GA TERUG
Ouderdomswratten
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten komen met de leeftijd. Waar in de regel mensen van rond de dertig hun eerste ouderdomswratten ontwikkelen, kunnen hoogbejaarden zeer veel van deze goedaardige wratten hebben. Ouderdomswratten komen over het gehele lichaam voor. U hoeft zich geen zorgen te maken wanneer u ouderdomswratten heeft, want deze zijn goedaardig. Er is dus geen medische reden om ouderdomswratten te verwijderen.

Het kan voorkomen dat er ouderdomswratten verschijnen op plekken waar u deze liever niet wilt hebben. Bijvoorbeeld omdat de wrat op een plek zit waar deze u belemmert in een beweging of omdat de wratten eenvoudigweg op een plek zitten waar zij goed te zien zijn. U kunt dan zonder problemen dwarszittende en ontsierende ouderdomswratten laten verwijderen door een dermatoloog.

Wat zijn ouderdomswratten precies?

Zoals de naam al doet vermoeden komen ouderdomswratten vooral voor bij mensen van boven de 50 jaar. Ouderdomswratten komen heel vaak voor. Veel mensen van in de 30 hebben al een paar ouderdomswratten. En wanneer men ouder wordt, komen er meer bij. Ouderdomswratten zijn goedaardige bultjes die in en op de huid liggen. Er worden verschillende andere benamingen gebruikt voor ouderdomswratten; verruca senilis is de letterlijke vertaling in het latijn, maar daarnaast worden ze ook wel verruca seborrhoica genoemd. Ouderdomswratten zijn niet besmettelijk.

Hoe ontstaan ouderdomswratten?

Het is nog onduidelijk waardoor ouderdomswratten ontstaan. Waar andere wratten ontstaan door het humaan papilloma virus (HPV), is dit net het geval bij ouderdomswratten. Dit betekent ook dat ouderdomswratten niet besmettelijk zijn. Er lijkt een genetische factor een rol te spelen, want in bepaalde families komen ouderdomswratten vaker voor dat in anderen.

Ouderdomswratten zijn niet uitzonderlijk. Sterker nog, bijna iedereen ontwikkelt vanaf een bepaalde leeftijd wel ouderdomswratten. Er is ook geen verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om het krijgen van ouderdomswratten. Sommige mensen zijn wel meer bevattelijk voor het krijgen van ouderdomswratten  dan anderen. Daardoor heeft de een er maar een paar, terwijl een ander er honderden zou kunnen hebben. Vooral mensen met veel pigment in de huid hebben veel minder last van de klassieke ouderdomswratten, maar zijn dan weer bevattelijker voor een andere vorm die iets kleiner is en vooral in het gezicht ontstaat, de dermatosis papulosa nigra.

Waaraan kunt u ouderdomswratten herkennen?

Wanneer ouderdomswratten ontstaan, zijn het over het algemeen huidkleurige of licht geel of bruin gekleurde plekjes. Het oppervlak van deze plekjes is ruw en doet een beetje aan fluweel denken. In de loop der tijd worden de ouderdomswratten groter en dikker. Het oppervlag van de bultjes krijgt de klassieke wratvorm: onregelmatig met hobbeltjes. Het lijkt alsof de ouderdomswratten bovenop de huid liggen, maar ze zitten stevig vast op de huid. Over het algemeen worden ouderdomswratten ongeveer 0,5 tot 1 cm groot, al hoewel er ook wratten zijn die doorgroeien tot enkele centimeters. De kleur van ouderdomswratten loopt uiteen van gelig tot bruin of zelfs zwart gekleurd. Er zijn verschillende varianten van ouderdomswratten.

Ouderdomswratten komen vooral in het gelaat voor, dus op het gezicht, in de nek, op de rug en op de borst. Ze kunnen zowel per een als in groepjes voorkomen. Alleen op de handpalmen, de voetzolen en op de lippen ontstaan de ouderdomswratten niet.

Kunnen ouderdomswratten verwijderd worden? 

Er is niets wat u zelf kunt doen of laten om het beloop van ouderdomswratten te beïnvloeden of het ontstaan van de wratten te voorkomen.

Het wordt afgeraden om de wratten zelf af te krabben, dit is niet zo eenvoudig als het lijkt, en er kunnen wondjes ontstaan die gaan infecteren. Laat de ouderdomswrat zitten en indien u er van af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen. Die kan de wrat onder een plaatselijke verdoving met een chirurgische behandeling verwijderen. Daarnaast kan de arts ook gelijk beoordelen of het wel echt een verruca seborroica is.

Wat zijn de vooruitzichten?

Ouderdomswratten gaan niet vanzelf weg. Ze kunnen groter worden, soms enkele centimeters groot. Ze kunnen ook heel dik worden, en zijn dan moeilijker te verwijderen. Ze kunnen gaan bloeden en gaan irriteren. Ze zijn echter niet kwaadaardig, en kunnen ook niet kwaadaardig worden. U kunt de ouderdomswratten het beste laten zitten en bij ongemak uw dermatoloog raadplegen.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.