Verplicht vergunning voor privéklinieken

10 aug '09

„Het is te absurd voor woorden”, vinden directeuren Bart en Thijs Malenstein van de Bergman Kliniek, een keten van privéklinieken. „Zelfs voor een garagebedrijf heb je allerlei vergunningen nodig. Maar als je een schoonheidskliniek begint, mensen onder narcose brengt en in hen gaat snijden, kun je zo aan de slag.”

Het komt misschien omdat de beauty-klinieken in Nederland een relatief nieuw verschijnsel zijn, en een vreemde eend binnen de wereld van de reguliere gezondheidszorg; de zorg valt grosso modo niet onder de ziektekostenverzekering, en daarmee buiten het bereik van veel instanties. „Maar de risico's zijn voor patiënten niet minder groot als ze onder het mes gaan” stellen de broers.

Ze pleiten voor de invoering van vergunningen voor klinieken, die net als bij ziekenhuizen worden afgegeven door de overheid. Bart: „Zo weet de klant dat hij of zij veilig is, dat de operatiekamers in orde zijn, de artsen de juiste kwalificaties hebben en als zich complicaties voordoen de nazorg professioneel is.”

Want betogen ze zonder enige aarzeling: plastische chirurgie is ’here to stay’. „Vroeger was het misschien voor de happy-few”, zegt Thijs. „Maar sinds de eeuwwisseling zet het steeds meer door. Vooral na Amerikaanse programma's op de Nederlandse televisie te zien waren als Extreme Make Over. Toen kwam de groei pas echt op gang.”

Ook mensen met een modaal inkomen laten zich nu behandelen in klinieken. Is het niet voor een neuscorrectie, dan wel voor behandelingen tegen rimpels. „Ze sparen het bedrag bij elkaar” zegt Bart, „of ze lenen er zelfs voor.”

Nu de klinieken uit de grond schieten om in te spelen op de groeiende vraag, wordt het tijd het kaf van het koren te scheiden, vindt de directie. „Al die incidenten zijn slecht voor de reputatie van de branche” stelt Bart.

Een aantal klinieken, waaronder Bergman, heeft een aantal jaar geleden de branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) opgericht met een bijbehorend keurmerk. Elk jaar worden ze door een onafhankelijk instituut gecontroleerd. Als de klinieken niet aan de strenge eisen voldoen, moeten ze het keurmerk van hun gevel schroeven. Maar het is niet genoeg, vindt het tweetal. De malafide klinieken blijven immers gewoon bestaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert weliswaar, maar achteraf, als het kwaad al is geschied.

„Daarom moet de Tweede Kamer de slechte klinieken met artsen die te weinig verantwoordelijkheid voelen naar hun patiënten de pas afsnijden ’’ vindt Bart. „Als klinieken niet aan de eisen in de vergunning voldoen, moeten ze simpelweg hun deuren sluiten. Dat is in het belang van de patiënt.”

© Trouw 2009, op dit artikel rust copyright.Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
  • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
  • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
  • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.