Onverklaarde hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen zijn er in verschillende soorten en maten. Van onschuldig tot levensgevaarlijk, van boezems tot kamers. Maar ook van jong tot oud, erfelijk en niet-erfelijk. Een veelvoorkomende oorzaak op oudere leeftijd is boezemfibrilleren (BF). Boven de leeftijd van 60 jaar heeft 5% van alle mensen BF. Hoe ouder mensen zijn, hoe vaker het voorkomt. Met enkele uitzonderingen komen erfelijke hartritmestoornissen vaak voor het eerst op kinder- of jongvolwassen leeftijd voor. ‘Pure’ hartritmestoornissen zijn aandoeningen van de elektrische componenten van het hart. Hartritmestoornissen zijn soms ook een gevolg zijn van hartspierziekten, hartfalen of kransslagaderlijden. Omgekeerd is hartfalen soms het gevolg van ritmestoornissen. Puur elektrische hartritmestoornissen zijn vaak herkenbaar op een ECG. Hiermee maken we een hartfilmpje. De oorzaak is meestal een stoornis in een kanaaltje in de celmembraan. Hierdoor kunnen elektrisch geladen deeltjes (ionen) de hartspiercel in- of uitstromen. Het ‘bouwplan’ van die kanaaltjes ligt vast in het DNA. Fouten in het bouwplan zijn daarom overdraagbaar op kinderen.

Verschijnselen

Hartritmestoornissen geven een snelle, trage of onregelmatige hartslag. Dit kan hartbonzen of hartkloppingen veroorzaken. Een heel snelle of heel langzame hartslag leidt soms tot wegrakingen door haperen van de bloedsomloop. Ook wel flauwvallen genoemd. De hersenen kunnen maar 10 seconden zonder doorbloeding. Staat de bloedsomloop 5 minuten stil dan treedt onomkeerbare schade op, met de dood als uiteindelijk gevolg. Hartritmestoornissen waar u klachten van heeft zijn dus relatief onschuldig. Mensen met gevaarlijke ritmestoornissen hebben geen klachten. Of ze zijn 1 of meer keren flauwgevallen, waarna de ritmestoornis zich spontaan herstelde.

Diagnose

Hartritmestoornissen stellen we vast door een ECG op te nemen. Dit noemen we ook wel een hartfilmpje. Een ECG vindt plaats in rust, tijdens inspanning (fietstest) of gedurende langere tijd met de 24- of 48-uurs-Holter-registratie. Treedt de ritmestoornis maar af en toe op? Dan implanteren we soms een recorder voor langere tijd. Sommige elektrische signalen registreren we beter als we de elektrodes op een andere plek op de borstkas plakken. Andere ritmestoornissen laten zich ‘provoceren’. Deze komen tot uiting onder invloed van bepaalde middelen. In dat geval doen we daarom soms een provocatietest. Omdat hartritmestoornissen soms ook een gevolg zijn van een hartspierziekte, maken we in de regel ook een echo van het hart.

Behandeling

Hartritmestoornissen zijn vaak goed te behandelen met medicijnen. Met stip op 1 staan de bètablokkers. Niet-erfelijke hartritmestoornissen kunnen soms operatief worden behandeld. Bijvoorbeeld longvenen-isolatie bij boezemfibrilleren. Ook erfelijke hartritmestoornissen reageren meestal goed op medicatie. Is dat niet het geval? Dan plaatsen we soms een ICD. Dit is een implanteerbare defibrillator.

Erfelijkheid 

Hartritmestoornissen die worden veroorzaakt door een defect in een ion-kanaal zijn puur (monogeen) erfelijk. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het lange QT-syndroom (LQT). Dit is een relatief zeldzame ziekte. Hiervan bestaan meer dan 10 subtypen die afhangen van het betrokken ion-kanaal. Kinderen van een drager hebben in beginsel 50% kans om de mutatie over te erven. Ook broers en zussen hebben 50% kans als vaststaat dat 1 van de ouders drager is of was. 

Een hartritmestoornis waarvan de erfelijkheid nog niet duidelijk is, is het Brugada-syndroom (BrS). Bij een deel van de patiënten is een ion-kanaal betrokken (SCN5A). Maar bij een groter deel kunnen we geen oorzaak aantonen. Boezemfibrilleren (BF) is niet erfelijk, maar kan wel familiair voorkomen. Erfelijke factoren spelen wel een rol, maar alleen als er meerdere samenkomen. Dan is er dus een ‘optelsom’. Of de combinatie met omstandigheden speelt een rol. Denk aan leeftijd, hoge bloeddruk en roken. Op het moment is dit zo ingewikkeld dat we hier geen DNA-onderzoek naar kunnen doen.Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Mijn Bergman Clinics

Mijn Bergman Clinics

Bij een behandeling komt er veel op u af. Met Mijn Bergman Clinics heeft u alle informatie op het juiste moment. Gewoon op uw mobiele telefoon, desktop of tablet.

  • Het veilige en persoonlijke zorgportaal
  • Informatie over de voorbereiding, behandeling en herstelperiode
  • Uw medisch dossier inzien en vragenlijsten eenvoudig invullen

Bent u al cliënt?

Inloggen
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door.