Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Verwijde aorta, jonger dan 60 jaar

Bij een (sterke) verwijding van de aorta bestaat de kans op een scheur of een dissectie. Een dissectie is het loslaten van de binnenwand. Om deze levensgevaarlijk gebeurtenissen te voorkomen is een tijdige diagnose belangrijk. Zo nodig kunnen we preventief (be)handelen.

De maximaal normale diameter van de aortawortel en het aansluitende opstijgende deel (de aorta ascendens) is 40 mm. Hierbij houden we rekening met het postuur. 40 mm is wijd voor een tenger persoon, maar normaal voor een groot persoon. De term aneurysma is beladen. Veel mensen denken aan acuut gevaar. Daarom gebruiken we de term aneurysma vaak voor verwijdingen groter dan 45 mm. Daaronder spreken we van ‘een verwijding’.

Een verwijding van de aorta in de borst en een verwijding van de aorta in de buik hebben verschillende oorzaken. In de buik is de oorzaak bijna altijd atherosclerose. Dit noemen we ook wel aderverkalking. Een erfelijke oorzaak komt bijna alleen voor bij een verwijding van de aorta in de borst. Bij het ouder worden kan ook de borstaorta verkalken of ‘verouderen’. Hierdoor verliest de wand aan stevigheid en verwijdt de aorta. Hoe Hoe jonger iemand is, hoe wijder de aorta en hoe dichter bij het hart, hoe groter de kans dat de verwijding een erfelijke oorzaak heeft.

Soms is een sterke verwijding van de aorta op jonge leeftijd het gevolg van een (erfelijke) bindweefselziekte. Een fout in het DNA zorgt ervoor dat het weefsel niet stevig genoeg is om de normale bloeddruk te weerstaan. Bindweefsel zit niet alleen in de aorta, maar eigenlijk overal in het lichaam. Mensen met een bindweefselziekte hebben vaak overstrekbare gewrichten. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld de duim aan de gelijkzijdige onderarm brengen. Ook een kwetsbare huid is een gevolg. Denk aan het snel krijgen van blauwe plekken en lelijk herstellende littekens.

Een verwijding van de aorta is soms het gevolg van een langdurig of sterk verhoogde bloeddruk. Verder kan een 2-slippige aortaklep een verwijding van aorta ascendens veroorzaken. Normaal is de aortaklep 3-slippig.

Verschijnselen

Een verwijding van de aorta in de borst geeft geen verschijnselen. We merken de verwijding op als om andere redenen cardiologisch onderzoek wordt gedaan. Zijn er familieleden met een verwijde aorta? Dan doen we vaak gericht onderzoek.

Diagnose

We stellen de diagnose door het maken van een echo van aorta. Soms maken we een CT- of MRI-scan. Hiermee kunnen we de diameter nauwkeuriger bepalen en/of de aorta over een langer traject in beeld brengen. 

Behandeling

De behandeling bestaat uit het zo laag mogelijk maken van de bloeddruk. Zonder dat er klachten van een lage bloeddruk ontstaan. Verder raden we top-, kracht-, of duursporten af. Roken is in het algemeen onverstandig, maar voor mensen met een wijde aorta extra onverstandig.
Bij een forse verwijding van de aorta (55 mm of meer) is een operatieve behandeling aan te raden. Heeft u een (bewezen) bindweefselziekte? Dan opereren we vaak al bij kleinere diameters.

Erfelijkheid

Is alleen de aorta verwijd? En zijn er geen andere bindweefselkenmerken? Dan is een puur (monogeen) erfelijke oorzaak zeldzaam. Meestal is de oorzaak dan multifactorieel. Dit betekent dat erfelijke factoren wel een rol spelen, maar alleen als er meerdere samenkomen. Dan is er dus een ‘optelsom’. Ook speelt een combinatie met omstandigheden een rol. Denk aan leeftijd, hoge bloeddruk en roken. Op het moment is dit zo ingewikkeld dat we hier geen DNA-onderzoek naar kunnen doen. Vanwege de (wel betrokken, maar niet te meten) erfelijke factoren adviseren we directe familieleden om ook de diameter van de aorta te laten meten.

Bindweefselziekten zijn vaak wel puur (monogeen) erfelijk. Bij een groot deel lukt het om de achterliggende mutatie aan te tonen. Een mutatie is een fout in het DNA. Kinderen van een drager hebben in beginsel 50% kans om de mutatie over te erven. Ook broers en zussen hebben 50% kans als vaststaat dat 1 van de ouders drager is of was.Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Mijn Bergman Clinics

Mijn Bergman Clinics

Bij een behandeling komt er veel op u af. Met Mijn Bergman Clinics heeft u alle informatie op het juiste moment. Gewoon op uw mobiele telefoon, desktop of tablet.

  • Het veilige en persoonlijke zorgportaal
  • Informatie over de voorbereiding, behandeling en herstelperiode
  • Uw medisch dossier inzien en vragenlijsten eenvoudig invullen

Bent u al cliënt?

Inloggen
Informatie aanvragen
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door.