"Een neuscorrectie brengt het gezicht in harmonie"

20 jul. 2011

Arts aan het woord

Esthetisch KNO-arts D.J. Menger over een neuscorrectie:

‘Een neuscorrectie brengt het gezicht in harmonie’. Veel mensen die iets aan hun neus willen laten doen, zijn huiverig om de stap daadwerkelijk te nemen. En dat is heel begrijpelijk. De neus zit midden in het gelaat en is daardoor bepalend voor de balans en uitstraling van het hele gezicht. 

Arts aan het woord

Esthetisch KNO-arts D.J. Menger over een neuscorrectie:

 ‘Een neuscorrectie brengt het gezicht in harmonie’

Veel mensen die iets aan hun neus willen laten doen, zijn huiverig om de stap daadwerkelijk te nemen. En dat is heel begrijpelijk. De neus zit midden in het gelaat en is daardoor bepalend voor de balans en uitstraling van het hele gezicht. Maar juist daarom kan een neuscorrectie het gezicht in harmonie brengen.

Sommige mensen zijn niet tevreden met de neus waarmee ze geboren zijn. Bij anderen spelen de gevolgen van ouderdom een rol. Maar ook een blessure of problemen met de ademhaling kunnen een reden zijn voor een neuscorrectieVoordat u beslist een neuscorrectie te laten uitvoeren, is het goed om te weten wat u van de ingreep kunt verwachten.

 Wat is een neuscorrectie of ‘rhinoplastiek’?
Een rhinoplastiek is een operatie waarbij de vorm- en/of de functie van de neus wordt verbeterd. Zoals bij alle vormen van plastische aangezichtschirurgie is een goede gezondheid en een realistisch verwachtingspatroon essentieel voor de behandeling. Er bestaat geen ideale rhinoplastiek. Het doel is de esthetiek van de neus te optimaliseren en in harmonie te brengen met de andere structuren van het gezicht. Hierbij spelen huidtype, etnische achtergrond en leeftijd een belangrijke rol. De arts zal de structuur en bouw van uw neus, aan de buitenzijde en intern, onderzoeken en evalueren. Zo weet u precies wat u van een rhinoplastiek kunt verwachten. De arts geeft uitleg hoe de structuren van de neus, waaronder het bot en het kraakbeen, ten aanzien van vorm kunnen worden aangepast. Daarna zullen foto’s worden gemaakt vanuit verschillende gezichtspunten.

Hoe wordt een rhinoplastiek uitgevoerd?
In het algemeen vindt een rhinoplastiek onder algehele narcose plaats. Maar voor kleine correcties kan een locale verdoving voldoende zijn. Via incisies worden het neusbot en de kraakbeentjes van de neus benaderd. Deze incisies zijn inwendig en dus onzichtbaar. Soms wordt een kleine incisie in de huid tussen de beide neusgaten gemaakt. Vervolgens wordt bot en kraakbeen verwijderd, toegevoegd of verplaatst om tot een nieuwe structuur en vorm te komen.

Zo kan bijvoorbeeld de neuspunt worden ingekort, verlengd of verfijnd. De neusrug kan lager of hoger, breder of smaller, korter, langer of recht worden gemaakt. Een aanpassing van de hoek tussen de bovenlip en de neus kan bijvoorbeeld voor een jongere uitstraling zorgen.

Nadat het neusskelet is aangepast, worden de incisies gesloten en wordt de neus ingepakt. Een luchtig verbandmateriaal geeft inwendig steun en voorkomt bloedingen. Dit materiaal kan na een dag worden uitgenomen. Uitwendig wordt een beschermkapje (splint) geplaatst dat na een week wordt verwijderd.

Wat kunt u na de operatie verwachten?
Een rhinoplastiek is een veilige operatie. Ernstige complicaties zijn zeer zeldzaam. De ingreep is niet erg pijnlijk en meestal is paracetamol voldoende. De huid rond de ogen kan tijdelijk wat gezwollen en verkleurd zijn. Dit is maximaal rond de tweede dag en verdwijnt na tien dagen. De meeste patiënten hervatten na tien dagen hun dagelijkse bezigheden.

Voor een periode van zes weken dient u contactsporten te staken en zal de huid van de neus moeten worden beschermd tegen overmatig zonlicht. Goed insmeren met sun block is daarvoor voldoende. U ziet direct resultaat als het beschermkapje een week na de ingreep verwijderd is. De huid van de neus is dan nog ligt gezwollen. Deze zwelling is niet opvallend en verdwijnt in de weken na de operatie. In deze periode wordt de neus steeds verfijnder. Controles vinden plaats na een week, een maand, 3 maanden en na een jaar.

Meer over neuscorrecties

Meer over dokter Menger

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!