Hatsjoe, het pollenseizoen is weer begonnen

Een loopneus, niezen en rode, jeukende ogen. Dit zijn kenmerken van hooikoorts. In de lente, wanneer alles weer volop begint te groeien en bloeien, hebben veel mensen er last van. Zij kunnen, na doorverwijzing van de huisarts, terecht op de allergologiepoli bij KNO van Bergman Clinics in Hilversum.


Op deze poli zoekt allergoloog Helma Lebbink uit waar de patiënt precies allergisch voor is. Dit doet ze door middel van huidpriktesten, waarbij een druppel van de stof die de allergie zou kunnen veroorzaken, op de huid wordt aangebracht. Na vijftien minuten wordt gekeken hoe de huid reageert. ‘Daarnaast is het verhaal van de patiënt belangrijk. Wat zijn de klachten en wanneer treden ze op?’, vertelt Helma Lebbink.

Ze zegt dat twintig tot dertig procent van de bevolking in Europa last van hooikoorts heeft. Daarbij valt het volgens de specialist op dat steeds meer mensen last hebben van zogenaamde kruisreacties. ‘Iemand die last heeft van berkenpollen, merkt bijvoorbeeld dat hij of zij ook niet goed tegen vruchten met een pit of kiwi’s kan’, legt ze uit.

‘Het hoge percentage van mensen met hooikoorts heeft naar mijn mening vooral te maken met het feit dat onze weerstand steeds lager wordt. Eigenlijk leven we te schoon. Ook is opvallend om te zien dat een groot deel van de mensen die ik spreek tijdens de poli een te laag vitamine D gehalte heeft.’

Er zijn binnen hooikoorts verschillende gradaties. Er is een milde variant, maar er zijn ook mensen die tijdens bepaalde periodes niet meer buiten kunnen komen en alle ramen en deuren gesloten houden.

Behandeling

De klachten kunnen, naast het zoveel mogelijk vermijden van de prikkels, op twee manieren worden aangepakt; met medicijnen (oogdruppels, tabletten en neusinhalatoren) en door middel van immunotherapie. Het doel van deze therapie is de patiënt immuun te maken voor de stoffen waarvoor hij/zij allergisch is. Deze behandeling is mogelijk bij een allergie voor boompollen, graspollen, huisstofmijt, bijen- en wespengif en soms ook voor katten en honden.

Hoe het werkt? Door gedurende 3 tot 5 jaar iedere dag een tablet onder de tong te leggen. Prikken kan ook. De start van de (prik)therapie vindt plaats op de polikliniek allergologie. De patient krijgt injecties met een oplopende concentratie aan allergenen waarvoor hij allergisch is. Men wordt eerst wekelijks geprikt tot de hoogste dosis is bereikt. Bij een doorlopende kuur krijgt de patient vervolgens iedere 4 weken een onderhoudsdosering’, legt Helma Lebbink uit. Ook deze therapie duurt 3 tot 5 jaar. Er wordt altijd gestart na het pollenseizoen. Bij ongeveer tachtig procent van de mensen is de behandeling effectief. Een klein deel heeft na de behandeling geen klachtenmeer. Bij veel mensen zijn de klachten sterk afgenomen.’

In april beginnen veel mensen na een rustige wintertijd te niezen en te proesten. Dan zit de berkenpol in de lucht. In mei begint het graspollenseizoen en in juni en juli gaat de bijvoet bloeien. ‘Omdat het aantal mensen met allergieën stijgt, krijgen steeds meer mensen last van deze voorjaar- en zomerbloeiers.

 

Wat is allergologie?

Allergologie is een medisch specialisme dat zich met alle vormen van allergie bezighoudt. De belangrijkste ziektebeelden betreffen: hooikoorts, voedselallergie, insectenallergie (mn bijen/wespen), allergie voor medicijnen, huidafwijkingen (zoals eczeem, galbulten/zwellingen) en astma.

Onderzoek en behandeling

Om uit te zoeken waar iemand allergisch voor is, is aanvullende diagnostiek nodig, in eerste instantie in de vorm van huidtesten en/of bloedonderzoek. Op basis van de resultaten wordt een behandelplan gemaakt. Behandeling kan bestaan uit het vermijden van de stof waarvoor iemand allergisch is. Verdere behandeling bestaat uit medicijnen en immunotherapie.

Verwijzing naar de polikliniek allergologie verloopt via uw huisarts.


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Vragen

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.
Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!