Wratten
Vrijwel iedereen maakt in de kindertijd een periode door met wratten aan handen of voeten. Het virus verspreidt zich door huid-huid contact. Vooral wanneer een wrat open is. Het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet.
Volwassenen die als kind wratten hebben gehad zullen bij nieuwe infectie met het virus geen wratten meer ontwikkelen omdat ze immuniteit tegen het virus hebben opgebouwd. Mensen die langdurig medicijnen krijgen die de weerstand verlagen kunnen wel opnieuw wratten ontwikkelen.
Wratten zijn op de huid liggende uitstulpingen van de huid. Wratten hebben een ruw oppervlak en zien er uit als kleine ‘bloemkooltjes’, met veel lobben. In het midden van deze lobben is een klein zwart puntje (puntbloeding) te zien. Meestal komen wratten voor op de handen en voeten.
Behalve dat wratten ontsierende plekjes zijn op vaak zichtbare plaatsen, kunnen ze ook behoorlijke pijn veroorzaken. De soorten wratten zijn meestal vernoemd naar de plaats op het lichaam waar ze voorkomen (bijvoorbeeld voetwratten) of naar de vorm die ze hebben (bijvoorbeeld vlakke wratten).
Op latere leeftijd kunnen wratten zich ook ontwikkelen. Dit zijn zogehete ouderdomswratten.