Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

dr. Maarten Mourits

Oogarts
Zorgkaart Nederland Klantwaardering Maarten Mourits
7.9
dr. Maarten Mourits

Prof. Dr. Mourits is sinds 2012 verbonden aan Oogziekenhuis Zonnestraal | Amsterdam UMC, het samenwerkingsverband tussen Oogziekenhuis Zonnestraal, wat per 1 juli 2019 is overgegaan naar Bergman Clinics | Ogen. en de afdeling Oogheelkunde van het Amsterdam UMC.

 

Lees meer

Opleidingen

  • 1964 - 1970: Gymnasium b (Cartesius Lyceum, Amsterdam)
  • 1970 - 1980: School of Medicine (University of Amsterdam)
  • 1982 - 1986: Specialisation in Ophthalmology (University of Amsterdam, Academic Medical Center, Prof. dr C.L. Dake and Prof. dr A.C. Breebaart)
  • 1986 - 1991: Superspecialisation in Orbitology, Lacrimal and Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery (Orbital Center Amsterdam, University of Amsterdam, Prof. dr L. Koornneef; Moorfields Eye Hospital, London, UK, Mr. J.R.O. Collin, MA, MB, BChir, FRCS, DO).

Maarten P. Mourits studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij enige tijd ANIOS anesthesiologie in het Binnen-Gasthuis en huisarts in Djoemoe, Suriname. Na het behalen van zijn bul (1980), werkte hij anderhalf jaar als ANIOS Chirurgie in Haarlem en Zaandam. In 1982 startte hij met zijn specialisatie oogheelkunde bij professor R.A. Crone in het Wilhelmina Gasthuis en later in het AMC in Amsterdam.

Aansluitend verdiepte hij zich in oogkas-, traanweg- en ooglidchirurgie bij professor L. Koornneef, ook in Amsterdam en in het Moorfields Eye Hospital in Londen. In 1990 promoveerde hij op een proefschrift getiteld: ‘Management of Graves’ orbitopathy’, waarin hij de ‘clinical activity score’ introduceerde, die nu wereldwijd wordt gebruikt om actieve van uitgebluste Graves’ orbitopathie te onderscheiden.

In 1991 vertrok hij naar het AZU/ UMC Utrecht om een tweede orbita centrum op te zetten. Na de kernramp in Chernobyl adviseerde hij op last van de Nederlandse regering collega’s in Wit-Rusland. Mourits was tien jaar executive editor van het tijdschrift ‘Orbit’, hij was president van de International Society for Orbital Disorders en van de European Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery en is lid van de Orbital Society. Hij was founding member van de Nederlandse Vereniging van Meningeoom Patiënten en van de Nederlandse Vereniging van Esthetische Geneeskunde en daarnaast lid van diverse nationale en internationale verenigingen.

In 2004 werd hij afdelingshoofd van de afdeling oogheelkunde van het AMC en opleider van assistenten in opleiding tot oogarts. Hij stond aan de wieg van de eerste Nederlandse joint venture van een academische afdeling en een zelfstandig behandelcentrum en werd in 2012 medisch directeur van het Oogziekenhuis Zonnestraal / AMC. Mourits schreef meer dan 130 Pubmed geregistreerde artikelen, waaronder in de Lancet en het NEJM en is auteur van 21 boekhoofdstukken.

Hij trainde meer dan 20 buitenlandse fellows. Mourits wordt regelmatig gevraagd (keynote) lectures te houden op internationale congressen en symposia. Hij is getrouwd en heeft twee volwassen dochters, van wie één promoveert op een oculoplastisch onderwerp.

Zorgkaart Nederland Klantwaardering Maarten Mourits
7.9
Alle behandelingen
 
Zoek op lichaamsdeel
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.