Reuk en smaakverlies ten gevolge van het coronavirus

Smaakt je eten opeens naar niets? Of ruik je die stinkende vuilniszak niet meer? Een periode van minder goed kunnen ruiken heeft iedereen wel eens. Meestal als het koude weer begint op te spelen, ten gevolge van een verkoudheid. Niet alleen het ruiken is minder, maar je smakenpalet zal hierdoor sterk afnemen. Hoewel een verkoudheid veel voorkomend is, kan reuk en smaakverlies ook een van de symptomen van een besmetting met covid-19 zijn. Het is mogelijk dat na het herstel van corona ziekte je niet meer kunt ruiken of proeven.

Let op: niet alle uitsnedes zijn gemaakt

Koorts, hoesten en kortademigheid zijn de belangrijkste symptomen van Covid-19, dat veroorzaakt wordt door het coronavirus. Maar steeds meer mensen melden dat ze hun reuk en smaak kwijt raken. Reuk-en/of smaakstoornissen kunnen zelfs bij corona als eerste en enige symptoom voorkomen. Het gevolg is dat hierdoor een hoop mensen nietsvermoedend besmet kunnen raken.

Het reukorgaan

Het weefsel dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van reukstoffen is het reukepitheel. Een geur wordt gekoppeld aan een emotionele beleving. Hoe? Via de reuk kernen wordt een verbinding gemaakt met de reukcentra van de grote hersenen.

Maar wat als er een ontsteking ontstaat? De meest voorkomende oorzaak van reukverlies is een virale bovenste luchtweginfectie. Na een ogenschijnlijk normale griep bemerkt de patiënt dat de reuk grotendeels of geheel is verdwenen. Maar zou dit ook met corona te maken kunnen hebben?

Wat wordt er aangeraden door het RIVM?

Een verdwenen reuk-en smaakzin kan een symptoom zijn van corona, maar ook van andere infecties aan de luchtwegen. Het is dus geen één-op-één diagnose. Toch wordt het door het RIVM aangeraden om je te laten testen, mocht je hier last van krijgen. Lees hier meer over.

Gemiddeld heeft zo’n 50% van de corona patiënten te maken met reuk- en/of smaakverlies. Hoewel dit bij een deel van de mensen binnen een paar weken herstelt, is er een grote groep die veel langer te maken heeft met dit verlies. Voor deze groep is de patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl een online campagne gestart.

Met deze campagne wil Reuksmaakstoornis.nl – de Nederlandse patiëntenvereniging voor mensen met een reuk- en smaakstoornis – hen een betrouwbare informatiebron bieden. Daarnaast voorziet de vereniging ook in de behoefte om vragen te kunnen stellen, ervaringen te delen en lotgenoten te treffen. Meer informatie vind je hier: Reuksmaakstoornis.nl


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!