Inspanningstest (fietstest)

Bij een hartfilmpje in rust zien we mogelijke hartafwijkingen niet altijd. Tijdens inspanning gebruikt het hart meer energie. Daarom heeft het meer behoefte aan zuurstof. Zo krijgt de cardioloog veel informatie over de doorbloeding van de hartspier tijdens inspanning. Als er afwijkingen zijn, worden deze beter zichtbaar.

Het doel van de inspanningstest is:

  • onderzoek doen naar de oorzaak van uw pijn op de borst klachten, die mogelijk het gevolg zijn van zuurstof tekort ten gevolge van vernauwing in de kransslagader(en).
  • het opsporen van hartritme- en/of geleidingsstoornissen die ontstaan bij inspanning;
  • het lichamelijke inspanningsvermogen bepalen;
  • het resultaat van een dotterbehandeling of bypassoperatie controleren.

Een hartfunctielaborant voert het onderzoek uit.


Voorbereiding

Eet liever geen zware maaltijd voor de inspanningstest. Draag makkelijk zittende (sport)kleding en goede (sport)schoenen.

Het onderzoek

In de onderzoekskamer staan een hometrainer en een computer. Voor het onderzoek moet u het bovenlichaam ontkleden. Zo kunnen we de elektrodes op uw huid plaatsen. Vrouwen mogen fietsen met hun bh aan. Voor aanvang van het onderzoek maken we eerst een hartfilmpje. Ook meten we uw bloeddruk. Daarna mag u plaatsnemen op de fiets/hometrainer. We plaatsen in totaal 10 elektroden op uw lichaam. 6 op de borstkas en 4 op de rug. Tijdens de fietstest controleren we steeds het hartfilmpje (ECG). Daarnaast krijgt u om uw arm een bloeddrukband. Hiermee houden we tijdens het onderzoek ook uw bloeddruk goed in de gaten.

 - Hart - fietstest.jpg

Op het stuur van de hometrainer zit een teller die het aantal rotaties per minuut aangeeft. Het is de bedoeling dat dit getal tijdens de gehele test ongeveer stabiel blijft.

Tijdens het fietsten verzwaren de trappers iedere minuut een beetje. U moet proberen het tempo gelijk te houden. De computer rekent uit wat u met uw lengte en gewicht zou moeten halen.
Het is erg belangrijk dat u tijdens het fietsen aan de hartfunctielaborant aangeeft hoe u zich voelt. U moet het zeker zeggen als u zich onprettig gaat voelen. Bijvoorbeeld door pijnklachten op de borst. Maar ook door verschijnselen als duizeligheid, benauwdheid, misselijkheid of hoofdpijn.

De inspanningstest gaat door totdat de maximale hartfrequentie is bereikt.
Deze stellen we vast aan de hand van uw leeftijd en geslacht. De maximale hartfrequentie verschilt dus van persoon tot persoon.
Als u de trappers na verloop van tijd echt niet meer rond kunt krijgen geeft u dit aan. De hartfunctielaborant laat u rustig uitfietsen. Soms zegt de laborant ook dat u mag stoppen.
Het onderzoek duurt gemiddeld een half uur. Na de test mag u zich weer aankleden.
Het inspanningsonderzoek brengt een klein risico met zich mee. Tijdens het onderzoek ontstaan er soms hartritmestoornissen die direct behandeling vereisen. De hartfunctielaborant houdt uw hartritme daarom goed in de gaten. Bij een complicatie grijpt hij of zij direct in en wordt de cardioloog geroepen. Overigens vragen we een inspanningsonderzoek alleen aan als de cardioloog denkt dat het veilig is.

 

Het inspanningsonderzoek geeft geen zekerheid of er een hartziekte aanwezig is. Het inspannings-ECG is soms normaal terwijl er toch vernauwingen zijn in de kransslagaders. Ook kan het inspannings-ECG afwijkend zijn, terwijl er geen hartziekte is. De uitleg van het inspanningsonderzoek moet altijd gezien worden in relatie tot de klachten en eventuele andere onderzoeken. Soms besluit de cardioloog dat er nog aanvullend onderzoek nodig is.

 

010821-gebouw-60(1).jpg

Behandelingstraject:Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Mijn Bergman Clinics

Mijn Bergman Clinics

Bij een behandeling komt er veel op u af. Met Mijn Bergman Clinics heeft u alle informatie op het juiste moment. Gewoon op uw mobiele telefoon, desktop of tablet.

  • Het veilige en persoonlijke zorgportaal
  • Informatie over de voorbereiding, behandeling en herstelperiode
  • Uw medisch dossier inzien en vragenlijsten eenvoudig invullen

Bent u al cliënt?

Inloggen
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door.