Huid & Vaten

Informatie Coronavirus

Vanaf begin mei breiden wij onze zorg weer stap voor stap uit. We doen dit volgens de urgentie- en prioriteitsrichtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de richtlijnen van het RIVM. Veel afspraken zijn nog telefonisch. Hiermee waarborgen we de 1.5 meter afstand in de kliniek. In onze klinieken zijn maatregelen getroffen om u veilig te verwelkomen.

Eefke Bramer -38, spataderbehandeling

"Op je 30ste wil je toch gewoon een rokje blijven dragen!"

Sanne Hilvoorde -35, spataderzorg

"Ik heb geen pijnlijke benen meer en het werd nog vergoed ook."

De spataderbehandeling | Endoveneuze radiofrequente therapie (vnus closure fast procedure)

Tekst a|A     Contrast +|--

De VNUS-behandeling is vergelijkbaar met de EVLT maar in plaats van laserlicht wordt nu radiofrequente energie gebruikt om de spatader te behandelen. Door radiogolven wordt het uiteinde van de katheter verhit tot 120 graden Celsius waardoor de vaatwand krimpt en de spatader afgesloten wordt.

De spataderbehandeling

De spataderbehandeling vindt poliklinisch plaats en u hoeft dus niet te worden opgenomen. Via een prik in de huid met een naald, wordt de te behandelen spatader aangeprikt en wordt eerst een werkkanaal in het bloedvat geplaatst, de zogenaamde sheath. Hierna kan de Closure Katheter in de spatader worden geplaatst. Met de echo wordt vervolgens de juiste positie van de katheter bepaald. Hierna wordt het been aan de binnenzijde plaatselijk verdoofd, zodat u geen pijn voelt tijdens de spataderbehandeling. Aansluitend wordt met behulp van de katheter de spatader dicht gebrand.

In geval van de VSP (Vena Saphena Parva) wordt de kuit verdoofd. De kleine katheter werkt met radiogolven (een soort van magnetron) en geeft de energie af aan de wand van het bloedvat. De wand van de spatader wordt nu verhit tot 120 graden Celsius waardoor de vaatwand krimpt en de spatader wordt afgesloten. Als het eerste segment van zeven centimeter is behandeld, wordt de katheter zeven centimeter teruggetrokken en wordt het volgende segment van de spatader behandeld. Ieder segment wordt gedurende twintig seconden behandeld. Als de spatader is gesloten wordt het bloed omgeleid via andere gezonde aderen. Na de spataderbehandeling krijgt u een kous om uw behandelde been of benen.

Wat houdt de spataderbehandeling precies in?

Via een kleine incisie in de huid wordt de Closure katheter in de spatader geplaatst. De kleine katheter levert radiofrequentie (RF) energie waardoor het bloedvat sluit. Als de spatader is gesloten zal het bloed via andere gezonde aderen worden omgeleid.

Hoelang duurt de spataderbehandeling?

De spataderingreep zelf duurt twee tot drie minuten. De gehele spataderbehandeling inclusief voorbereidingstijd en nazorg duurt gemiddeld twintig minuten.

Wat gebeurt er na de spataderbehandeling?

Na de spataderingreep wordt een drukverband aangelegd. U hoeft geen elastische kousen te dragen. Wel is het belangrijk dat u regelmatig loopt, maar langdurig staan en zware lichamelijke inspanning dient u zo veel mogelijk vermijden. U kunt vaak de volgende dag na de spataderbehandeling  uw dagelijkse activiteiten weer hervatten.

Hoe snel verbeteren mijn klachten na de spataderbehandeling?

Veel cliënten ervaren een snelle verlichting van hun klachten na de spataderbehandeling, zoals een zwaar gevoel en moeheid. Het uiteindelijke effect van de spataderbehandeling wordt binnen 1 tot 2 weken ervaren.

Doet de spataderbehandeling pijn?

Klachten van pijn tijdens of na de spataderbehandeling worden nauwelijks ervaren. De verdovingsprikjes kunnen gevoelig zijn.

Zijn er bijwerkingen zoals zwelling, bloeduitstortingen of littekens te verwachten na de spataderbehandeling?

De meeste cliënten hebben geen zwellingen, bloeduitstortingen en of littekens na de spataderbehandeling.

Wordt de spataderbehandeling vergoed?

De VNUS closure spataderbehandeling wordt door alle zorgverzekeraars, afhankelijk van de indicatie (medische noodzaak) volledig vergoed. Een eerste consult om de aard van de spataderen vast te stellen wordt met een verwijsbrief van de huisarts altijd vergoed. 
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.