Assisteer mij
Assisteer mij

KNO

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Hooikoorts of coronavirus: hoe herken je het verschil?

Tekst a|A     Contrast +|--

Het pollenseizoen komt eraan. Velen van ons worden blij wanneer de zon gaat schijnen, het warmer weer wordt en daardoor de bomen in bloei gaan staan. Maar voor anderen kan deze periode voornamelijk bestaan uit niezen, snotteren en tranende ogen. We hebben het hier natuurlijk over hooikoorts. Prikkelende pollen van bomen, planten en grassen bezorgen je letterlijk de lentekriebels. Een onverwachte niesbui in het openbaar kan op dit moment voor verraste of bezorgde blikken van omstanders zorgen. Geen prettig gevoel. Maar hoe weet je of je gezondsheidsklachten met hooikoorts te maken hebben of met corona?
Pollenseizoen

Hooikoorts speelt zich voornamelijk op in het voorseizoen. Doordat we een extreem zachte winter hebben gehad, komt de natuur veel eerder tot bloei. Het is dus niet zo verrassend dat het hooikoortsseizoen eerder van start is gegaan. Dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend. De piek ligt echter vaak tussen april en juli, maar dat ligt aan de regio en wat er op dat moment in bloei is.

Voor hooikoorts patiënten is het op dit moment belangrijk om nu al te beginnen met het tegengaan van hun hooikoortsklachten. Het liefst twee weken voordat het hooikoortsseizoen begint. Als je weet dat je last hebt van berkenpollen – die staan namelijk voor de komende weken op de agenda – zorg dan dat je deze medicijnen in huis hebt. Het wordt aangeraden om deze consequent te gebruiken. Dus ook als je een dag minder last hebt van je klachten.

Is het corona of hooikoorts?

Voor sommigen kan het op dit moment verwarrend zijn wanneer zij last krijgen van hooikoortsklachten. Er begint toch een twijfel te ontstaan of het misschien met het coronavirus te maken zou kunnen hebben. De meeste mensen die last hebben van hooikoorts ervaren gezondheidsklachten zoals: verkoudheid, niezen, hoesten of een snotterende neus. Sommige daarvan komen overeen met het coronavirus. Bij corona moet je denken aan keelpijn, hoesten, vermoeidheid, spierpijn, ademhalingsproblemen (in ernstige gevallen) en koorts. Vooral dat laatste is een belangrijk onderdeel, waar dat bij hooikoorts bijna niet voorkomt. Wel heb je een loopneus, niesbuien, kriebelhoest of branderige, jeukende ogen. Dat zijn typische klachten voor hooikoorts en niet voor corona.

Blijf voorzichtig

De meeste mensen die vaker last hebben van hooikoorts, zullen de klachten ook snel herkennen. Als je er erg gevoelig voor bent, is het verstandig om de ramen en deuren gesloten te houden. Het wordt afgeraden om buiten bijvoorbeeld te gaan sporten of een rondje te wandelen. Het is natuurlijk ook niet uitgesloten dat iemand die hooikoortsklachten heeft besmet is met het coronavirus. Voorzichtigheid blijft dus geboden. Heb je klachten zoals verkoudheid of hoesten en weet je niet wat de oorzaak is? Blijf dan vooral thuis, zoals aangeraden wordt door het RIVM.

Op deze site kun je zien wanneer welke pollen in de lucht zitten. Meer informatie over de maatregelen van Van Linschoten Specialisten met betrekking tot het Coronavirus (COVID-19) vind je op deze pagina en natuurlijk de website van het RIVM.Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.