Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Mini ROBOT : DOORBRAAK OP GEBIED VAN WERVELKOLOM-CHIRURGIE

27 jan '11

Bergman Clinics neemt als eerste medische instelling in de Benelux een miniatuurrobot (Spine Assist) in gebruik. Deze robot assisteert de chirurg bij operaties aan de wervelkolom. De neurochirurg kan hierdoor operaties gedetailleerder uitvoeren en het risico op complicaties neemt sterk af.

Bergman Clinics neemt als eerste medische instelling in de Benelux een miniatuurrobot (Spine Assist) in gebruik. Deze robot assisteert de chirurg bij operaties aan de wervelkolom. De neurochirurg kan hierdoor operaties gedetailleerder uitvoeren en het risico op complicaties neemt sterk af. De nieuwe vestiging in Naarden (Kliniek voor Houding en Beweging), richt zich helemaal op het bewegingsapparaat.

De robot is ontwikkeld door Mazor Surgical Technologies Ltd. uit Israël en is een geavanceerd instrument voor wervelkolomchirurgen om operaties aan de wervelkolom uit te voeren zonder zenuwen of andere vitale structuren te beschadigen. De zeer nauwkeurige robot is kleiner dan een colablikje en wordt vastgemaakt aan het lichaam van de patiënt. De robot helpt de chirurg de exacte richting te bepalen voor het aanbrengen van schroeven en implantaten in de wervelkolom.

Deze nieuwe methode verkort de operatieduur, verhoogt de nauwkeurigheid en beperkt het risico op medische complicaties, die kunnen optreden bij het verkeerd plaatsen van implantaten en bij gebruik van andere operatie-instrumenten tijdens het vastzetten van wervels. Daarnaast stelt het de chirurg in staat om deze wervelkolomoperaties op een gerichte minimaal-invasieve manier uit te voeren. De patiënt ervaart hierdoor minder pijn en herstelt sneller. De robot vervangt de chirurg niet maar geeft exact de richting aan van het chirurgische instrument zoals van te voren gepland. Na een zelftest door de robot, kan de chirurg het chirurgische instrument door de robotarm opvoeren en zodoende onnodige weefselschade tot een minimum beperken.

Inmiddels hebben operaties met dit systeem zeer indrukwekkende resultaten opgeleverd. De operaties werden uitgevoerd door neurochirurg Dr. M. Schröder.

Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.