Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

De programma's voor een gezond gewicht

Behandelingstraject

Programma Gezond gewicht met maagballon

Het programma Gezond Gewicht met maagballon bestaat uit intensieve begeleiding en het plaatsen van een maagballon. De maagballon helpt u in het begin om vlot af te vallen en om op gewicht te blijven. De combinatie is ijzersterk en kan zorgen voor blijvend gewichtsverlies.

Na het plaatsen van de maagballon krijgt u een voedingsdvies op maat. Dat is de start van een nieuw en gezond eetpatroon dat u zelf vol blijft houden. En u staat er niet alleen voor: het multidisciplinaire team staat voor u klaar om te begeleiden naar uw gewenste leefstijl.

Het traject

Na het oriënterend gesprek, waarbij er wordt gekozen voor het programma Gezond Gewicht met maagballon, wordt er een intake ingepland bij de diëtist. Tijdens de intake stelt de diëtist een voedingsadvies op maat op. Tevens wordt er als onderdeel van de screening bloed geprikt, een psychologische vragenlijst toegestuurd en er wordt een nieuwe afspraak ingepland met de verpleegkundige om uw medische achtergrond te doorlopen. Voor het plaatsen van een maagballon is het belangrijk dat uw slokdarm en maag gezond zijn en dat u aan de overige voorwaarden voldoet. Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan maakt u een afspraak voor het plaatsen van de maagballon. 

De maagballon

De maagballon is een zachte bal van siliconen die in uw maag wordt gevuld met een 500 ml zoutoplossing. De ballon blijft maximaal 6 maanden in uw maag. De ballon zorgt dat u minder honger hebt en sneller verzadigd raakt. Het eten blijft ook langer in uw maag, waardoor u minder snel trek krijgt.

Het plaatsen van de maagballon

Voor het plaatsen van de maagballon komt u naar onze kliniek. De MDL-arts brengt de lege maagballon via uw slokdarm in uw maag. Dat gaat met een dunne, flexibele slang (endoscoop). Zit de ballon in uw maag, dan vult de specialist deze met een 500 ml zoutoplossing. De maagballon blijft 6 maanden in de maag zitten. Na deze periode wordt de maagballon op dezelfde manier, via de slokdarm, verwijderd.

Voor uw afspraak moet u een aantal dingen voorbereiden, zowel thuis als voor de afspraak zelf.

 • Regel vervoer terug naar huis. Na de ingreep mag u niet zelf autorijden.
 • Zorg dat u nuchter bent voor de behandeling.
 • Doe gemakkelijke en loszittende kleding aan en neem een extra shirt mee. Strakke kleding zit niet lekker na de ingreep.
 • Zorg voor gezelschap bij u thuis. De eerste 24 uur mag u niet alleen thuis zijn.
 • Heeft u jonge kinderen, regel dan voor 3 dagen oppas.
 • Haal zetpillen tegen krampen en misselijkheid en maagbeschermers (pantoprazol) in huis voor na de ingreep. U krijgt hiervoor een recept van ons.

Advies over voeding

Onze diëtist geeft u een persoonlijk voedingsadvies, waarmee u een gezond eetpatroon en leefstijl ontwikkelt.  U heeft elke vier tot zes weken een afspraak met de diëtist. Hiervoor komt u naar Bergman Clinics | Maag & Darm in Bilthoven of Amsterdam. Onze diëtist checkt uw voortgang, geeft uitleg en adviseert over gezonde voeding. Ook kunt u uw successen en tegenvallers met haar bespreken.

Begeleiding gezondheidspsycholoog

Bij een ingrijpende gedragsverandering zoals het aanleren van een nieuwe leefstijl hebben de meeste mensen begeleiding nodig. Daarom kunt u binnen het programma Gezond Gewicht ondersteuning krijgen van een gezondheidspsycholoog. Deze helpt u via gesprekken om voortdurend stappen te blijven zetten richting een duurzame leefstijlverandering en daarmee naar een blijvend gezond gewicht. Ook ondersteunt de gezondheidspsycholoog u bij het volhouden van uw nieuwe gezonde eet- en beweeggewoontes.

Samen volhouden

Nadat de maagballon bij u is verwijderd, blijft de diëtist u nog acht maanden volgen. De diëtist controleert onder andere hoe de ontwikkeling van uw gezonde eetpatroon verloopt zonder ondersteuning van de maagballon. Tevens kunt u tijdens deze gesprekken al uw vragen stellen.

Vast en persoonlijk aanspreekpunt

Tijdens het hele programma is onze diëtist uw vaste aanspreekpunt. Zij neemt naast de geplande afspraken telefonisch contact met u op om te bespreken hoe het met u en uw nieuwe eet- en leefgewoontes gaat. Hebt u vragen of loopt u ergens tegenaan, dan kunt u haar altijd bellen.

Voor en na-delen op een rij

Door de combinatie van afvallen met een maagballon en goede begeleiding krijgt u uw gewicht weer in eigen handen. Dit programma heeft als groot voordeel dat u zonder operatie toch extra kunt afvallen. Door de langdurige en intensieve begeleiding went u bovendien echt aan uw nieuwe manier van leven, waardoor u goed op gewicht kunt blijven.

