De kleuter met zijn eeuwige loopneus. Verkoudheid of corona?

Je kind heeft last van een snotneus, wat nu? Kinderen zijn vroeg in hun leven bevattelijk voor allerlei onschuldige verkoudheidsvirussen. Waar oudere kinderen en volwassen een weerstand bij hebben opgebouwd. Het gevolg is een overvloed aan snot bij de kleintjes. Hoe herken je de kleuter met corona tussen alle snotterende kinderen? Wat mag en moet je doen als je kind verkouden is?

Let op: niet alle uitsnedes zijn gemaakt

Wat is er aan de hand?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus zorgt voor ontstoken neusslijmvlies. Kinderen kunnen hierdoor last krijgen van een verstopte neus, niesbuien, hoesten, keelpijn of oorpijn. Verkoudheid kan helaas ontstaan door verschillende virussen. Kinderen moeten tegen al die verschillende virussen weerstand opbouwen. Daardoor zijn kleuters vaker verkouden dan volwassenen. Dat een kleuter verkouden wordt kan je niet voorkomen. Wel kun je voorzorgsmaatregelen treffen, zoals bijvoorbeeld goed je handen blijven wassen.

Waar moet je op letten?

De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het RIVM erkent dat probleem en heeft om deze reden een handreiking langdurig neusverkouden kinderen opgesteld.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen weliswaar geïnfecteerd kunnen raken met het coronavirus en er (doorgaans licht) ziek van kunnen worden, maar inderdaad ook dat ze het virus minder vaak doorgeven dan volwassenen. Meet elke dag een keer de temperatuur.

Wat wordt geadviseerd?

Volgens het RIVM mogen kinderen jonger dan 4 jaar naar het kinderdagverblijf of andere vormen van kinderopvang als zij alleen neusverkoudheid hebben zonder koorts. Kinderen uit groep 1 en 2 van het basisonderwijs mogen naar school en de kinderopvang of gastouder als zij alleen neusverkoudheid hebben zonder koorts. Voor beide geldt dit niet als zij contact zijn geweest van een patiënt die bevestigd is met het Covid-19 virus of als er iemand last heeft van koorts of benauwdheid in het huishouden van het kind. Heeft je kind last van KNO-gerelateerde klachten? Bekijk onze website voor meer informatie of neem gerust contact met ons op voor verdere vragen.


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!