Darmonderzoek (coloscopie)

Behandelingstraject
3

De uitslag & nazorg

Na het onderzoek wordt u naar de herstelkamer gebracht. Als u voldoende hersteld bent (meestal na 1-2 uur) mag u weer naar huis. Het is verplicht dat iemand u na het onderzoek naar huis begeleidt, omdat u de eerste 24 uur niet actief aan het verkeer mag deelnemen.

Welke afwijkingen kunnen worden opgespoord?

Hieronder volgt een aantal vaak voorkomende afwijkingen die met een coloscopie kunnen worden opgespoord:

Divertikels

Divertikels zijn kleine uitstulpingen in de wand van de dikke darm. Meestal geven zij geen klachten maar ze kunnen soms ontsteken als er ontlasting in achter blijft.

Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn chronische ontstekingsziekten van de darm. Hierbij is sprake van ontsteking van de darmwand met kleine zweertjes en abcessen die samen kunnen gaan met ernstige diarree.

Poliepen

Poliepen zijn kleine, meestal goedaardige, uitgroeisels van het dikke darmslijmvlies die verspreid in de dikke darm kunnen voorkomen. Poliepen kunnen verschillende vormen hebben: plat, bol of als een paddenstoel. Ze variëren in grootte van enkele millimeters tot meerdere centimeters doorsnede. De meeste poliepen geven geen klachten. Omdat sommige poliepen kunnen groeien en kwaadaardig worden, worden deze (indien mogelijk) tijdens een coloscopie zoveel mogelijk verwijderd.

Tijdens het onderzoek kunnen er ook andere bevindingen dan poliepen zijn. Uw arts zal dan passend handelen. Dit kan o.a. zijn door het maken van foto’s of het afnemen van een biopt voor nader onderzoek.

Darmkanker

Kanker van de dikke darm en de endeldarm komt vrij veel voor (ongeveer 13.000 mensen per jaar in Nederland). Wanneer tijdens een coloscopie een gezwel in de darmwand wordt gezien, nemen we hier hapjes (biopten) uit. Deze biopten worden opgestuurd naar de patholoog, die een definitieve diagnose stelt. Dit duurt ongeveer één week.

Risico’s en complicaties

Hoewel een coloscopie een veilige manier is om de darmen te onderzoeken, bestaat er altijd het risico op complicaties. Ook hierover wordt u vooraf voorgelicht door de verpleegkundige of de maag-, darm-, leverarts van Bergman Clinics.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of voor het maken van een afspraak (na verwijzing door uw huisarts) neem contact op met Bergman Clinics via 088 9000 500.

Vragen

Bij welke vestigingen kan ik terecht?

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.