dr. Maarten Mourits

dr. Maarten Mourits

Prof. Dr. Mourits is sinds 2012 verbonden aan Oogziekenhuis Zonnestraal | Amsterdam UMC, het samenwerkingsverband tussen Oogziekenhuis Zonnestraal, wat per 1 juli 2019 is overgegaan naar Bergman Clinics | Ogen. en de afdeling Oogheelkunde van het Amsterdam UMC.

Opleidingen

  • 1964 - 1970: Gymnasium b (Cartesius Lyceum, Amsterdam)
  • 1970 - 1980: School of Medicine (University of Amsterdam)
  • 1982 - 1986: Specialisation in Ophthalmology (University of Amsterdam, Academic Medical Center, Prof. dr C.L. Dake and Prof. dr A.C. Breebaart)
  • 1986 - 1991: Superspecialisation in Orbitology, Lacrimal and Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery (Orbital Center Amsterdam, University of Amsterdam, Prof. dr L. Koornneef; Moorfields Eye Hospital, London, UK, Mr. J.R.O. Collin, MA, MB, BChir, FRCS, DO).

Maarten P. Mourits studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij enige tijd ANIOS anesthesiologie in het Binnen-Gasthuis en huisarts in Djoemoe, Suriname. Na het behalen van zijn bul (1980), werkte hij anderhalf jaar als ANIOS Chirurgie in Haarlem en Zaandam. In 1982 startte hij met zijn specialisatie oogheelkunde bij professor R.A. Crone in het Wilhelmina Gasthuis en later in het AMC in Amsterdam.

Aansluitend verdiepte hij zich in oogkas-, traanweg- en ooglidchirurgie bij professor L. Koornneef, ook in Amsterdam en in het Moorfields Eye Hospital in Londen. In 1990 promoveerde hij op een proefschrift getiteld: ‘Management of Graves’ orbitopathy’, waarin hij de ‘clinical activity score’ introduceerde, die nu wereldwijd wordt gebruikt om actieve van uitgebluste Graves’ orbitopathie te onderscheiden.

In 1991 vertrok hij naar het AZU/ UMC Utrecht om een tweede orbita centrum op te zetten. Na de kernramp in Chernobyl adviseerde hij op last van de Nederlandse regering collega’s in Wit-Rusland. Mourits was tien jaar executive editor van het tijdschrift ‘Orbit’, hij was president van de International Society for Orbital Disorders en van de European Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery en is lid van de Orbital Society. Hij was founding member van de Nederlandse Vereniging van Meningeoom Patiënten en van de Nederlandse Vereniging van Esthetische Geneeskunde en daarnaast lid van diverse nationale en internationale verenigingen.

In 2004 werd hij afdelingshoofd van de afdeling oogheelkunde van het AMC en opleider van assistenten in opleiding tot oogarts. Hij stond aan de wieg van de eerste Nederlandse joint venture van een academische afdeling en een zelfstandig behandelcentrum en werd in 2012 medisch directeur van het Oogziekenhuis Zonnestraal / AMC. Mourits schreef meer dan 130 Pubmed geregistreerde artikelen, waaronder in de Lancet en het NEJM en is auteur van 21 boekhoofdstukken.

Hij trainde meer dan 20 buitenlandse fellows. Mourits wordt regelmatig gevraagd (keynote) lectures te houden op internationale congressen en symposia. Hij is getrouwd en heeft twee volwassen dochters, van wie één promoveert op een oculoplastisch onderwerp.

Filter op categorie
UiterlijkUiterlijk
OgenOgen
BewegenBewegen

VrouwVrouw
HartHart
Huid & VatenHuid & Vaten

Maag & DarmMaag & Darm
Alle divisies
Alle divisies

Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 3 november zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.