Maag & Darm

Darmonderzoek -coloscopie-

"Het onderzoek viel echt mee. De uitslag gelukkig ook."

De uitslag & nazorg

Tekst a|A     Contrast +|--

Na het onderzoek wordt u naar de herstelkamer gebracht. Als u voldoende hersteld bent (meestal na 1-2 uur) mag u weer naar huis. Het is verplicht dat iemand u na het onderzoek naar huis begeleidt, omdat u de eerste 24 uur niet actief aan het verkeer mag deelnemen.

Welke afwijkingen kunnen worden opgespoord?

Hieronder volgt een aantal vaak voorkomende afwijkingen die met een coloscopie kunnen worden opgespoord:

Divertikels

Divertikels zijn kleine uitstulpingen in de wand van de dikke darm. Meestal geven zij geen klachten maar ze kunnen soms ontsteken als er ontlasting in achter blijft.

Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn chronische ontstekingsziekten van de darm. Hierbij is sprake van ontsteking van de darmwand met kleine zweertjes en abcessen die samen kunnen gaan met ernstige diarree.

Poliepen

Poliepen zijn kleine, meestal goedaardige, uitgroeisels van het dikke darmslijmvlies die verspreid in de dikke darm kunnen voorkomen. Poliepen kunnen verschillende vormen hebben: plat, bol of als een paddenstoel. Ze variëren in grootte van enkele millimeters tot meerdere centimeters doorsnede. De meeste poliepen geven geen klachten. Omdat sommige poliepen kunnen groeien en kwaadaardig worden, worden deze (indien mogelijk) tijdens een coloscopie zoveel mogelijk verwijderd.

Tijdens het onderzoek kunnen er ook andere bevindingen dan poliepen zijn. Uw arts zal dan passend handelen. Dit kan o.a. zijn door het maken van foto’s of het afnemen van een biopt voor nader onderzoek.

Darmkanker

Kanker van de dikke darm en de endeldarm komt vrij veel voor (ongeveer 13.000 mensen per jaar in Nederland). Wanneer tijdens een coloscopie een gezwel in de darmwand wordt gezien, nemen we hier hapjes (biopten) uit. Deze biopten worden opgestuurd naar de patholoog, die een definitieve diagnose stelt. Dit duurt ongeveer één week.

Risico’s en complicaties

Hoewel een coloscopie een veilige manier is om de darmen te onderzoeken, bestaat er altijd het risico op complicaties. Ook hierover wordt u vooraf voorgelicht door de verpleegkundige of de maag-, darm-, leverarts van Bergman Clinics.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of voor het maken van een afspraak (na verwijzing door uw huisarts) neem contact op met Bergman Clinics via 088 9000 500.

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact oprapport

Volledig rapport coloscopie 2016


Thema: Rapportage

Per zorgprogramma schrijven we jaarlijks een rapportage waarin we laten zien hoe goed onze kwaliteit van zorg is.
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
  • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
  • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
  • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.