Mijn interesse voor het menselijk bewegingsapparaat is al vroeg in mijn leven gewekt. In de eerste plaats doordat ik veel aan sport deed (en doe), maar ook door, getuige te zijn van hoe mijn moeder haar enkel brak tijdens het schaatsen. Haar enkel stond in een hoek van 90 graden en moest gezet en geopereerd worden. Als jonge jongen maakte dit grote indruk op mij. Na mijn jeugd in Zuid-Afrika en studie geneeskunde in Rotterdam ben ik opgeleid tot orthopeed in Amsterdam.
Lees meerWat mij aanspreekt in mijn werk is dat het in veel gevallen mogelijk is om op korte termijn de kwaliteit van iemands leven te verbeteren. Denk maar aan een versleten knie of heup, waarbij een prothese in veel gevallen een uitstekende oplossing kan zijn. Daarnaast hoeft bij sporters een gescheurde meniscus of kruisband gelukkig niet het einde van hun sportcarrière te betekenen.
Opereren is mijn passie, waarbij ik streef naar perfectie. Toch gaat orthopedie in eerste instantie over luisteren, want de communicatie met u als cliënt is voor mij een zeer belangrijk aspect van de behandeling. Wat mij betreft is een operatie pas geslaagd wanneer u op de lange termijn bent geholpen met uw klacht.
Aandachtsgebied
- Onderste extremiteit; heup (totale heup prothese)
- Knie: (totale en halve) knie prothesis en standscorrecties (osteotomie), voorste kruisband reconstructie en Patella stabilisatie (MPFL en tuberositas verplaatsing ) en meniscuslaesies.
Opleiding werkervaring
Juli 2014
Op vrijdag 4 juli 2014 heeft Stefan Breugem zijn proefschrift met de titel ‘Progress towards understanding Anterior Knee Pain after Total Knee Arthroplasty’ verdedigd. Met het onderzoek dat beschreven is in dit proefschrift wordt beoogd een beter begrip te krijgen van voorste kniepijn (VKP) na plaatsing van een totale knieprothese (TKP). Dit is gedaan door de volgende vragen te beantwoorden: Welke structuren voor in de knie spelen een rol bij de aanwezigheid van VKP? Welke vragenlijst is geschikt om VKP na een TKP te meten? Heeft een TKP met een mobiel lager een gunstig effect op de afwezigheid van VKP vergeleken met een TKP met een vast lager? Kan het mobiele lager een afwijkende plaatsing van de TKP corrigeren?
VKP na een TKP lijkt te worden veroorzaakt door zachte weefsels die worden overbelast of door inklemming van deze weefsels. De Kujala-score kan gebruikt worden om VKP voor of na een TKP te meten. Het blijkt dat enkel de keuze voor een mobiel lager niet noodzakelijkerwijs de oplossing is voor het voorkomen van VKP na een TKP. Het is wel goed mogelijk dat een mobiel lager een positieve invloed heeft, zeker in de eerste postoperatieve jaren. Een mobiel lager kan een afwijkende plaatsing van de TKP deels corrigeren.
Dec. 2010 - heden
- Staflid Kliniek Orthopedium, vanaf 2019 onder de nieuwe naam Bergman Clinics | Bewegen.
- Klinische ingrepen in het Vlietland Ziekenhuis te Schiedam
Dec. 2004 - dec. 2010
- Specialisatie tot Orthopedisch Chirurg, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam, o.l.v. Prof. dr. C.N. van Dijk | Tergooiziekenhuis, locatie Hilversum o.l.v. Dr. G.H.R. Albers | Slotervaart ziekenhuis, Amsterdam, o.l.v. Prof. dr. R.G. Pöll | St. Lucas Andreas ZH, Amsterdam, o.l.v. Dr. E. Ph. Steller
Juli 2003 - nov. 2004
- Arts assistent orthopedie/onderzoeker, AMC, Amsterdam, o.l.v. Prof. dr. C.N. van Dijk
Maart 2002 - juni 2003
- Arts assistent chirurgie Meander Medisch Centrum te Amersfoort, o.l.v. prof. dr. Th.J.M.V. van Vroonhoven
1995 - jan. 2002
- Geneeskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam
1994 - 1995
- Biologie (B.Sc.) Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika