatten best lastig en het lijkt alsof ik een beetje dronken ben. In de volgende ruimte is er weer een zuster die mij een pijnstiller geeft en aangeeft dat als ik zover ben naar huis zou mogen, het is inmiddels 12:30 uur. Goed dat ik een begeleider bij me heb want ik moet de parkeergarage betalen (€ 9), de auto terugvinden en naar huis rijden. Best lastig met alleen maar het zicht van 1 oog. Thuis aangekomen krijg ik na 2 uur wat last van de gel die op mijn oog gesmeerd is en haal voorzichtig het kapje eraf om de overtollige gel weg te halen. De verdoving is al vrijwel uitgewerkt.

Natuurlijk best nieuwsgierig hoe het ervoor staat. Ik zie wazig en het lijkt alsof ik een contactlens heb ingedaan waar nog vloeistof onder zit, nogal troebel zicht en mijn pupil is bijna zo groot als mijn iris. Het kapje gaat er weer op tot 16:30 uur. Eindelijk kan het kapje eraf, het zicht is al wat beter dan 2 uur geleden maar nog wel beperkt. Ik kan al wel letters lezen maar het blijft wat troebel en om lichtpunten en objecten heen zie ik halo’s. Als ik mijn ogen om de beurt afdek merk ik behoorlijk verschil in kleuren (met mijn onbehandelde oog zie ik zeker 1 tint geler en alle kleuren zijn intenser). Met mijn behandelde oog zie ik de kleuren en lichtpunten veel helderder dan bij mijn rechteroog. Wit is nu wit en niet gelig, het hele kleurenpalet is anders. Op afstand zijn letters omgeven door een waas dus wat lastiger leesbaar. Mijn pupil is nog steeds enorm en wordt gedurende de avond langzaam kleiner. Voor het slapen gaan gaat er weer een kapje met plakband over mijn oog. De volgende ochtend is mijn pupil nog steeds 2x zo groot als normaal en zijn lezen en objecten op afstand nog steeds wazig. Vandaag de 1e controle in Rijswijk. Na wat onderzoekjes/metingen door de assistente bevestigd de arts dat alles er goed uit ziet en dat de onvolkomenheden van nu langzamerhand zullen verdwijnen.

Ik kan op dit moment alles zonder bril lezen en ook vertezicht gaat goed (volgens meting 125%). Later op de dag heeft mijn pupil weer weer de normale grootte. Heb wel wat last van vermoeide ogen. 2e dag na operatie. Alles is wederom een stuk helderder en scherper het lijkt soms wel alsof mijn linkeroog trilt. Zal nog wel aan de situatie moeten wennen. 3e dag na operatie. In de supermarkt blijkt dat de halo’s bij mijn onbehandelde oog groter zijn dan die van mijn behandelde oog. Goed zo. 6e dag na operatie. Op dit moment is het vertezicht van het behandelde oog in het donker minder dan bij het onbehandelde oog. 1 week na 1e operatie links nu operatie rechts gehad. Is het zelfde verlopen als die van vorige week. Nu wist ik wat ik kon verwachten dus was ik niet meer zo gespannen.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.