Hartfalen

Behandelingstraject
4

Behandeling Hartfalen

Vaak is de oorzaak van hartfalen niet te verhelpen. Dan moeten we het hartfalen blijvend behandelen. Cliënten krijgen altijd advies om gezond te leven. Ook stellen we vaak een behandeling voor afhankelijk van de ernst van het hartfalen.

Mogelijke behandelingen

Medicijnen

Hartfalen behandelen we met medicijnen. Deze moet u met vaste regelmaat (trouw) innemen. Ook als de klachten van hartfalen verdwenen zijn. De medicijnen die u gebruikt zijn ACE-remmers, bètablokkers en diuretica (plasmedicijnen). Deze middelen zorgen ervoor dat het hart minder moeite heeft met pompen. Ook verlagen ze de bloeddruk en voeren ze het overtollige vocht af. Soms voegen we medicijnen toe om de onderliggende oorzaak te behandelen.

Pacemaker of icd

In sommige gevallen krijgen cliënten speciale pacemakers. Dit is een zogenoemde biventriculaire pacemaker of een biventriculaire ICD. De biventriculaire pacemaker zorgt ervoor dat het hart weer goed en gelijkmatig samentrekt. Daardoor pompt het beter het bloed weg. Voor deze methode komen alleen mensen in aanmerking waarvan het hart ongelijkmatig samentrekt.

De biventriculaire ICD is gelijk aan de eerder genoemde pacemaker, maar bewaakt bovendien het hartritme. De biventriculaire ICD grijpt in bij ernstige ritmestoornissen van de hartkamers.

Deze pacemaker passen we toe als het hart ongelijkmatig samentrekt. Ook is er sprake van (of kans op) ernstige ritmestoornissen. De cardioloog beoordeelt of u hiervoor in aanmerking komt.

Leefstijl advies

Indien er sprake is van hartfalen dan informeren we u goed over wat deze ziekte voor u betekent. De cardioloog benadrukt tijdens de gesprekken dat uzelf een belangrijke rol heeft in het succes van de behandeling. U ontvangt leefstijladviezen. Denk aan overtollig zoutgebruik vermijden en geen grote hoeveelheden vocht drinken. Maar ook informatie over het belang van medicatietrouw en voldoende beweging.

Ook informeren we u over (individuele) symptomen. Bijvoorbeeld het vasthouden van vocht en wat u kan doen bij klachten. We verwachten dat u bij klachten of symptomen contact opneemt met uw behandelend cardioloog of huisarts. Door op tijd actie te ondernemen, kunt u een ziekenhuisopname vaak voorkomen.

Het succes van de behandeling bij hartfalen hangt voor een deel af van medicijnen. Ook de wijze waarop u de ziekte een plek geeft in uw leven en de opvolging van leefstijladviezen spelen een rol.
Filmpje hartfalen 

 

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Bij welke vestigingen kan ik terecht?


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door.