Voordelen van het programma met maagballon

 • U verliest ongeveer 15% lichaamsgewicht zonder operatie;
 • Een maagballon is veilig en geeft geen of slechts weinig tijdelijke bijwerkingen;
 • U went aan een gezonde leefstijl en kunt daardoor ook na het programma op gewicht blijven;
 • U geniet weer van gezond eten en bewegen.

Nadelen van het programma met maagballon

 • Zolang de maagballon in uw maag zit, moet u maagzuurremmers slikken;
 • Het plaatsen van een maagballon valt onder niet-verzekerde zorg;
 • Na het plaatsen van de maagballon kunt u zich tijdelijk niet lekker voelen;
 • Na het verwijderen van de maagballon kan uw keel gevoelig zijn.

Iets voor u?
Bijna iedereen met een BMI van 27 tot 45 komt in aanmerking voor het programma Gezond Gewicht met maagballon. Bij een BMI tussen de 40-45 is er altijd vooraf overleg met een maag-darm en lever arts. Voor het plaatsen van de maagballon gelden een aantal voorwaarden. Bekijk of u aan de voorwaarden voldoet en maak direct een afspraak met onze diëtist voor een oriëntatiegesprek.

Vragen

Wat zijn de kosten voor de behandeling Gezond Gewicht en worden deze vergoed?

De kosten van het programma Gezond Gewicht zijn afhankelijk van of u wel of niet een maagballon laat plaatsen, welke begeleiding u kiest en het aantal consulten. Het programma met de diëtis wordt deels vergoed door de basisverzekering, deels door de aanvullende verzekering en is deels onverzekerde zorg. Lees hier meer over op de de pagina 'Kosten en vergoeding'. 

Wat zijn de totale kosten voor het plaatsen van een maagballon?

De kosten voor het plaatsen en verwijderen van een maagballon zijn € 3.350,-

Dit is het bedrag van maagballon plaatsing, verwijdering, gesprekken met verpleegkundige vooraf en naderhand, bloed prikken en beoordeling van de casus door de MDL-arts.

De diëtist en psycholoog zijn niet inbegrepen in dit bedrag. De begeleiding van de diëtist en gezondheidspsycholoog worden deels vergoed door de basisverzekering en kunnen (deels) worden vergoed door een aanvullende verzekering. Dit verschilt per zorgverzekeraar, per pakket, per jaar. Vraag de exacte vergoeding na bij uw zorgverzekeraar. U dient wel rekening te houden met uw eigen risico.Hoe gaat het programma verder als de ballon verwijderd is?

Wanneer de maagballon verwijderd is, is het noodzakelijk de nieuwe eet- en leefgewoontes aan te houden. Om een extra stimulans te geven voor het verankeren van de nieuwe leefstijl, zijn er na verwijdering contactmomenten met ons multidisciplinair team.

Hoe verloopt de herstelperiode na het plaatsen een maagballon?

Het is van groot belang om uw lichaam de eerste twee weken rust te geven wanneer de maagballon is geplaatst. Op die manier is uw lichaam in staat zich aan te passen aan de maagballon. Houdt u rekening met een gevoelige keel na het plaatsen van de maagballon. Daarnaast kunt u last krijgen van misselijkheid, braken, maagzuur, duizeligheid en krampen. Deze klachten houden zo'n 3 tot 10 dagen aan. 

Hoe wordt de maagballon ingebracht en weggehaald?

Het plaatsen van de maagballon gebeurt tijdens een endoscopische ingreep. Dit is een maagonderzoek via de mond en de slokdarm. Hierbij wordt een endoscoop (kijkslang) via de mond en de keel ingebracht in de maag, om eerst de maag te onderzoeken. Vervolgens wordt via dezelfde weg de nog opgevouwen maagballon in de maag gebracht en via een slangetje gevuld met 500 milliliter zoutoplossing. Daarna wordt het slangetje losgekoppeld en blijft de ballon achter in de maag. Bij het weghalen van de ballon maakt de MDL-arts de ballon eerst leeg. De zoutoplossing wordt netjes afgevoerd via een slang. Daarna haalt hij de lege ballon door uw slokdarm weer naar buiten.

Hoeveel gewicht kan ik verliezen met een maagballon?

In combinatie met het aanpassen van de leefstijl en het eetpatroon, laten de resultaten zien dat de cliënten gemiddeld 10 tot 20% van het lichaamsgewicht kwijtraken in de eerste 6 maanden na plaatsing van de maagballon.

Kan ik alles blijven doen met een maagballon?

Alleen de eerste dagen (gemiddeld 4 tot 10 dagen) dient u rekening te houden met flinke misselijkheid en maagklachten. Rustig aan doen in deze periode is belangrijk. Houd daar rekening mee ten aanzien van uw afspraken en werkzaamheden. Na 4 tot 10 dagen nemen de klachten in de meeste gevallen af. Daarna zijn er geen beperkingen ten aanzien van uw activiteiten of werkzaamheden.

