Hartspierverdikking

Een verdikking van de hartspier kan veel verschillende oorzaken hebben, zowel erfelijke als niet-erfelijke. Veelvoorkomende niet-erfelijke oorzaken zijn een hoge bloeddruk en intensief (duur)sporten. Is er geen duidelijke niet-erfelijke verklaring? Of is de hartspier sterk verdikt? Soms heeft iemand dan een erfelijke hypertrofische cardiomyopathie (HCM).

Verschijnselen 

Een verdikking van de hartspier bestaat soms onopgemerkt. Het wordt regelmatig bij toeval ontdekt. Bijvoorbeeld bij een medische keuring. Een HCM kan leiden tot 3 hoofdklachten:

1.       Verlies van uithoudingsvermogen (door een afnemende pompkracht van het hart).

2.       Hartritmestoornissen, waaronder flauwvallen en zelfs plotseling overlijden.

3.       Een hartruis, veroorzaakt doordat de verdikking de uitstroomopening van het hart vernauwt.

NB1: de meest voorkomende oorzaak van een hartruis is een lekkende of vernauwde hartklep.
NB2: een hartruis op de kinderleeftijd wordt zelden veroorzaakt door een HCM.

Diagnose

De arts stelt een hartspierverdikking vast met een echo- en/of een MRI-onderzoek van het hart. Vaak is het lastig om de oorzaak van de hartspierverdikking vast te stellen. De oorzaak van de verdikking hangt af van:

1.       de mate waarin de hartspier is verdikt;

2.       de plaats van de verdikking. Bijvoorbeeld in het tussenschot of rondom;

3.       de leefomstandigheden, zoals leeftijd, bloeddruk, overgewicht;

4.       de familiegeschiedenis. Aangedane familieleden zijn een sterke aanwijzing voor een erfelijke oorzaak;

5.       de medische voorgeschiedenis. Een hartspierverdikking is soms een gevolg van een andere ziekte.

Denken we aan een erfelijke oorzaak? Dan kunnen we een DNA-onderzoek doen. Als we een mutatie vinden, dan is de diagnose HCM gesteld. Een mutatie is een ziekte veroorzakende fout in het DNA. Vinden we geen mutatie? Dan wordt een erfelijke oorzaak minder tot onwaarschijnlijk. Soms vinden we veranderingen in het DNA waarvan de betekenis onduidelijk is. Dit noemen we een VUS. VUS staat voor: Variant of Unknown Significance.

Behandeling

De behandeling van een hartspierverdikking hangt af van de oorzaak. Is de oorzaak erfelijk? Dan kunnen we deze niet wegnemen. We verwachten niet dat gentherapie de komende jaren mogelijk wordt. De behandeling bestaat uit het voorkomen of tegengaan van klachten en verschijnselen. Vaak schrijft de arts (bloeddrukverlagende) medicijnen voor. Vernauwt een spierverdikking de uitstroomopening van het hart fors? Dan kunnen we de hartspier ter plekke verdunnen. Dit doen we door middel van een operatie of ablatie. Bij een hoog risico op een gevaarlijke hartritmestoornis plaatsen we soms een ICD. Dit is een implanteerbare defibrillator.

Erfelijkheid

Alleen als een mutatie in het DNA de hartspierverdikking veroorzaakt, dan spreken we van een erfelijke oorzaak. Dat is bij een minderheid van de verwezen cliënten het geval. Dat we geen mutatie vinden sluit een erfelijke oorzaak niet uit. Niet alle genen van de mens zijn allemaal in kaart gebracht. Soms zijn er dus genen waarvan nu onbekend is dat deze betrokken zijn bij het ontstaan van een HCM. Vanwege de onzekerheid komen nabije familieleden in aanmerking voor eenmalige of periodieke cardiologische controle. Dit hangt af van de leeftijd en het overgebleven vermoeden op een erfelijke oorzaak. 

Een ouder geeft mutaties soms door aan de kinderen. Alle kinderen van een drager hebben in beginsel 50% kans om de mutatie over te erven. Ook broers en zussen hebben 50% kans als vaststaat dat 1 van de ouders drager is of was. Andere oorzaken van hartspierverdikking zijn vaak niet erfelijk. Maar kunnen dat in individuele gevallen wel zijn.Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Mijn Bergman Clinics

Mijn Bergman Clinics

Bij een behandeling komt er veel op u af. Met Mijn Bergman Clinics heeft u alle informatie op het juiste moment. Gewoon op uw mobiele telefoon, desktop of tablet.

  • Het veilige en persoonlijke zorgportaal
  • Informatie over de voorbereiding, behandeling en herstelperiode
  • Uw medisch dossier inzien en vragenlijsten eenvoudig invullen

Bent u al cliënt?

Inloggen
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door.