GA TERUG
Huidkanker | melanoom of moedervlek?
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Huidkanker | melanoom of moedervlek?

Moedervlekken zijn gekleurde vlekjes en/of oneffenheden op de huid. Er is sprake van een moedervlek als op die plaats in de huid een concentratie van cellen die pigment kunnen vormen zich voordoet

Melanoom betekent letterlijk: zwart gezwel. Deze vorm van kanker ontstaat uit de pigmentcellen (melanocyten). Pigmentcellen komen vooral voor in de huid. Wanneer pigmentcellen in groepjes bij elkaar liggen, vormen zij een moedervlek. Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen. De kwaadaardige cellen (huidkanker) groeien na verloop van tijd uit in het omgevende weefsel. Doordat de melanoomcellen zich kunnen verplaatsen, kunnen uitzaaiingen ontstaan naar lymfeklieren en andere organen.

Een melanoom is een agressieve soort huidkanker die ontstaat uit een wildgroei van cellen. Klik hier om te lezen wat een moedervlek verdacht maakt. Het melanoom komt overal ter wereld steeds vaker voor, met name bij mensen met een blanke huid. In Nederland worden per jaar bijna 3000 nieuwe melanomen ontdekt. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, met een piek tussen de 45 en 60 jaar. Dankzij vroege opsporing is de overlevingskans van mensen met een melanoom de laatste decennia sterk verbeterd. Wilt u weten hoe een zelfonderzoek moet worden uitgevoerd? Klik hier.  

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens een consult met de dermatoloog kan met behulp van een dermatoscoop het plekje worden geannalyseerd. Een dermatoscoop is een soort “handmicroscoopje”, waarmee het bovenste deel van de huid tienmaal vergroot kan worden.

dermascoop.jpg

Als er een redelijke verdenking is op een melanoom, dan moet de afwijking in principe geheel worden verwijderd voor microscopisch  onderzoek. Aan de hand van het microscopisch onderzoek kan de diagnose met grote zekerheid worden gesteld. Voor het verdere beleid is de meting van de dikte van een melanoom van belang. Hoe dikker het melanoom onder de microscoop, des te meer kans op uitzaaiing. Uitzaaiingen in de lymfeklieren worden vastgesteld via een punctie of via een echo, of beide technieken worden gecombineerd. 

De ingreep bij moedervlek en melanoom

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. De moedervlek wordt verwijderd door het uitsnijden van dit weefsel en een stukje van het omliggende gebied. Vervolgens wordt de snede gehecht. Op de huid gelegen moedervlekken kunnen meestal door afschaven of wegbranden worden verwijderd. Moedervlekken waarvan gedacht wordt dat ze kwaadaardig zijn, worden altijd verwijderd door uitsnijden. Naast moedervlekken kunnen ook andere huidafwijkingen op deze manier worden verwijderd. 

De verwijdere moedervlek wordt achteraf altijd naar het laboratorium verstuurd voor microscopisch onderzoek. een patholoog test de huid op aanwezigheid van kankercellen zodat u zeker weet dat er niks aan de hand is.

Na de ingreep van moedervlekken en melanomen

Afhankelijk van de plaats en de grootte van de wond, ondervindt u na de operatie nog enige tijd hinder van het operatiegebied. Al zal u bij het verwijderen van een kleine moedervlek nauwelijks last van de wond hebben. Het is belangrijk de eerste dagen na de ingreep de wond droog te houden, zodat het mooi kan genezen. Daarnaast moet u spanning op de wond zoveel mogelijk voorkomen, zodat de wond gesloten blijft.

Na één à twee weken komt u bij ons terug voor controle. De hechtingen zullen dan ook worden verwijderd. Indien er een vanuit het laboratorium geconstateerd wordt dat de huid kankercellen bevat wordt er onmiddelijk contact met u opgenomen.


Volgende pagina's


Behandel video - Huidkanker


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.