Assisteer mij
Assisteer mij

Maag & Darm

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Onderzoek en diagnose maagklachten

Tekst a|A     Contrast +|--

Gesprek bij arts en lichamelijk onderzoek

Als uw huisarts u heeft verwezen naar de MDL arts dan zal deze u eerst uitgebreid vragen stellen over uw klacht. Daarnaast zal hij, zo nodig lichamelijk onderzoek verrichten.

Gastroscopie

Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm). Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument: de endoscoop.

Een endoscoop is een dunne, flexibele slang die ongeveer de doorsnede heeft van een vinger. De arts brengt de endoscoop via uw mond en slokdarm in de maag en twaalfvingerige darm. Aan het uiteinde van de endoscoop zitten een lampje en een camera. Het lampje zorgt ervoor dat de arts de binnenkant van uw slokdarm en maag goed kan bekijken. De beelden van de camera worden op een beeldscherm bekeken.

Tijdens een gastroscopie kan de arts biopten (hapjes weefsel) van het maagslijmvlies wegnemen. Deze biopten worden vervolgens onder een microscoop onderzocht. Met een gastroscopie kan een arts vrijwel alle afwijkingen van de slokdarm en maag opsporen. Daarnaast kan de arts sommige dunne darmaandoeningen vaststellen of uitsluiten omdat ook het eerste deel van de twaalfvingerige darm bekeken kan worden. 

Een gastroscopie is een inwendig onderzoek. Dit heeft voor-en nadelen. Een belangrijk voordeel van de gastroscopie is dat de arts direct kleine ingrepen kan uitvoeren. In veel gevallen is de gastroscopie daarom het onderzoek van eerste keus.

Aanvullend onderzoek

Soms is er, naast een eventuele gastroscopie nog aanvullend onderzoek nodig om tot een diagnose te komen, zoals bloedonderzoek of radiologisch onderzoek. Zo kan de MDL arts u bijvoorbeeld verwijzen om een echografie van de bovenbuik te laten maken.

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.