Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Maagonderzoek (gastroscopie)

Behandelingstraject

Onderzoek en diagnose maagklachten

Gesprek bij arts en lichamelijk onderzoek

Als uw huisarts u heeft verwezen naar de MDL arts dan zal deze u eerst uitgebreid vragen stellen over uw klacht. Daarnaast zal hij, zo nodig lichamelijk onderzoek verrichten.

Gastroscopie

Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm). Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument: de endoscoop.

Een endoscoop is een dunne, flexibele slang die ongeveer de doorsnede heeft van een vinger. De arts brengt de endoscoop via uw mond en slokdarm in de maag en twaalfvingerige darm. Aan het uiteinde van de endoscoop zitten een lampje en een camera. Het lampje zorgt ervoor dat de arts de binnenkant van uw slokdarm en maag goed kan bekijken. De beelden van de camera worden op een beeldscherm bekeken.

Tijdens een gastroscopie kan de arts biopten (hapjes weefsel) van het maagslijmvlies wegnemen. Deze biopten worden vervolgens onder een microscoop onderzocht. Met een gastroscopie kan een arts vrijwel alle afwijkingen van de slokdarm en maag opsporen. Daarnaast kan de arts sommige dunne darmaandoeningen vaststellen of uitsluiten omdat ook het eerste deel van de twaalfvingerige darm bekeken kan worden. 

Een gastroscopie is een inwendig onderzoek. Dit heeft voor-en nadelen. Een belangrijk voordeel van de gastroscopie is dat de arts direct kleine ingrepen kan uitvoeren. In veel gevallen is de gastroscopie daarom het onderzoek van eerste keus.

Aanvullend onderzoek

Soms is er, naast een eventuele gastroscopie nog aanvullend onderzoek nodig om tot een diagnose te komen, zoals bloedonderzoek of radiologisch onderzoek. Zo kan de MDL arts u bijvoorbeeld verwijzen om een echografie van de bovenbuik te laten maken.


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

 

 

Bergman Clinics

De vraag naar medische zorg bij Bergman Clinics stijgt de laatste maanden sterk en harder dan eerder voorzien. Daardoor kunnen telefonische wachttijden op sommige momenten langer zijn dan u van ons gewend bent.

Graag attenderen we u erop dat bellen vaak niet noodzakelijk is of niet de snelste manier om uw vraag beantwoord te krijgen. We helpen u graag ook op andere manieren. Bekijk de opties hier

Bent u onder behandeling bij Bergman Clinics en heeft u een spoedvraag, bijvoorbeeld over klachten na een ingreep dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 9000 567.

We doen ons uiterste best om u zo snel mogelijk te woord te staan.