Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Snurk- en slaapapneu

Behandelingstraject
5

Resultaat en nazorg snurk en slaapapneu

Na de operatie uvulo-palato-pharynogoplastiek (UPPP)

De onderstaande informatie ontvangt u ook bij ontslag uit de kliniek na de operach

Pijn en koorts na de operatie

Na de operatie is er sprake van open wonden in de keel, die pijnklachten geven. U heeft hiervoor recepten voor pijnstillers meegekregen (paracetamol, diclofenac én zo nodig tramadol).
Wij adviseren u de paracetamol en diclofenac op gezette tijden en tegelijk in te nemen. Mocht dit onvoldoende pijnstilling geven kunt u daarnaast ook de tramadol innemen.

Achter in de neus of keel zitten wondjes die nog pijnlijk kunnen zijn, met name bij praten en slikken. Ook kan er na de operatie uitstralende pijn naar de oren ontstaan.

 

Beslag in de keel

Op de plek waar de keelamandelen hebben gezeten, ontstaat een wit/grijze of soms gelige kleur (beslag). Tevens kan er een vieze geur uit de mond komen. Dit is volledig normaal; er is dan GEEN sprake van een ontsteking.

 

Eten

Wij adviseren de eerste dagen het voedsel zacht en koel of lauw te houden, bijvoorbeeld vla, appelmoes, brood zonder korstjes, afgekoelde babyvoeding of afgekoelde voeding die door een staafmixer of blender zacht is gemaakt.

In de loop van de dagen kunt u het dieet uitbreiden, maar scherpe of harde voedselproducten kunt u beter vermijden.

 

Complicaties

Een complicatie van de operatie is een nabloeding, de kans hierop is ongeveer 5%. Meestal is een nabloeding met eenvoudige middelen te verhelpen; een enkele keer is het noodzakelijk om opnieuw onder algehele narcose het wondgebied droog te maken.

Er kan er een ‘open neusspraak’ of articulatieverandering optreden. De ‘r’ en ‘g’-klanken worden dan anders uitgesproken. Doordat het gehemelte na de ingreep verlittekent, kan het zijn dat er tijdelijk na het drinken vloeistof uit de neus komt (nasale regurgitatie). Dit zal meestal vanzelf weer wegtrekken. Een enkeling houdt deze klachten van nasale regurgitatie. De operatie is irreversibel, dit betekent dat het verwijderde weefsel niet terug geplaatst kan worden in geval van blijvende slikklachten.

Tenslotte is er een zeer kleine kans op het beschadigen van de tanden en/of lippen.

 


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

 

 

Bergman Clinics

De vraag naar medische zorg bij Bergman Clinics stijgt de laatste maanden sterk en harder dan eerder voorzien. Daardoor kunnen telefonische wachttijden op sommige momenten langer zijn dan u van ons gewend bent.

Graag attenderen we u erop dat bellen vaak niet noodzakelijk is of niet de snelste manier om uw vraag beantwoord te krijgen. We helpen u graag ook op andere manieren. Bekijk de opties hier

Bent u onder behandeling bij Bergman Clinics en heeft u een spoedvraag, bijvoorbeeld over klachten na een ingreep dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 9000 567.

We doen ons uiterste best om u zo snel mogelijk te woord te staan.