Met welke BMI kom ik in aanmerking voor een maagballon?

U komt in aanmerking voor een maagballon met een BMI van 27 tot 45. Bereken uw BMI.

Waarom biedt Bergman Clinics (nog) geen inslikbare maagballon aan?

Bergman Clinics biedt medische zorg van de hoogste kwaliteit en veiligheid staat bij ons voorop. Voor wij een maagballon plaatsen, wordt daarom de maag eerst uitvoerig geïnspecteerd en bespreken we alle voorwaarden met de cliënt. De inslikbare maagballon bieden wij (nog) niet aan, omdat hier nog onvoldoende over bekend is.

Waarom werkt jullie leefstijlcoaching?

Het liefst combineren wij ons leefstijlprogramma met een maagballon om snel gewicht te verliezen aan het begin van het programma. Omdat de maagballon tijdens de maaltijd sneller een verzadigd gevoel geeft, helpt deze u ook bij het wennen aan een nieuw voedingspatroon. Omdat bij ons de begeleiding doorgaat na het verwijderen van de maagballon, leert u uw gezondere leefstijl ook zelfstandig vol te houden. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat deze combinatie effectiever is dan korte leefstijlprogramma’s of alleen een maagballon.

Wat houdt het Gezond Gewicht-programma in?

Het bereiken van een gezond gewicht is altijd een goed streven. Dit daadwerkelijk bereiken, is een tweede. U staat er niet alleen voor; met behulp van het Bergman Clinics Gezond Gewicht-programma helpen we u een jaar lang bij het ontwikkelen en vasthouden van een gezonde leefstijl en gewicht. Het belangrijkste is dat u zich hier gelukkig bij voelt. Het inbrengen van een maagballon maakt onderdeel uit van het programma. Door de maagballon verliest u gemiddeld 15% van uw lichaamsgewicht.  

Wat is een maagballon?

Een maagballon is een niet-operatieve behandeling en maakt deel uit van het Gezond Gewicht-programma. Een maagballon is een zachte siliconen ballon die tijdelijk via de mond en de slokdarm in de maag wordt geplaatst. De maagballon zal u een verzadigd gevoel geven, zodat voedselinname wordt beperkt en een nieuw voedingspatroon aan kan worden geleerd. Het plaatsen van een maagballon is, vergeleken met andere methoden, een veilige manier om de maaginhoud te verkleinen.


Wat is het verschil tussen een maagballon en een maagverkleining?

Het eerste verschil tussen een maagballon en een maagverkleining is de BMI waarmee je in aanmerking komt voor één van beide ingrepen. Mensen met een BMI van 27 tot 45 komen in aanmerking voor een maagballon. Voor een maagverkleining komt u pas in aanmerking bij een BMI van meer dan 40. Een maagballon is een niet-chirurgische ingreep: de siliconen bal wordt met een endoscoop geplaatst.

Een maagverkleining is een chirurgische ingreep (operatie) en niet geheel zonder risico. Er zijn verschillende methoden om een maagverkleining te creëren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een chirurgische ingreep met een blijvende verkleining van de maag of voor een maagbandje. Deze behandelingen worden niet uitgevoerd binnen Bergman Clinics.

Wat zijn bijwerkingen of risico’s van een maagballon?

Het lichaam ziet de maagballon als een vreemd voorwerp en heeft tien tot veertien dagen nodig om zich aan te passen aan de maagballon. Dat kan gepaard gaan met bijvoorbeeld misselijkheid en braken. Het plaatsen van de ballon zelf is ook niet helemaal zonder risico. Lees meer over de bijwerkingen en eventuele risico’s.

Wat zijn de gevolgen op de lange termijn?

Deelnemers verliezen gemiddeld zo'n 15% van hun lichaamgewicht door plaatsing van een maagballon. Voor een blijvend resultaat is de maagballon niet voldoende. Een effectief resultaat kenmerkt zich door voldoende lichaamsbeweging, een aangepast dieet, kortom: een nieuwe levensstijl. 

Wat zijn positieve effecten van de maagballon?

De maagballon zorgt ervoor dat u minder honger hebt en daardoor minder kunt eten. Daarbij komt dat de maag al deels gevuld is, waardoor u sneller verzadigd bent wanneer u eet. Ook blijft het voedsel langer in de maag, waardoor u langer een verzadigd gevoel behoudt. De maagballon is een veilige en effectieve methode om uw eetpatroon en leefstijl te veranderen.

Welke leeftijden komen in aanmerking voor een maagballon?

Bergman Clinics plaatst de maagballon vanaf de leeftijd van 18 jaar. Of u op hoge leeftijd de maagballon mag laten plaatsen zal afhangen van uw gezondheidstoestand. Dit wordt met u besproken tijdens het gesprek met de diëtist van Bergman Clinics.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon alle items


Informatie aanvraag
   
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Ook bij Bergman Clinics, Bey by Bergman Clinics en Memira hebben wij maatregelen getroffen. Hier leest u welke maatregelen dit zijn.