Vaatchirug Ben Disselhoff promoveert op EVLT Laserbehandeling

3 jul. 2008

Het verwijderen van spataderen in de benen met een laserbehandeling is net zo veilig als met de gangbare cryostripping-methode. Het laseren geeft bovendien geen littekens, kan poliklinisch onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden en leidt tot sneller herstel. Dit concludeert chirurg Ben Disselhoff in zijn promotieonderzoek en is hiermee de eerste specialist die op dit onderwerp promoveert. In de Bergman kliniek gebruikt de chirurg deze techniek met groot succes.

Spataderen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak van de aandoening is niet duidelijk, maar de vaatwand en de kleppen, die terugstromend bloed tegen moeten houden, functioneren slecht bij spataderen. De opgezwollen aderen zijn ontsierend en soms pijnlijk, maar niet meteen gevaarlijk. Onbehandeld zijn de steeds groter wordende spataderen een risicofactor voor een aderontsteking, een bloeding of een trombosebeen. Na tien tot vijftien jaar kunnen spataderen leiden tot open wonden aan het been.

Disselhoff adviseert de laserbehandeling als de nieuwe standaardbehandeling te gebruiken bij de verwijdering van spataderen. “Het is een elegante methode die snel aan populariteit wint”, zegt hij. “Patiënten hebben minder complicaties en herstellen sneller, chirurgen kunnen de ingreep poliklinisch uitvoeren waardoor ze operatiekamer-tijd besparen. Dit is een van de eerste gerandomiseerde onderzoeken met twee jaar follow-up die de laserbehandeling vergelijkt met de traditionele behandeling. Ik hoop dat snel meer studies volgen.”

De chirurg komt tot zijn conclusies na een vergelijkend onderzoek met twee maal zestig patiënten met spataderen in de benen. In de ene groep verwijderde Disselhoff spataderen via de cryostripping-methode. Hij brengt dan via de lies een sonde in de spatader, bevriest het bloedvat en trekt de spatader uit het been. Bij de minimaal invasieve laserbehandeling prikt de chirurg de ader onder de knie aan, brengt een katheter met een glasvezeldraad in en schroeit de ader als het ware van binnenuit dicht. Het lichaam ruimt het dode bloedvat in de maanden daarna zelf op. Disselhoff deed zijn onderzoek naar de veilige toepassing van verschillende lasers bij de afdeling Klinische Fysica van het UMC Utrecht.
Ook twee jaar na de behandeling was de gelaserde groep patiënten beter af. Bij hen waren minder vaak nieuwe spataderen opgetreden. Dat is een veelvoorkomende complicatie van de normale cryostripping-methode. Het nadeel van de laserbehandeling is de hogere prijs van de benodigde apparatuur, maar Disselhoff denkt dat de tijdsbesparing en de grotere patiënttevredenheid zwaarder wegen. Chirurgen moeten zich eerst wel bekwamen in de toepassing van de laser en de benodigde echografie.

Ben Disselhoff promoveerde op 10 juli aan de Universiteit Utrecht.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!