Onderzoek en diagnose maagklachten
Gesprek bij arts en lichamelijk onderzoek
Als uw huisarts u heeft verwezen naar de MDL arts dan zal deze u eerst uitgebreid vragen stellen over uw klacht. Daarnaast zal hij, zo nodig lichamelijk onderzoek verrichten.
Gastroscopie
Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm). Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument: de endoscoop.
Een endoscoop is een dunne, flexibele slang die ongeveer de doorsnede heeft van een vinger. De arts brengt de endoscoop via uw mond en slokdarm in de maag en twaalfvingerige darm. Aan het uiteinde van de endoscoop zitten een lampje en een camera. Het lampje zorgt ervoor dat de arts de binnenkant van uw slokdarm en maag goed kan bekijken. De beelden van de camera worden op een beeldscherm bekeken.
Tijdens een gastroscopie kan de arts biopten (hapjes weefsel) van het maagslijmvlies wegnemen. Deze biopten worden vervolgens onder een microscoop onderzocht. Met een gastroscopie kan een arts vrijwel alle afwijkingen van de slokdarm en maag opsporen. Daarnaast kan de arts sommige dunne darmaandoeningen vaststellen of uitsluiten omdat ook het eerste deel van de twaalfvingerige darm bekeken kan worden.
Een gastroscopie is een inwendig onderzoek. Dit heeft voor-en nadelen. Een belangrijk voordeel van de gastroscopie is dat de arts direct kleine ingrepen kan uitvoeren. In veel gevallen is de gastroscopie daarom het onderzoek van eerste keus.
Aanvullend onderzoek
Soms is er, naast een eventuele gastroscopie nog aanvullend onderzoek nodig om tot een diagnose te komen, zoals bloedonderzoek of radiologisch onderzoek. Zo kan de MDL arts u bijvoorbeeld verwijzen om een echografie van de bovenbuik te laten maken.