De behandeling
Leefstijl en dieetadviezen
Algemene adviezen bij maagklachten:
Eet gevarieerd, gezond en vezelrijk.
Gezond eten is belangrijk. Een gezonde voeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig hebt. Zo nodig kan een diëtiste hierbij helpen.
Stop met roken.
Roken irriteert het maagslijmvlies en kan het sluitspiertje tussen de maag en slokdarm verslappen, waardoor klachten kunnen ontstaan.
• Wees matig met alcohol.
Alcohol irriteert het slijmvlies van de maag en de slokdarm
• Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.
Stress bevordert de zuurproductie in de maag en heeft een negatieve invloed op de bewegingen van de maag.
• Zorg voor voldoende beweging
Lichaamsbeweging is ontspannend voor lichaam en geest en kan stress tegengaan. Door uw lichaam in goede conditie te houden, kunt u klachten voorkomen.
• Medicijnen
Wees bij maagklachten voorzichtig met het (regelmatig) gebruik van aspirine en ontstekingsremmende pijnstillers (de zogenoemde NSAID’s) zoals ibuprufen, diclofenac en naproxen. Gebruik deze medicijnen niet langdurig op eigen initiatief. Als u deze medicijnen regelmatig of langdurig nodig heeft, is het verstandig om dit met uw huisarts te bespreken.
Medicatie
Soms adviseert de arts u een maagzuurremmend medicjin in te nemen. Dit kan helpen tegen refluxklachten of bij genezing van een maagzweer.
Hypnotherapie
Veel mensen met PDS ervaren dat spanning en stress een duidelijke invloed heeft op hun klachten. De buikklachten zijn dan een signaal van het lichaam dat er overbelasting is, net zoals hoofdpijn dat kan zijn. Het verminderen van stress of beter met stress om leren gaan is vaak effectiever dan andere behandelingen en zal jouw kwaliteit van leven verbeteren.
Je huisarts kan hierover meer informatie geven en je eventueel doorverwijzen. Informeer bij je zorgverzekeraar of een therapie wordt vergoed. Voorbeelden van effectieve therapieën bij PDS zijn hypnotherapie, cognitieve gedragstherapie of bekkenbodemfysiotherapie. Van hypnotherapie / hypnose is wetenschappelijk bewezen dat ongeveer 70 % van de mensen met PDS er baat bij heeft. Er zijn speciale PDS-hypnotherapeuten en ook ziekenhuizen bieden PDS-hypnotherapie aan.