Onderzoek en diagnose keelamandelen verwijderen
Diagnose
Afhankelijk van de ernst van de klachten bepalen onze specialisten of het gewenst is de amandelen te verwijderen. Ook de frequentie van de klachten – hoe vaak treden ze op – speelt hierbij een rol.
Ontstekingen
Wanneer medicijnen (zoals pijnstillers en/of antibiotica) de klachten onvoldoende bestrijden of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt, kan het verstandig zijn om de amandelen te verwijderen.
Peritonsillair abces
Bij abcesvorming (pusophoping achter de keelamandel) wordt meestal eerst het abces geopend of leeggezogen. De keelmanden kunnen aansluitend of na een paar dagen verwijderd worden, om herhaling te voorkomen. Of als er vaker onstekingen aan de keelamandelen zijn geweest.
OSAS/snurken
Soms zijn keelamandelen en huig zo groot dat zij snurken en zelfs OSAS (Obstructief Slaap Apneu Syndroom) veroorzaken. Het verwijderen van de keelamandelen (en eventueel ook te grote neusamandel) zal dan helpen.
Foetor
Bij steeds optredende ophopingen van ontstekingsmateriaal in de keelamandel (zichtbaar als kleine witte propjes) met als gevolg een onaangename geur uit de mond, is operatieve verwijdering van de keelamandelen soms de enige oplossing.