Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Keelamandelen verwijderen

Behandelingstraject
5

Resultaat en nazorg keelamandelen verwijderen

Nazorg en resultaat

Pijn en koorts

Na de ingreep is er sprake van open wonden in de keel, die pijnklachten geven. U krijgt hiertegen recepten voor pijnstillers mee (paracetamol, diclofenac en zo nodig tramadol).
Wij adviseren u de paracetamol en diclofenac op vaste tijden én tegelijk in te nemen. Mocht de pijnstilling nog onvoldoende zijn, dan kunt u daarnaast de tramadol innemen.

 

Achter in de neus of keel zitten wondjes die nog pijnlijk kunnen zijn, met name bij praten en slikken. Ook kan er uitstralende pijn naar de oren ontstaan.
Na 5 tot 7 dagen kan de pijn opeens toenemen en kan zich koorts tot 39 graden ontwikkelen. Dit is normaal. Het lichaam gaat nu nieuw slijmvlies aanmaken. Daarbij zorgen allerlei ontstekingsfactoren voor extra pijn. Dit is vaak de laatste hobbel, waarna snel herstel zal optreden.
Als de koorts oploopt tot boven de 39 graden, neem dan contact op met de kliniek.

Nabloeding

Het kan gebeuren dat u enkele dagen na de ingreep helderrood bloed opgeeft. Dit wordt veroorzaakt door het schrapen van de keel (probeer dit te beperken!) of door het loskomen van korstjes in de keel. Dit kan tot 2 weken na de ingreep voorkomen.
U kunt dan het best een ijskraag in de hals leggen en de keel spoelen met ijswater. Over het algemeen zal het bloeden binnen 30 minuten stoppen. Stopt het bloeden na 30 minuten niet of is er sprake van veel bloedverlies, neem dan contact op met de kliniek.

Beslag in de keel

Op de plek waar de keelamandelen hebben gezeten, ontstaat een witgrijze of soms gelige kleur. Dit noemen we beslag. Ook kan er een vieze geur uit de mond komen. Dit is normaal; er is dan geen sprake van een ontsteking.

Drinken

Het is belangrijk dat u na de operatie en thuis genoeg en koud drinkt (en dus slikt). Hiermee voorkomt u dat de keel uitdroogt en er stolsels ontstaan op de plaats waar de amandelen hebben gezeten. Het beste is om ook ’s nachts een paar keer te drinken.

Een waterijsje is een prima koud middel om de keel vochtig te houden.
Het is beter geen melkproducten of koolzuurhoudende (‘bubbelende’) dranken te gebruiken

Controles

Na enkele weken heeft u een afspraak voor nacontrole(s). Er wordt dan gecontroleerd hoe het gaat met uw herstel, en hoe we u daar verder bij kunnen helpen. Ook kunnen we zo tijdig eventuele complicaties ontdekken en behandelen en kunt u al uw vragen stellen.

Resultaat

Na de ingreep kunnen de smaak en de stem tijdelijk anders zijn. Dit verdwijnt vanzelf in de loop van enkele weken of maanden.

 


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

 

 

Bergman Clinics

De vraag naar medische zorg bij Bergman Clinics stijgt de laatste maanden sterk en harder dan eerder voorzien. Daardoor kunnen telefonische wachttijden op sommige momenten langer zijn dan u van ons gewend bent.

Graag attenderen we u erop dat bellen vaak niet noodzakelijk is of niet de snelste manier om uw vraag beantwoord te krijgen. We helpen u graag ook op andere manieren. Bekijk de opties hier

Bent u onder behandeling bij Bergman Clinics en heeft u een spoedvraag, bijvoorbeeld over klachten na een ingreep dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 9000 567.

We doen ons uiterste best om u zo snel mogelijk te woord te staan.